"Mitä iistimpää, sitä siistimpää", veisteli Roihuvuoren kasvatti Notkea Rotta. Itä-Helsinki on alue, josta ponnistaa monenlaista tallaajaa, sillä itä sattuu olemaan laaja ja monipuolinen paikka. Useita kaupunginosia, lähiöitä ja teollisuusalueita käsittävä alue alkaa Kulosaaren sillasta ja päättyy jonnekin Vantaan ja Sipoon rajamaille.

Itä-Helsingin menneisyys, luonnonnähtävyydet ja rakentajien aikaansaannokset puhuttelevat entisiä, nykyisiä ja tulevia itähelsinkiläisiä vuodesta toiseen. Tämä kattaus on tehty erityisesti sinulle, joka et vielä tunne itää.

Itä-Helsingin alueet

Herttoniemi

Herttoniemi oli aikoinaan yksi Helsingin ensimmäisistä lähiöistä. Alue oli vielä 1950-luvun alkupuolella nimeltään Länsi-Herttoniemen omakotitaloalue. Herttoniemenrantaa aloitettiin rakentamaan 1990-luvulla, jolloin entiselle satama-alueelle alkoi kohota korkeita kerrostaloja, kouluja ja rivitaloja.

Itäkeskus

Itäkeskuksesta puhuttaessa viitataan usein metroaseman ja kauppakeskuksen väliseen alueeseen. Pohjoismaiden suurin katettu kauppakeskus rakennettiin entiselle peltomaalle 1980-luvulla. Nykyään kauppakeskus tunnetaan vanhalla lempinimellään, eli Itiksenä.

Kivikko

Kontulan ja Kurkimäen länsipuolella sijaitseva Kivikko on noin 5000 asukkaan kaupunginosa, josta löytyy muun muassa suosittu liikuntapuisto.

Kontula

Itä-Helsingin Kontula tunnetaan yhtenä maamme suurimmista lähiöistä. Metron tulo vuonna 1986 paransi liikkumista Itäkeskuksen ja kantakaupungin suuntaan.

Kurkimäki

Kurkimäen lähiö nousi Kontulan kupeeseen 1980-luvulla. Kontulan ostoskeskus on myös kurkimäkeläisten ostospaikka.

Laajasalo

Vehreän ja merellisen kaupunginosan osa-alueisiin kuuluvat Kruunuvuorenranta, Yliskylä, Jollas, Hevossalmi ja Tullisaari.

Vuosaari

Tiesitkö, että yhteysliikenne Vuosaareen hoidettiin aikoinaan höyrylaivoilla? 1800-luvun alkupuolella alueen etelärannoille kohosi sen aikakauden huvilarakentamisen helmiä. Suurin osa huviloista on jo tuhoutunut, mutta Kallahdenniemen kärjestä löytyy vielä yksi muisto.

Vesala

Vesalan rakentamisen tunnuksena toimivat pitkään omakotitalot. Aluetta on täydennysrakennettu 1990-luvulta lähtien.

Vartiokylä

Alueelle on antanut nimen vanha linnavuori, joka sijaitsee Vartiokylänlahden länsirannalla. Vartioharjussa on edelleen jäljellä historiallinen pientaloluonne, vaikka rakennuskanta on nykyään eri aikakausien kerrostama.

Marjaniemi

Marjaniemen huvilayhdyskunnan syntyyn johti Puotilan kartanon maiden hankkiminen Botby Godsin omistukseen 1920-luvulla. Silloisten tonttien omistajat rakensivat Marjaniemen rannoille kesähuviloita, joista monet tehtiin heti ympärivuotisiksi. Pientaloasumisenmalli on edelleen nähtävillä vauraalla alueella, joka tunnetaan hulppeista omakotitaloista.

Mellunkylä

Mellunkylällä on erittäin vanhat juuret Itä-Helsingissä. Alue oli aikoinaan eräs Helsingin pitäjän peruskylistä. Rintamamiestalojen rakentaminen lisäsi omakotitalojen määrän moninkertaiseksi vuosina 1940–1950.

Mellunmäki

Mellunmäki lähti uuteen nousuun metron tulon myötä 1990-luvun alussa. Alueen ensimmäinen rakennusvaihe alkoi jo 1960–1970-lukujen vaihteessa.

Myllypuro

Myllypuron nimi juontaa juurensa aluetta halkovaan pieneen puroon. Viime vuosina Myllypuro on kokenut monia uudistuksia uuden ostoskeskuksen ja ammattikorkeakoulun myötä.

Jollas

Jollas oli pitkään sekä kesäasuntojen että ympärivuotisten villojen miljöö. Myöhemmin alkoi vanhojen huviloiden purku ja loistokkaampien omakotitalojen rakentamiskausi. Aikoinaan alue tunnettiin väljyydestään, mutta nykyisin alue on paikoin tiheiden asumisryppäiden täyttämä.

Tammisalo

Tiheä pientaloasutus on vallannut Tammisalon lähes kokonaan. Tiiliruukinlahti ja Porolahti ovat kaupunginosan parhaimpia kasvisto- ja linnustoalueita. Lähimmät palvelut löytyvät suurten naapureiden, eli Herttoniemen ja Roihuvuoren alueilta.

Kulosaari

Metroradan rakentaminen mullisti aikoinaan saaren pohjoisosan asukkaiden elämän. Kulosaareen liittyvät läheisesti 1890 perustettu Korkeasaaren eläintarha sekä Mustikkamaan alue.

Puotila

1960-luvun suunnittelijoiden tarkoituksena oli luoda Puotilaan laaja umpikortteleiden täyttämä asuntoalue. Puotilan kartanoon johtava Rantakartanontie tunnetaan alueen bulevardina.

Puotinharju

Puotilan rakentamisen yhteydessä aloitettiin myös Puotinharjun rakentaminen Itäkeskuksen pohjoispuolelle. Alueen suunnittelussa painotettiin erityisesti avaruutta, eli rakennusten väliin jätettiin tarkoituksella avoimia puistokaistaleita. Puotinharjun talot ovat edelleen suuria, jopa tornimaisia. Alueen kadut on nimetty maamme vanhojen linnojen mukaan.

Roihuvuori

Roihuvuorta kutsuttiin aikoinaan Itä-Herttoniemeksi. Nimi vaihdettiin myöhemmin asukkaiden toiveesta. Roihuvuoren ensimmäiseen kerrostaloon muuttivat asukkaat vuonna 1955. Alueen katujen nimet liittyvät pääosin satujen maailmaan.

Karhusaari ja Östersundom, eli Itäsalmi

Alue liitettiin osaksi Helsinkiä vuonna 2009. Alueelle suunnitellaan muun muassa omaa metroasemaa.

Toivottavasti Itä-Helsingin alueet ovat sinulle entistä tutumpia jatkossa!