Itä-Helsinki on tunnetusti luontomatkailijan paratiisi, mutta tiedätkö, missä sijaitsevat Itä-Helsingin vehreimmät ulkoilupaikat? Rakastitpa suomaisemaa tai korkeita mäntymetsiä, itä tarjoaa vaihtoehtoja loputtoman määrän. Toimitus selvitti, missä kaikkialla Itä-Helsingissä voi ulkoilla vihreissä maisemissa. Jos kaipaat vaihtelua ulkoilupaikkoihin, seuraava lista voi olla hyödyksi.

Vaihtoehtojen Vuosaari

Heposaari

Vuosaaren paalupaikalla Kallahdenniemessä sijaitseva Heposaari tunnetaan myös nimellä Hästholmen. Entisenä kesäsiirtolana tunnettu paikka on viime vuosina hiipunut tyhjillään, joten niemen tunnelma on varsin mystinen. Rakennukset ovat Helsingin kaupungin omistamat, mutta niille etsitään uutta elämää.

Heposaari oli aikoinaan yksityisomisteinen, kunnes kaupunki osti sen 1960-luvulla. Kuva: Jenna Lehtonen

Kallahdenniemi

Yllä mainittu Heposaari on yksi niistä kohteista, jotka sijaitsevat Kallahdenniemellä. Kun kipität metsäpolkua nimen kärkeen saakka, törmäät jälleen yhteen kaupungin omistamaan rakennukseen, jonka on annettu rapistua meren äärellä monta vuotta. Kallahdenniemen luonnonsuojelualue on paikka, jonne kannattaa mennä ajan kanssa.

Kallahdenharju ja Kallahdenniemen rantaniitty ovat molemmat luonnonsuojelualueita. Kuva: Jenna Lehtonen

Rastilan muinaisranta

Kävelymatkan päässä Rastilan metroasemalta sijaitseva muinaisranta on pieni mutta kiehtova paikkka. Meri-Rastilan luontopolkujen keskellä sijaitseva kiviröykkiö on näky, jollaista et muualta Itä-Helsingistä löydä.

Meri-Rastilan muinaisrantakivikko löytyy aivan kävelyteiden kupeesta. Kuva: Jenna Lehtonen

Uutela

Uutela on Itä-Helsingin kenties tunnetuin klassikko, joka vetää ulkoilijoita puoleensa kaikkiana vuodenaikoina. Luonnonläheinen ulkoilupaikka on sekä kalastajien, veneilijöiden että retkeilijöiden suosiossa.

Uutelan luontoon pääsee kätevästi myös julkisilla kulkuvälineillä. Kuva: Jenna Lehtonen

Särkkäniemen luonnonsuojelualue

Uutelassa sijaitseva Särkkäniemen luonnonsuojelualue ansaitsee oman mainintansa. Kun kävelee Uutelan koirapuiston parkkipaikalta kohti opaskylttiä ja merta, pääsee vuonna 1993 perustetun rauhoitetun luonnonsuojelualueen luo. Uutelan ulkoiluelueen itärannalla sijaitseva alue on yksi Vuosaaren kauneimmista luontokohteista.

Lintuharrastajat viihtyvät Särkkäniemen alueella. Kuva: Jenna Lehtonen

Vuosaarenhuippu

Sataman välittömässä läheisyydessä sijaitseva Vuosaarenhuippu lumoaa kulkijansa maisemalla, jota et muualta Helsingistä löydä. Huipulle voi kiivetä eri reittejä pitkin.

Vuosaarenhuipulta näkee merelle asti. Kuva: Jenna Lehtonen

Mustavuori

Jos haluat samoilla rehevässä metsässä, josta löytyy niin sammalmättäitä, isoja kiviä kuin luolia, Mustavuori on paikkasi. Jos ajaudut paikalle aurinkoisena sunnuntaipäivänä, varaudu siihen, ettet ole yksin.

Mustavuori on Natura 2000 -aluetta. Kuva: Jenna Lehtonen

Vartiokylästä Jollakseen ja Laajasaloon

Vartiokylänlahti

Paikallisten suosima ulkoilureitti kiertää nimensä mukaisesti ympäri Vartiokylänlahden. Liikkeelle voi lähteä niin Pohjois-Vuosaaren perukoilta kuin Vartiokylän tai Puotilanrannan puolelta. Matkalla voi ylittää Vuosaaren sillan. Reitti sopii koiranulkoiluttajille, sunnuntaikävelijöille ja pyöräilijöille. Samalla voi poiketa vaikka Meridian kahvilaan.

Vartiokylänlahti on suosittu ulkoilualue. Kuva: Jenna Lehtonen

Vartiokylän linnavuori

Historiallinen linnavuori sijaitsee aivan omakotitaloalueen vieressä. Kun kiipeää ylös asti, näkee Vuosaareen saakka. Lisää kuvia alueesta näet paikallisen Milla Vilskan haastattelusta.

Vartiokylän linnavuori sijaitsee noin 30 metriä korkean mäen päällä. Kuva: Jenna Lehtonen

Tahvonlahdenharju

Tahvonlahdenniemeen pääsee, kun ohittaa ravintola Stansvikin tai Stansvikin kartanon. Alue on varsin pieni, mutta niemen kärjen merimaisema palkitsee kulkijan.

Laajasalosta löytyvän Tahvonlahdenniemen vieressä on muun muassa Stansvikin uimaranta. Kuva: Jenna Lehtonen

Jollaksen räme

Jollaksen rämeeltä löytyy kätevät pitkospuut, joita pitkin kävely luonnistuu ilman upottavaa askellusta. Luonnonsuojelualueen kupeessa sijaitsee myös Villa Furuvik.

Jollaksen räme tunnetaan vanhasta puustostaan. Kuva: Jenna Lehtonen

Itäniityn laakson luonnonsuojelualue

Jollaksesta löytyvät Itäniityn laakson luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 2009. Vaikka alue on vain 7,6 hehtaarin kokoinen, se kätkee sisäänsä paljon nähtävää merimaisemista kivikellariin. Koska alue ei ole kovin tunnettu, siellä saa lenkkeillä rauhassa.

Itäniityn laakson luonnonsuojelualueen vieressä sijaitsee hulppeita omakotitaloja. Kuva: Jenna Lehtonen

Aittasaari

Laajasalossa sijaitseva Aittasaari on paikallisten suosima ulkoilualue, jonka siimeksestä löytyy niin koirapuisto kuin golf-kenttä. Tutustu merenrantanäköalaan tai lenkkeile polkuja pitkin.

Aittasaaressa pääsee nauttimaan Itä-Helsingin merellisyydestä. Kuva: Jenna Lehtonen