Minkälainen hullu perustaa paikallismedian Itä-Helsinkiin? Sellainen hullu, joka on viettänyt lapsuuden ja nuoruuden Vuosaaren pihoilla ja päätynyt kaikkien odotusten vastaisesti yhteiskuntatieteiden maisteriksi ja yrittäjäksi.

Perustin Itä-Helsingille ja ennen kaikkea sen ihmisille omistetun itsenäisen paikallismedian, koska kyllästyin lukemaan ulkopuolisten ja muualla asuvien tuottamia yksisuuntaisia pällistelyjuttuja siitä, miten ankeaa täällä on asua. Kun törmää vuodesta toiseen ennakkoluulojen ja asenteiden sävyttämiin tuotoksiin, niistä ei lopulta enää tunnista omaa asuinaluettaan. Herää kysymys, millaisia tarinoita silloin jää kertomatta?

Vuonna 2018 sain Patricia Seppälän säätiöltä elämäni ensimmäisen apurahan Itä meidän -nimiselle projektille, joka laajeni seuraavana vuonna Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön apurahan turvin omaksi verkkosivustokseen. Vuonna 2021 Itä meidän -nimi vaihtui Itä-Helsinkiin. Nyt itahelsinki.fi -osoitteessa toimii kipparoimani moderni paikallismedia, joka keskittyy laadukkaasti toimitettuihin henkilöjuttuihin, reportaaseihin, tapahtumiin ja tuttuihin paikkoihin. Annamme äänen mieluusti niille, joilta muut eivät vielä ole hiffanneet kysyä.

Tehtävänämme on murtaa itää koskevia ennakkoluuloja tämän päivän paikallisjournalismin keinoin ja antaa alueelle sen ansaitsema ääni. Se ei kuulu kasvottomille mediajättiläisille, joille Itä-Helsinki edustaa katvealuetta. Se kuuluu paikallisille. Niille, jotka elävät metron, metsän ja meren vieressä. Uskomme, että parhaimmat journalistiset tekstit ja kuvat syntyvät lähellä lukijaa. Silloin, kun soitetaan ovikelloa ja mennään sinne, missä tapahtuu.

Mitä syvemmälle kartanoiden ja kerrostalojen historiaan uppoutuu, sitä enemmän idästä löytää kerrottavaa. Täältä juttuaiheita ei tarvitse etsiä. Ne kävelevät syliin. Alueen laajuutta voi olla vaikea hahmottaa, jos ei ole eläessään matkustanut Kalasataman metroasemaa pidemmälle. Itä-Helsingissä asuu yli 170 000 ihmistä, ja alue on yksi Helsingin laajimmista. Siksi se ansaitsee toimituksen, joka tuntee sen.

Itä-Helsinki on paljon muutakin kuin yksi ostari.

Vartiokylässä 17. toukokuuta 2022

Jenna Lehtonen, itahelsinki.fi:n perustaja ja päätoimittaja

Tukijat