Vuonna 2017 kansallisen kaupunginosakilpailun voittajaksi julistettu Vuosaari tunnetaan etenkin merellisyydestä, metrosta ja luonnosta. Uutela, Aurinkolahti, Mustavuori, Kallahdenniemi, Vuosaarenhuippu ja Ramsinniemi ovat ulkoilijoiden suosikkipaikkoja, joiden perässä Vuosaareen tullaan myös pidemmän matkan päästä. Mutta mitä muuta tämä Helsingin suurin kaupunginosa pitää sisällään?

Sukelletaan aluksi historiaan. Vuosaari liitettiin Helsingin kaupunkiin tammikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1966. Aikaisemmin se muodosti kylän Helsingin maalaiskunnassa.

Keskiajalla Vuosaaren kylän muodosti kahdeksan talonpoikaistilaa. Helsingin perustamisen jälkeen nämä tilat siirtyivät vähitellen kaupungin mahtimiesten omistukseen, ja talonpojat jäivät vuokraviljelijöiksi entisille tiluksilleen. Kun näitä tiloja yhdistettiin, syntyivät Nordsjön ja Rastbölen kartanot, jotka hallitsivat Vuosaarta vuosikymmenten ajan. Nämä molemmat kartanot löytyvät Vuosaaresta edelleen.

Teolllisuus saapui Vuosaareen 1930-luvulla, jolloin Lohjan kalkkitehdas osti Nordsjön kartanon maat ja Sasekan tiili- ja rakennuselementtitehdas aloitti toimintansa. Muutamassa vuodessa entinen maalaiskylä muuttui kaupunkimaiseksi lähiöksi, mutta tieyhteydet Vuosaaresta Helsingin keskustaan olivat 1940-luvulle asti erittäin huonot. Käytännöllisin yhteys olivat höyrylaivat, ja siihen lieneekin syy, miksi Vuosaaren rannoille syntyi laaja kesähuviloiden katras. Vuosien saatossa monet näistä historiallisista huviloista ovat tuhoutuneet, mutta eivät aivan kaikki.

Nyt, 2020-luvulla, Vuosaaressa asuu jo liki 40 000 ihmistä. Jotakin viihtyisästä asuinalueesta kertoo sen kasvava asukasmäärä. Palvelut, luonnonläheisyys ja erinomaiset liikenneyhteydet lukeutuvat Vuosaaren valttikortteihin.

Kallahdenniemi, Vuosaari
Kallahdenniemi on yksi Vuosaaren tunnetuimmista luontokohteista. Kuva: Jenna Lehtonen

Vuosaari kiteytettynä

Vuosaari on pääkaupunkiseudulla sijaitseva alue, joka kuuluu Helsinkiin. Se sijaitsee noin 20 kilometrin päässä keskustasta itään, ja se on yksi pääkaupunkiseudun suurimmista ja nopeimmin kasvavista alueista. Vuosaari on tunnettu rauhallisesta asumisesta ja hyvistä yhteyksistä keskustaan ja muualle pääkaupunkiseudulle. Alueella on paljon viihtyisiä puistoja ja luontoalueita, ja lähistöllä on useita hyviä kouluja ja päiväkoteja. Vuosaari tarjoaa myös monia muita palveluita, kuten kauppoja ja ravintoloita. Alueen suosio asuinalueena on kasvanut viime vuosina, ja se onkin suosittu paikka asua monille ihmisille.

Lue, mitä Vuosaaressa asuva luontobloggaajaa tuumaa omasta kotiseudustaan.