Vanhojen rakennusten ystäville Itä-Helsinki on tutustumisen arvoinen alue, johon kuuluvat kiinteästi erilaiset huvilat ja kartanot. Vuosaaren ja Kulosaaren välille mahtuu lukuisia iäkkäämpiä taloja, joilla on taustallaan kiehtova historia. Itä meidän -toimitus kokosi listan muutamista Itä-Helsingin helmistä.
Jollaksen kartano
Kauniissa maisemissa sijaitsevan Jollaksen kartanon päärakennus on peräisin vuodelta 1919, jolloin rakennuttajana toimi pankkiiri Viktor Alexander Tavaststjerna. Vuosien saatossa kartano on kuulunut niin kirkkoherralle kuin asemapäällikölle ja varatuomarille. Nykyään Helsingin kaupungin omistamassa miljöössä on vuokralaisena Kuuma Helsinki Oy.
Villa Kuhlefelt
Vuosaaren Kallahdenniemellä sijaitseva Villa Kuhlefelt on yli 100-vuotias puurakennus, joka sijaitsee Kuningattarena tunnetun niemen kärjessä. Rakennus toimi 1920-luvulla arkkitehti Sven Kuhlefeltin kesäasuntona. Päärakennuksen lisäksi alueelta löytyy sauna, leikkimökki sekä varastokäyttöön sopiva rakennus. Tällä hetkellä kaupungin omistama rakennus rapistuu luonnonsuojelualueen paraatipaikalla, vaikka sille on yritetty löytää käyttöä esimerkiksi luontomatkailun ja virkistystoiminnan avulla.
Nordsjön kartano
Pitkään myynnissä ollut Nordsjön kartano tunnetaan myös Vuosaaren kartanona. Arkkitehti W. Aspelinin kädenjälkeä oleva päärakennus on peräisin vuodelta 1897. Tyydyttävässä kunnossa olevassa kartanossa toimi jonkin aikaa päiväkoti, mutta se lopetti toimintansa vuonna 2015. Keltasävyinen rakennus sijaitsee aivan Vuosaaren golf-kentän ja sataman kupeessa.
Herttoniemen kartano
Yksi Itä-Helsingin vanhimmista kartanoista sijaitsee ruhtinaallisella paikalla Herttoniemessä. Herttoniemen kartanon pihapiiri tuulimyllyineen on näky, jonka vuoksi paikalle kannattaa saapua pidemmänkin matkan päästä. Harva tietää, että rakennuksen aikoinaan omistanut John Bergbom kuoli aamiaispöytään, kun punaiset tunkeutuivat kartanoon vuoden 1917 yleislakon yhteydessä. Nykyisin kartanon omistaa Svenska Odlingens Vänner i Helsinge -yhdistys, joka isännöi kartanon alueella toimivaa kartanomuseota sekä Knusbackan museomaatilaa, johon on kerätty talonpoikais- ja säätyläisesineistöä.
Aino Acktén huvila
Itä-Helsingin Laajasalossa Tullisaaren kartanopuiston alueella sijaitseva vuonna 1877 valmistunut huvila toimi vuosien 1904–1944 välisenä aikana sopraano Aino Ackténin kesäasuntona. Oopperalaulajan kuoleman jälkeen rakennus päätyi Helsingin kaupungille. Viime vuosina arvohuvila on noussut otsikoihin monesti, sillä sen korjauksen kanssa on vitkuteltu pitkään.
Rastilan Kartano
Rastilan leirintäalueen vierestä löytyvä mintunvihreä kartano on saanut uutta elinvoimaa siinä toimivien yrittäjien ansiosta. Nykyään paikka tunnetaankin suosittuna lounaspaikkana. Ennen vanhaan Rastilan kartano oli niin sanottu maalaiskartano, jonka miljöössä juoksentelivat niin lapset kuin kotieläimet. Jos kartanon historia kiinnostaa, kannattaa hankkia käsiinsä Matti Lipposen kirja Rastböle – Maiseman historiaa Vuosaaressa.
Kulosaaren kartano
Kulosaaren kartanon hulppea julkisivu toimii miljöön katseenvangitsijana. Vanhin tunnettu omistaja tilalle on Erik Filpusson, joka omisti kartanon vuosina 1540–1587. Helsingin kaupungin omistamaa rakennusta isännöi nykyisin Helsingin yhteisjärjestö JHL, jonka kautta kartanoa voi vuokrata yksityistilaisuuksiin.
Puotilan kartano
Puotilan kartano on yksi Vartiokylän helmistä. Tarinan mukaan paikalla on sijainnut ratsutila jo vuonna 1540. Päärakennus on valmistunut 1800-luvun alussa. Nykyään siellä toimii suosittu ravintola, ja pihapiiristä löytyy myös pub Svenkka, jonka terassi täyttyy paikallisista etenkin kesäaikaan. Miljöössä järjestetään muun muassa stand up -tapahtumia.
Villa Furuborg
Hotelli Rantapuiston vieressä Vuosaaressa sijaitseva Villa Furuborg kuului aikoinaan Rosenlewin suvulle. Torolf Lasseniuksen Elämää Vuosaaren Kallahdessa -kirjan mukaan vuosina 1913–1914 rakennetun talon arkkitehtina toimi Hjalmar Åberg.
Villa Wuorio
Vuonna 1901 valmistunut Villa Wuorio toimi aikoinaan koristemaalari Salomo Wuorion perheen kesäasuntona. Myöhemmin, vuonna 1964, Wuorion ainut perillinen arkkitehti Karl Gunnar Valdemar Wuorio myi rakennukset Helsingin kaupungille 20 000 markalla. Sen jälkeen rakennus on ollut muun muassa Helsingin kaupungin Nuorisoasiainkeskukselle sekä Fregatti Oy:lle. Vuonna 2021 huvilan vuokralaisina aloittivat Kati Stenman ja Samu Härkönen.
Itä-Helsingin huvilat ja kartanot ovat oivallisia lähimatkailukohteita. Toimitus suosittelee tutustumaan!