Sanooko itäinen rantareitti mitään? Jos ei, tämä 23 kilometrin mittainen opastettu reittikokonaisuus kannattaa kiertää. Pue lenkkarit jalkaan ja lähde tutustumaan Itä-Helsingin parhaimpiin puoliin.

Vuoden 2021 lopussa opastettuna auennut itäinen rantareitti johdattaa Kalasataman puistosta Mustikkamaan, Kulosaaren ja Herttoniemen rantoja pitkin Vuosaaren Aurinkolahteen ja aina Uutelaan asti. Matkan varrella kohtaa huvilahistoriaa, uimarantoja, metsäpolkuja ja merenrantakahviloita. Maisemista on helppo hurmaantua etenkin kesäaikaan.

Itäinen rantareitti on merkitty oransseilla vahvenneopasteilla, joita bongaa matkan varrella lukuisia. Helsingin kaupungin brändäämä rantareitti on nimensä mukaisesti kokonaisuus, jonka avulla kuka tahansa kaupunkilainen pääsee nauttimaan luonnosta ja ennen kaikkea idän merellisyydestä. Maisemareitin voi juosta, pyöräillä tai vaikka kävellä läpi, mutta itäinen rantareitti toimii myös lyhyemmissä pätkissä, yksi osuus kerrallaan.

Luonteva lähtöpiste on esimerkiksi Vuosaari, jossa voi ihailla Uutelan suosittua luonnonsuojelualuetta tai käydä tutustumassa Aurinkolahden uimarantaan, joka kesäisin muistuttaa enemmänkin Rivieraa kuin perinteistä suomalaista uimarantaa. Jos haluat vältellä ihmismassoja, suuntaa Särkkäniemeen, Heposaareen tai Skatanniemen kärkeen.

Mistä tahansa kohdasta itäisen rantareitin varrelle päätyykään, nähtävää riittää luonnonsuojelualueista näköalapaikkoihin. Kaupungin laatimaan opaskarttaan on merkitty useita kohteita Herttoniemenrannan aallonmurtajasta, Vartiokylän linnavuoreen ja Meri-Rastilan muinaisrantakivikkoon. Jos nälkä tai jano pääsee yllättämään, itäisen rantareitin varrelta löytyy lukuisia kahviloita ja ravintoloita.

Strömsin kartano on saanut nykyisen ulkoasunsa 1900-luvun alussa. Kuva: Jenna Lehtonen

Merenrantamaisemia ja purjeveneitä

Yksi itäisen rantareitin historiallisista kohteista on 1800-luvulla valmistunut Herttoniemen kartano, jonka pihapiirissä riittää silmänruokaa. Kartanon puisto on kaikille avoin ulkoilukohde, johon etenkin puutarhoista nauttivien kannattaa tutustua. Paikan historiaa voi hyvällä syyllä kutsua värikkääksi, koska yksi kartanon omistaja ammuttiin aikoinaan aamiaispöytään. 


Kartanopuistosta löytyy myös kaksi huvimajaa, jotka olivat aikoinaan statussymboleja. 

Samoissa Herttoniemen maisemissa on kuvattu Marjaniemessä vaikuttaneen Toivo Särkän ohjaama klassikkoelokuva Kulkurin valssi, jossa pääosaa näyttelivät Ansa Ikonen ja Tauno Palo. 

Paikan päällä kannattaa varautua siihen, että kartanon sisällä oleva museo palvelee kävijöitä ainoastaan sunnuntaisin.

Itäisen rantareitin varrelta löytyy muitakin Itä-Helsingin historiaan linkittyviä vanhoja rakennuksia, jotka kannattaa katsastaa. Yksi niistä – Strömsin kartano – löytyy Marjaniemen ja Roihuvuoren liepeiltä, kaksi muuta – Puotilan ja Rastilan kartanot – Vartiokylänlahden varrelta.

Olitpa sitten itähelsinkiläinen tai muuten vain alueesta kiinnostunut, itäinen rantareitti tarjoaa mahdollisuuden nähdä ja kokea Itä-Helsinki jopa uudesta vinkkelistä. Monipuoliset maisemat, kulttuurikohteet ja luonnonkauneus kolahtavat niin paikallisille kuin turisteille.

Itäisen rantareitin tunnistat oransseista opasteista. Kuva: Jenna Lehtonen

Lue lisää Itä-Helsingin luontokohteista täältä.