Vegan Food Box -yrityksen Can Ciray ei ole päässyt elämässään helpolla. Huumekokeilut, vankilatuomio ja auto-onnettomuus johtivat lopulta yrityksen perustamiseen.

Helmikuussa 2016 Hämeenlinnanväylän ja Kehä Kolmosen III:n risteysalueella sattui onnettomuus, jossa henkilöauto putosi rampilta alas. Kuljettaja, Can Ciray, oli tuolloin 20-vuotias. Kun hän käynnisti Audinsa kello yhdentoista jälkeen illalla, tarkoitus oli suunnata Kivistöstä kohti Helsingin keskustaa, jossa hänen ystävänsä pyöritti vesipiippubisnestä silloisen Namu Food & Lounge -ravintolan terassilla. Toisin kävi.

– Juuri ennen siltaa tiellä oli uria ja mustaa jäätä. Auto lähti alta ja kierähti kaiteen läpi, vaikka se oli nelivetoinen.


Mainos:


Kyydissä ollut ystävätär syöksyi avoimesta ovesta ulos ennen ilmalentoa. Ciray uskoo, että se oli ihme. Pelkääjän paikalla istunut ystävä selvisi vähemmällä, vaikka kummallakaan heistä ei ollut turvavyötä. Ambulanssin saapuessa auton ovet ja takalasi olivat rikki. Kuski makasi tiellä. Hänet kuljetettiin teho-osastolle monivammautuneena.

– Vanhemmilleni kerrottiin, että olen kaulasta alaspäin halvaantunut, jos edes herään koomasta.

Vegan Food Box
Ciray on asunut Länsimäessä 17 vuotta. Nykyinen koti on Meri-Rastilassa. Kuva: Jenna Lehtonen

Kymmenen vuorokauden kuluttua Ciray heräsi, mutta onnettomuudesta hän ei muistanut mitään. Jos hänelle puhuttiin, hän nukahti kesken lauseen. Vahva kipulääkitys piti potilaan säryt poissa. Vasta lääkkeiden vähentämisen myötä selvisi, miten laajaa tuhoa ilmalento oli aiheuttanut. Esimerkiksi ranne- ja häntäluun murtumat paljastuivat jälkikäteen. Leikkauksia kertyi useampia, mutta Ciray halusi kotiin. Yli kuukauden sairaalajakson jälkeen potilas sai tahtonsa läpi ja toipuminen alkoi.

Nyt, kolme vuotta tapahtuman jälkeen, Ciray on muuttunut mies. Hän puhuu karman laista ja siitä, miten hänen kohdallaan kaikki on opittu kantapään kautta, kirjaimellisesti. Lukuisat sisäelinvammat, murtumat sekä tunto ja -hermovauriot ovat jättäneet jälkensä. Kun Ciray nostaa farkujensa lahjetta, jalan ympärillä näkyy riippunilkkatuki. Sekään ei ole sattumaa, miksi hänen käsivarteensa on tatuoitu auto.

– Ennen olin allerginen turvavyölle. Nykyään auto ei enää käynnisty ilman sitä.

Ymmärtääkseen, mihin Ciray viittaa puhuessaan karmasta, on peruutettava ajassa taaksepäin.

Can Ciray
"Kolarista en voi syyttää ketään muuta kuin itseäni. Se oli karman rangaistus." Kuva: Jenna Lehtonen

Kadulle 17-vuotiaana

Teini-ikäisenä Ciray tutustui Kontulan nuorisotalossa tyttöön, josta tuli hänen ensirakkautensa. Kaikki sujui hyvin aina siihen asti, kunnes Cirayn äiti puuttui nuorten suhteeseen. Hän olisi halunnut turkkilaistaustaiselle pojalleen turkkilaisen vaimon. Salaa pojaltaan, hän avautui asiasta tytölle, joka lopetti yhteydenpidon Cirayn kanssa kuin seinään. Äiti meni liian pitkälle.

– Tulin kuukauden aikana ihan hulluksi. Kun sain kuulla, mitä äiti oli tehnyt, laitoin pillit pussiin. Heitin vaatteet koulureppuun ja lähdin pois, enkä enää palannut takaisin. Olin silloin 17-vuotias.

Can Ciray
Ciray on tatuoinut käsivarteensa myös auton, joka viittaa onnettomuuteen. Kuva: Jenna Lehtonen

Ciray muutti kadulle asumaan. Omien sanojensa mukaan hänen eteensä työnnettiin sosiaalitoimistossa papereita, ei kattoa pään päälle. Asuntolapaikka alkoholistien ja huumeidenkäyttäjien kanssa ei ollut alaikäisen mieleen, eikä lappujen täyttäminen kiinnostanut. Niinpä nuori mies nukkui kuukauden ajan milloin missäkin. Joskus se tarkoitti Rautatientorin asematunnelia, joskus rappukäytävää. Päivisin hän teki hanttihommia autopesulassa. Yhtenä päivänä hänen työkaverinsa kysyi, missä Ciray asuu. Vastaus oli hämmästyttävä.

– Kerroin, että olen asunut viimeiset 29 päivää kadulla. En kehdannut pyytää apua keneltäkään.

Työkaveri tarjoutui auttamaan. Ciray pääsi majoittumaan asuntoon, jossa oli muitakin nuoria miehiä. Nopeasti selvisi, että espoolaisilla kämppäkavereilla oli muitakin tulonlähteitä kuin pesula.

– He eivät olleet idän kasvatteja. Siellä oli tarjolla muutakin kuin pilveä. Siellä oli extaasia, siellä oli kokaiinia. En edes tiennyt, mitä ne ovat. Heitin ekana päivänä kahdeksan pilleriä huiviin ja menin ihan sekaisin. Hetken ajaksi unohdin kaiken paskan. Vaikka katsoin tyhjää pulloa, se tuntui täyteläiseltä.

Seuraavana aamuna tunne oli päinvastainen.

Can Ciray
Ciray tietää ihmisiä, joille huumeet ovat aiheuttaneet psykoosin. Kuva: Jenna Lehtonen

Sviiteistä vankilaan

Ciray uskoo, että huumeita käyttävät nuoret haluavat päästä takaisin hyvänolontunteeseen, joka johtaa riippuvuuteen ja kierteeseen. Niin kävi myös hänelle. Aineita tarjoiltiin eteen kuin tilauksesta, ja hetken elämä tuntui ihanalta. Sitten selvisi, että tunne ei ollut ilmainen. Pian Ciray oli kämppäkavereilleen velkaa 1000 euroa.

– Tuli puheeksi, että voisin myydä pillereitä. Ajattelin, että okei, olen hyvä puhumaan. Silloin oli yökerho nimeltä Tivoli. Olin alaikäinen ja kävelin VIP-jonosta sisään kuin herrat.

20 euroa maksaneet pillerit kävivät kaupaksi vauhdilla. Ensimmäisen tunnin aikana taskusta lähti parhaimmillaan eteenpäin jopa 30 annosta. Ciray osasi hommansa. Hän saattoi tienata yhden illan aikana tuhansia euroja. Etenkin silloin, kun hän pyöri isommassa tapahtumassa.

– Kun otat yhden pillerin, olet todennäköisesti viisi tai kuusi tuntia ihan tillin tallin. Kuvittele, että joudut juomaan baarissa sen ajan. 20 euroa ei todellakaan riitä siihen. Sen takia nuoret käyttävät päihteitä, kun Suomen alkoholivero nostaa hinnat niin korkealle. Se yllyttää nuoria käyttämään huumeita, että ne voivat pitää hauskaa baarissa koko loppuillan.

Can Ciray
Asiakkaita on saapunut uuteen Vegan Food Box -grilliin Espoosta ja Tikkurilasta asti. Kuva: Jenna Lehtonen

Raha poltteli taskussa. Yhtäkkiä kadulla yöpynyt Ciray majoittui hotellien sviiteissä ja pelasi Casinolla. Se tehosi joihinkin naisiin. Ciray kertoo tapauksen vanhasta treffikumppanista, joka oletti heidän menevän syömään Mc Donald'siin. Nuoren naisen ilme oli unohtumaton, kun seuralainen kuittasikin yli 100 euron loppulaskun ravintolassa, jonka kohderyhmään eivät lukeudu alaikäiset. Cirayn perään soiteltiin, ja hänen pöytäseurueeseensa haluttiin liittyä. Huuruinen yökerhoelämä oli kuluttavaa, mutta ikäistensä tapaan Ciray kuittasi huumeiden haittavaikutukset huomisen huoleksi.

Lokakuussa 2013 kaikki muuttui. Poliisi piiritti Cirayn, kun hän oli ajamassa Lahteen kavereidensa kanssa. Hotellisviitit vaihtuivat putkan kautta Jokelan vankilaan. Ciray tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta. Alle 21-vuotiaana ensikertalaisena hän istui telkien takana lopulta 13 kuukautta. Kun vapaus viimein koitti, oli valintojen aika.

– Mietin, jatkanko vai lopetanko. Jos olisin jatkanut, olisin todennäköisesti kuollut yliannostukseen tai joutunut tilanteeseen, jossa jollekin käy jotakin pahaa.

Can Ciray
Cirayn pikkuveli on auttanut veljeään kiireisimpinä päivinä. Kuva: Jenna Lehtonen

Vatsahaava estää lihansyönnin

Ciray puhuu paljon. Samassa lauseessa hän kertoo MS-tautia sairastavasta äidistään ja isästä, jolla on peliriippuvuus. Rasvakeitin tirisee, kun tuore grillikioskiyrittäjä kahlaa omaa historiaansa läpi. Samaan aikaan hän palvelee jonossa seisovia asiakkaita ja antaa nuorelle pojalle alennusta limupullosta. Aurinkolahdessa paistaa aurinko, mutta ilmassa on katumusta. Katumusta siitä, ettei äidin luota olisi pitänyt lähteä sellaisella ryminällä.

– Kaikki tekevät jotakin tyhmää nuorena. Se oli ehkä tyhmin virheeni, että lähdin himasta. Loppupeleissä olen kuitenkin iloinen siitä, että kaikki tämä tapahtui.

Can Ciray
Asiakkaat ovat kehuneet Vegan Food Boxin ruokien makua. Kuva: Jenna Lehtonen

Nykyään välit vanhempiin ovat kunnossa, ja elämä on ottanut uuden suunnan. Menetetyt luottotiedot eivät estä ideointia. Vaikka Ciray voisi olla työkyvyttömyyseläkkeellä, hän ei halua. Hänellä on hinku tehdä. Se näkyy myös ulospäin.

Loppukesästä 2019 lähtien moni vuosaarelainen on törmännyt Vegan Food Box -nimiseen yritykseen sekä sosiaalisessa mediassa että Aurinkolahden rantabulevardilla. Pääasiassa vegaanisia purilaisia ja Vönereitä tarjoileva vaunu löytyi Tori.fi:n välityksellä Lohjalta. Takaiskuista ja byrokratiasta huolimatta Ciray on käynnistänyt yritystoiminnan, jonka on tarkoitus laajentuu franchising-tyyliin. Neuvottelut tulevasta ovat käynnissä eri tahojen kanssa. Tarkoitus on, että yritys pysyy Itä-Helsingissä.

Mitä yrittäjyyteen ja ravintola-alaan tulee, siitä 24-vuotiaalla miehellä löytyy kokemusta vuosien takaa. Nuoresta iästään huolimatta Ciray on toiminut aikaisemmin sekä hierojana että pesulayrittäjänä. Nykyisen pestinsä hän keksi tehdessään tuuraustöitä vegaani-ravintolassa.

– Tutustuin siellä beyond-pihviin, joka mullistaa koko kasvissyönnin. En pysty enää syömään punaista lihaa vatsahaavan takia. Veikkaan, että se on tullut huumeiden ja viinan takia. Olen laittanut elämäni kiinni tähän vaunuun. Haluan maksaa virheeni takaisin.

Ciray toivoo löytävänsä Vegan Food Box -vaunulle pysyvän paikan Itä-Helsingistä. Kuva: Jenna Lehtonen