Tulipalo tuhosi vanhan koulurakennuksen Pohjois-Vuosaaressa aamuyöllä 16. lokakuuta. Pelastuslaitos jatkoi jälkisammutustöitä pitkälle iltaan.

Nordsjö-Botby folkskolan ja Gula skolan -nimillä tunnetussa rakennuksessa paloi viimeksi syyskuussa 2019, mutta tuolloin palo saatiin nopeasti hallintaan.

Rantakartanontiellä sijainnut entinen kyläkoulu ehti olla tyhjillään vuosia, ja se oli määrätty suojeltavaksi jo vuonna 1975.


Mainos:


Tulipalon myötä koulun historiasta käytiin vilkasta keskustelua myös Facebookin Vuosaari-ryhmässä, jossa muisteltiin muun muassa urbaanilegendaa Amanda-kummituksesta, jonka epäiltiin asuneen koulun vintillä. Monet paikalliset harmittelivat oman onnensa nojaan jätetyn rakennuksen kohtaloa.

Siinä tuhoutui pala Vuosaaren historiaa, eräs kommentoija kiteytti.

Kaupungin tietojen mukaan kansakouluna ja ala-asteena toiminut talo oli alueensa vanhin jäljellä oleva koulurakennus, joka toimi ruotsinkielisenä kouluna vuoteen 1998 asti. Sen jälkeen tiloissa toimi Steiner-päiväkoti, jonka toiminta loppui 2000-luvun puolivälin tienoilla.

Tältä rakennus näytti juuri ennen auringonlaskua 16. lokakuuta 2020. Kuva: Jenna Lehtonen

Historiassa toinenkin tulipalo

Vuosaari-seuran mukaan koulu perustettiin aikoinaan Nordsjön kartanon lahjoittamalle maalle ja sen rakentamiskustannuksista vastasivat yhdessä Nordsjön, Rastbölen, Nybondasin ja Marielundin tilat Vuosaaresta sekä Puotinkylän ja Nissaksen tilat Vartiokylästä.

Koulun ensimmäinen ja pitkäaikainen opettaja vuosaarelainen Hilma Lassenius kirjoitti koulun alkuvaiheista kirjan (Nordsjö-Botby folkskola 1883–1922, Svenska folkskolans vänners förlag, Helsingfors 1927). Lassenius oli paikallinen ja syntynyt Porslaxin tilalla Vuosaaressa.

Vartiokylänlahden läheisyydessä palvellut koulurakennus rakennettiin alkuvaiheessa nopeasti uudelleen, sillä paikan alkuperäinen vuonna 1891 rakennettu koulu paloi keväällä 1901. Myöhemmin saman vuoden syksynä tontille kohosi uusi rakennus. Alkuperäisen rakennuksen arkkitehtina toimi Hugo Lindberg, myöhemmin kohonneen rakennuksen suunnitteli Axel Åberg.

"Åberg teki suunnittelun korvauksetta ja hän oli itsekin paikallinen eli syntyisin Nissaksen tilalta Vartiokylästä", Vuosaari-seura kirjoittaa sivuillaan.

Vuosaari-lehden tietojen mukaan sodan aikaiset ilmapommitukset särkivät rakennuksen ikkunat vuonna 1944.

Syksyllä 1901 valmistunut rakennus toimi yksityisenä kouluna vuoden 1922 loppuun, jonka jälkeen siitä tuli Helsingin maalaiskunnan kunnallinen koulu. Helsingin kaupungin alaisuudessa rakennus oli vuodesta 1966 lähtien.

Viime vuosina alueen metsärinteelle on kaavailtu kerrostaloja.

Rantakiventie koulu Vuosaari
Rantakiventien koululla oli pitkä historia, mutta ilkivallalta se ei säästynyt. Kuva: Jenna Lehtonen