Kaupallinen yhteistyö: Mesta Coworking

Eteisessä on syytä avata kengännauhat. Eihän kukaan työskentele kotonakaan kengät jalassa. Kun nostaa katseen kumarasta, eteen avautuu valoisa coworking-tila, joka tunnetaan Herttoniemessä nimellä Mesta. Sen takana ovat isä ja tytär, eli Arto Toivonen ja Mirka Nalimova.

Elokuussa 2018 perustettu Mesta Coworking on paikka, jonne mennään tekemään töitä. Saman katon alla voi työskennellä eri alojen tekijöitä kääntäjistä kuvittajiin. Osa on freelancereita, osa haluaa hoitaa etähommat kotisohvaa kauempana. Kaikkia tekijöitä yhdistää se, että he pystyvät tekemään työnsä kannettavan koneen äärellä. Olemaan yksin, yhdessä.

Vaikka elämme vielä korona-aikaa, näppäimistöjen hiljainen naputtelu kantautuu korviin tasaiseen tahtiin. Vihdissä asuva Toivonen on lähtenyt sienimetsään, joten haastattelun hoitaa tällä visiitillä Roihuvuoressa asuva tytär. Hän saapuu paikalle yleensä kävellen tai pyörällä. Niin tekevät tyypillisesti myös Mestan asiakkaat, joista suurin osa asuu lähiseudulla.

Ennen Mestan perustamista tein paljon etätöitä ja kaipasin sellaista työskentelytilaa, ettei minun olisi tarvinnut lähteä keskustaan. Samaan aikaan kotona kökkiminen ahdisti, Nalimova kertoo.

Alun perin yritysidea tuli hänen isältään, joka on työskennellyt koko ikänsä rakennusalan yrittäjänä. Toivonen heitti tyttärelleen ajatuksen coworking-tilan perustamisesta. Aluksi Nalimova ajatteli, että Helsingissä on tiloja jo aivan riittävästi. Sitten hän tajusi, että ne kaikki ovat keskustassa. Ajatus coworking-tilasta jäi muhimaan päähän ja jalostui eteenpäin.

"Meidän toiveena on tehdä lähialueiden ihmisten arjesta helpompaa", Nalimova sanoo. Kuva: Jenna Lehtonen
Nalimova uskoo, että tulevaisuudessa yhä useammat työskentelevät etänä. Kuva: Jenna Lehtonen

Entisen autokoulun tilat

Kansainvälistä politiikkaa ja markkinointia Tampereen yliopistossa opiskellut Nalimova työskenteli vielä pari vuotta sitten konsulttina. Se ei kuitenkaan tuntunut lopulliselta haaveelta, sillä isän viitoittamana yrittäjyys kiinnosti enemmän. Kun idea Mestan suhteen eteni, vanhasta työpaikasta irtisanoutuminen tuntui oikealta ratkaisulta.

Halusin tehdä jotakin uutta ja omaa.

Nalimova alkoi suunnitella coworking-tilaa, joka vastaisi kaikkiin hänen kriteereihinsä. Tilaa, joka olisi lähellä ja joka ei tuntuisi toimistomaiselta. Sellaista paikkaa, jossa voisi jättää kengät eteiseen ja napsauttaa kahvikoneen päälle. Itä-Helsingistä sellainen puuttui.

Isä ja tytär etsivät sopivaa tilaa pitkään. Vaihtoehtoja oli muuallakin kuin idässä, mutta Nalimova tiesi haluavansa muuttaa puolisonsa kanssa Roihuvuoreen. Lopulta oikea paikka löytyi yllättävän läheltä. Kun Nalimova meni isänsä kanssa ensimmäistä kertaa katsomaan Hiihtomäentien kerrostalon kivijalassa sijaitsevaa liiketilaa, se vastasi molempien odotuksiin sijaintia myöten. Alue oli tullut tutuksi, ja tila istui suunnitelmiin täydellisesti.

Valoisaa ja sopivan kokoista tilaa vuokrasi taloyhtiö, joka piti ideaa yhteisöllisestä työskentelytilasta hyvänä ajatuksena. Aikaisemmin isojen ikkunoiden takana oli toiminut autokoulu. Joskus kuulemma myös ruokakauppa. Tyydyttävään kuntoon päässyt tila ei latistanut kädentaitoista Toivosta, joka otti Mestasta itselleen uuden projektin. Seinien takaa onkin matkan varrella löytynyt muun muassa peitettyjä ikkunoita.

Alussa olimme täällä koko ajan aamusta iltaan. Kesällä 2018 ehdin uimaan vain kerran.

Nyt tiloista löytyy myös akustoitu podcast-huone, tilava neuvottelutila ja puhelinkoppi.

Mestassa voi järjestää myös pienimuotoisia näyttelyitä. Kuvassa näkyy kuvataiteilija Petra Kinnusen teoksia. Kuva: Jenna Lehtonen
Mesta tarjoaa asiakkailleen myös luettavaa. Kuva: Jenna Lehtonen
Jos hankkii Mestan jäsenyyden, töitä voi tehdä Herttoniemessä vaikka kellon ympäri. Kuva: Jenna Lehtonen
Mestan podcast-huone on osoittautunut hitiksi. Kuva: Jenna Lehtonen

Koti, kahvila ja toimisto yhdessä osoitteessa

Nalimova on auttanut isäänsä muun muassa maalaamisen kanssa, vaikka työnjako isän ja tyttären välillä on alusta saakka ollut varsin selkeä. Tyttären vastuulla on markkinointi, konseptin suunnittelu ja asiakassuhteet. Isä hoitaa kaiken, mikä liittyy tilojen remontoimiseen ja ylläpitoon.

Parasta on se, kun ei tarvitse toteuttaa jonkun toisen visiota, vaan voi itse määritellä tavoitteet, Nalimova sanoo.

Tällä hetkellä hänellä riittää tehtävää myös Mestan ulkopuolella, sillä Ronja-tytär pitää äitinsä kiireisenä. Coworking-tila on Nalimovan mukaan kätevä ratkaisu monelle perheelliselle. Lähellä oleva rauhallinen työskentelypaikka helpottaa monen vanhemman arkea, kun kotona on vaikea keskittyä työntekoon. Kun työmatka on lyhyt, jää enemmän aikaa muulle.

Monet Mestan asiakkaat kiittelevät kodikkaan paikan hiljaista tunnelmaa, jossa saa parhaimmillaan paljon enemmän aikaiseksi kuin kotona. Coworking-tilaan on haluttu tiivistää kodin, kahvilan ja toimiston hyvät puolet.

Monella on Herttoniemessä pieni asunto. Mesta tarjoaa enemmän tilaa ja ergonomisemmat työpisteet. Täällä on myös ystävystytty, ja jotkut mestalaiset tapaavat paikan ulkopuolellakin.

Jos liittyy mestalaiseksi, tilat saa käyttöönsä mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Ovesta pääsee sisään vaikka keskellä yötä tai varhain aamulla. Itä-Helsingissä sijaitseva coworking-tila eroaa alan muista toimijoista paitsi sijaintinsa, myös sympaattisen henkensä puolesta. Paikka tuntuu sopivan sekä niille, jotka kaipaavat pientä hiljaista nurkkaa että niille, jotka haluavat rupatella hetken vieressä istuvan kanssa.

Kävelipä lattialla paljain varpain tai sukkasiltaan, olonsa tuntee rennoksi. Välillä voi istahtaa ikkunalaudan eteen, ottaa seuraksi kupin kuumaa ja katsella Hiihtomäentiellä käveleviä ihmisiä. Mestan tiloissa ei tarvitse pönöttää, väistellä vastaantulijoita, napittaa kauluspaitaa tai näytellä tärkeää.

Nykyaikainen työnteko on sitä, että hommat hoituvat milloin missäkin, ajasta ja paikasta riippumatta. Mestan konsepti on täydellinen ratkaisu esimerkiksi niille paikallisille, jotka haluavat lyhentää työmatkaansa. Ovesta astuu aina sisään ihminen, ei yritys.

Sinun ei tarvitse olla start up -yrittäjä sopiaksesi joukkoon, Nalimova kiteyttää.

Tekee mieli unohtua eteiseen.

"Kodikkuus oli alusta asti se, mihin tähtäsimme." Kuva: Jenna Lehtonen

Mesta Coworking pähkinänkuoressa

  • Joustavat jäsenyydet
  • Mahdollisuus työskennellä 24/7
  • Wifi
  • Kahvi ja tee
  • Neuvottelutila ja podcast-huone
  • Puhelinkoppi

Kiinnostuitko? Varaa ilmainen kokeilupäivä suoraan Mestan nettisivuilta.