Joulu on useimmille rauhoittumisen ja kotisohvalle vetäytymisen aikaa. Itä-Helsingin toimittaja Valtteri Mörttinen listasi kotisohvalle katseluvinkit parhaista jouluaiheisista elokuvista, jotka ovat helposti saavutettavissa suoratoistopalveluiden kautta.

Ihmeellinen on elämä

It’s a Wonderful Life (Yhdysvallat, 1946)

Kaikkien jouluklassikkojen äiti on täysin kiistatta Frank Capran ohjaama hyvin naivistinen mutta elokuvallisesti toimiva aikuisen ihmisen kasvutarina Ihmeellinen on elämä. Elokuva on Hollywoodia sekä parhaimmillaan että pahimmillaan – aivan kuten nyky-yhteiskuntamme joulukin.


Mainos:


Hollywoodia pahimmillaan se on siksi, että se sanoo yhtä mutta tekee toista. Tarinassa katsojan naamaan suorastaan hierotaan viestiä, että rakkaus on aina tärkeämpää kuin raha, mutta lopulta ratkaisevalla hetkellä elokuva kuitenkin todellisuudessa osoittaa asian juuri päinvastoin, kun tarinan konflikti ratkeaakin ämpärillisillä dollareita.

Hollywoodia parhaimmillaan se taas on juuri siksi, että tarinasta ja moraaleista viis, elokuva on niin johdonmukaisen tarkasti kirjoitettu ja ohjattu, että se kilpailee ilmaisuvoimassaan jopa kaikkein ikimuistoisimpien Disney-piirrettyjen kanssa. Kirsikan kakun päälle antaa tähtilippuakin amerikkalaisempi ikoni James Stewart.

Katsottavissa joulupäivänä YleAreenassa tai YleTeemalla klo 12.00.

Fanny ja Alexander

Fanny och Alexander (Ruotsi, 1982)

Joulu näyttelee merkittävää roolia myös Ingmar Bergmanin Fannyssa ja Alexanderissa, josta voi tällä hetkellä nauttia elokuvamuotonsa lisäksi myös näytelmäsovituksena Helsingin Kaupunginteatterissa.

Kyseessä on yksi elokuvahistorian kulmakiviteoksia ohjaajalta, jota pidetään lähes virallisesti yhtenä maailman kahdesta parhaasta elokuvantekijästä – Andrei Tarkovskin ohella. Mikäli kuitenkin kaipaa jouluunsa ainoastaan kevyttä ja helppoa katsottavaa ja toivoo katsomiskokemuksen herättävän yksinomaan ilon tunteita, niin lienee parempi jättää tämä klassikko toiseen hetkeen.

Katsottavissa ilmaiseksi Daily Motion -palvelussa (ei suomenkielistä tekstitystä).

Gremlins – riiviöt

Gremlins (Yhdysvallat, 1984)

Joe Danten kauhukomediassa pienet hirviöt pistävät amerikkalaisen pikkukaupungin remonttiin. Mikäpä sen jouluisempaa?

Tuttua kaupallistuneen joulun kuvastoa on tarjolla valtavissa määrin, joskin siinä mielessä ironisessa valossa, että niin joulupukit, kuuset kuin kuorolaulut hankien keskellä saavat sellaista kyytiä, että kokemukseen on varauduttava camp-hengellä ja humoristisella asenteella.

Katsottavissa HBO Max -palvelussa.

Die Hard – vain kuolleen ruumiini yli

Die Hard (Yhdysvallat, 1988)

John McTiernanin Die Hard ei äkkiseltään kuulosta kaikkein tavanomaisimmalta jouluelokuvalta, mutta juuri siksi se onkin korvannut nykyään monien elokuvaharrastajien perinteissä ilmiselvemmät vaihtoehdot kuten Ihmeellinen on elämän.

Bruce Willis kipittää pilvenpiirtäjässä paljain jaloin pakoon ryöstäjäjoukkiota ja vaimonsa pelastaakseen napsii pahiksia yksitellen mitä luovimmilla keinoilla. McTiernanin ohjaus on länsimaista toimintajännitystä hiottuna sen kaikkein korkeimpaan huippuun. Elokuvan voi katsoa vuoden mitä tahansa päivänä ja kerta toisensa jälkeen uudelleen, mutta koska sen miljöönä on jouluinen Los Angeles, niin miksipä ei antaisi sille mahdollisuuden juuri nyt?

Katsottavissa Disney+-palvelussa.

Saksikäsi Edward

Edward Scissorhands (Yhdysvallat, 1990)

Jouluun tietysti kuuluvat ihmeet ja kaikenlainen muukin lumoava fantasia. Siksi paikkansa on myös Tim Burtonin uran merkittävimmällä onnistumisella, Saksikäsi Edwardilla.

Johnny Depp esittää ikimuistoista roolia eräänlaisena versiona Frankensteinin hirviöstä, joka muuttaa synkästä linnastaan keskelle hilpeää pikkukaupunkia. Joulun teema nousee tarinassa varsin mielenkiintoisella tavalla tärkeäksi, sillä mitä lähemmäs antamisen aikaa tullaan, sitä ottavammaksi ja synkemmäksi tuntuvat muuttuvan elokuvan maailma ja sen hahmot.

Katsottavissa Disney+-palvelussa.

Kukkoilijat

In Bruges (Iso-Britannia, Yhdysvallat, 2008)

Kukkoilijat-elokuva – jonka suoraan käännetty ja tuhannesti loogisempi suomennosnimi olisi yksinkertaisesti Bryggessä – on yhtä aikaa sekä ovela jännityskomedia että omalaatuisen belgialaisen kaupungin parituntinen matkailumainos.

Mitään kovin perinteisessä mielessä jouluisaa Kukkoilijoista ei kannata lähteä hakemaan. Se sopiikin parhaiten katsojalle, joka on saanut jo tarpeekseen Rakkautta vain kaltaisista sesonkihiteistä ja etsii yhtä kevyttä mutta kuitenkin piristävää ja tuoreemman tuntuista viihdettä.

Katsottavissa SkyShowtime-palvelussa.

Rare Exports: A Christmas Tale

(Suomi, 2010)

Vaikka Jalmari Helanderin Rare Exports -konsepti olikin kaikkein parhaimmillaan lyhytelokuvina, ansaitsee koko illan versio mainintansa myös. Tarjolla on sukellus historiallisiin jouluperinteisiin ja nimenomaan kaikkea muuta kuin sillä totutulla tarinalla.

Koko illan elokuva vuokrattavissa muun muassa Viaplay- ja SF Anytime -palveluista, mutta ei katsottavissa kuukausitilauksella. Alkuperäiset lyhytelokuvat nähtävissä muun muassa YouTubessa.