Yesterday Café tuo lähiöpalveluihin vaihtelua omintakeisella tyylillään. Kahvila sijaitsee Myllypuron ostarilla suoraan kirjastoa vastapäätä.

Ei ole kauaakaan, kun kahvila vielä tarkoitti Suomessa poikkeuksetta kouluruokalaa muistuttavaa kolkkoa salia, jossa tarjoiltiin juomat naarmuille kulutetuista valkoisista posliinikupeista ja jossa kahvi- ja teevalikoimat rajoittuivat kahteen vaihtoehtoon: kahvi ja tee.

Näistä ajoista on tultu kauas. Enää omintakeisesti teemoitettuja laajan valikoiman kahviloita ei tarvitse etsiä Berliinistä tai Lontoosta asti. Eikä oikeastaan enää edes Punavuoresta tai Kalliosta. Sellainen löytyy nyt jopa niin lähiömäisestä lähiöstä kuin Myllypurosta, kiitos yrittäjäpariskunta Yen Canin ja Quan Duongin.


Mainos:


Yesterday Café on syyskuun puolessavälissä Myllypuron ostarille avattu raikas löytö. Kahvilan löytää suoraan kirjastoa vastapäätä, Pelastusarmeijan myymälän vierestä.

Täällä kahvinjanoinen kävijä löytää kaikki klassiset perusvaihtoehtonsa kaikkiin kellonaikoihin soveltuen: espresson, americanon, cappuccinon ja toki perinteisen suodatinkahvinkin. Mikäli kaipaa erikoisempia sekoituksia, voi listalta valita vaikkapa trendikkään chai latten, jonka toimitus testatessaan totesi erinomaiseksi.

– Kahvimme tulee Lahdesta Kahiwa Roastersilta, joka ostaa papunsa suoraan tuottajilta ilman välikäsiä. He tukevat tällä tavalla viljelijöitä, Duong kertoo.

Can ja Duong ovat kumpikin kotoisin Vietnamista, jossa he tunsivat toisensa jo lapsuudessa, mutta naimisiin he menivät vasta Suomessa, jonne kumpikin muutti alun perin opiskelemaan. Aviomies Duongilla on parhaillaan Helsingissä työn alla tietojenkäsittelytieteen tohtoriopinnot, kun taas vaimo Can on saanut valmiiksi oman opettajantutkintonsa ja työskentelee parhaillaan kokopäiväisesti Yesterdayssä.

– Oman kahvilan avaaminen on ollut lapsuuden unelmani. Minulla on lukuisia lämpimiä muistoja siitä, kun kävimme vanhempieni kanssa paikallisissa kahviloissa. Kun muutimme viime vuonna tänne Myllypuroon, päätin seurata haavettani ja alkaa tehdä ihmisille kahvia, Can kertoo.

Tuore yrittäjäpariskunta kertoo, että paikalliset ovat löytäneet kahvin äärelle. Kuva: Jenna Lehtonen

Inspiraationa Beatles-yhtye

Yesterdayllä on myös laaja teevalikoima, jonka tuotteet ovat peräisin helsinkiläiseltä TeeMaalta. Lämpimien juomien lisäksi vitriinissä on tarjolla tällä hetkellä myös monenlaista makeaa syötävää, joita heille valmistavat Bakery Manteli ja Greenbake.

Suolaisia vaihtoehtoja ei valitettavasti toistaiseksi ole, mutta tämä ei varsinaisesti yllätä kahvilassa, joka on ennättänyt toimia vasta muutaman viikon. Pariskunta kertoo, että kunhan toiminta kunnolla käynnistyy, harkinnassa on alkaa valmistaa omia sämpylöitä tai täytettyjä croissanteja.

Yksi kysymys kuitenkin herää: jos kerran kahvila on suomalaiseen maisemaan niin kovin moderni, niin mistä oikein juontaa juurensa sen nostalginen nimi, Yesterday?

Kun astuu sisään, asiaa ei tarvitse kauaa pohtia. Sisätilat on koristeltu Beatles-yhtyeen valokuvilla ja ämyreistä kantautuu sopivan pehmeällä äänenvoimakkuudella yhtyeen levy. 60-lukulainen pop-tunnelma soi miellyttävästi yhteen poikkeuksellisen kauniin sisustuksen ja tyylikkäiden astioiden kanssa.

Rakkaus yhtyeeseen on peräisin Canin äidiltä, mutta nimi ei silti jää pelkän pop-viittauksen tasolle. Can kertoo, että sen sisään on piilotettu myös eräänlainen elämänfilosofia.

– Ihmiset elävät nykyään liikaa murehtien tulevaisuutta. Täällä ihminen voi rauhoittua, muistella eilistä ja arvostaa sitä, mitä hänellä on.

Itä-Helsinki testasi Yesterday-kahvilan syyskuun lopussa. Tulokas päihittää monet ketjukahvilat persoonallisuudellaan. Myös koirat ovat tervetulleita kahvilaan. Kuva: Jenna Lehtonen