Uudet yrittäjät aloittivat Jollaksen kartanossa heinäkuun alussa. Kahvila Kuuman perustajakaksikko sisarukset Tara Liukka, 34, ja Wia Nyman, 28, kertovat, että loppuvuodelle luvassa on muun muassa ja yksityistilaisuuksia ja pop up -illallisia. Ensimmäiset kattaukset ovat nyt myynnissä.

Ensin kartanon ovien takaa tulee vastaan kolme koiraa, sitten niiden emännät. Jälkimmäiset ovat niitä, joita voi kutsua Jollaksen kartanon uusiksi yrittäjiksi. Sisarukset Tara Liukka ja Wia Nyman, tunnetaan alun perin kahvila Kuuman perustajakaksikkona, joka ehti pyörittää kahvilatoimintaa kantakaupungissa useamman vuoden ajan. Nyt viimeisin, Annalan huvila-alueella sijainnut pop up -kahvila, on jätetty jäähylle, eikä Kämp Galleriasta löydä enää Kuuma-kahvilaa. Yritystoiminta on muuttanut uusiin maisemiin Itä-Helsinkiin.

–Olimme jo pidempään miettineet, että olisi ihanaa löytää tila, jossa voi vapaammin tehdä kaikenlaista. Kun kuulimme, että kartano on vapautumassa, sormi oli heti enterillä, Nyman kertoo.


Mainos:


Vaikka idän kulmat ovat sisarusparille vielä pitkälti tuntemattomat, Jollaksen kartano ja sen miljöö tuli yrittäjille tutuksi jo edellisen vuokralaisen, yrittäjä Antti Tuomolan, kautta.

–Antti on meidän frendi. Hengailimme täällä jo hänen aikanaan, ja otimme saunavuorot haltuun, Liukka ja Nyman sanovat.

Tuomola ehti toimia kartanonherrana reilun vuoden verran ennen kuin erimielisyydet Helsingin kaupungin kanssa johtivat yrittäjän poislähtöön keväällä 2021. Pian sen jälkeen kartano päätyi tarjoushuutokauppaan, jonka Liukka ja Nyman voittivat. Myös sisarusten äiti, Ria Sirén, on mukana perheyrityksessä.

–Olen täällä töissä. Tytöt voivat pomottaa, Sirén vitsailee.

Tyttären mukaan tarina menee niin, että myynnin ja markkinoinnin parissa aikoinaan uraa tehnyt äiti nakitettiin yhteen työvuoroon, jonka päätteeksi ovet laitettiin takalukkoon. Työnjako perheyrityksessä toimii niin hyvin, että välillä paikalle hälytetään apuun myös isä tai veli. Jotain kertoo sekin, että näihin päiviin mennessä sisarusten välinen suurin yritysasioita koskeva riitatilanne syntyi aikoinaan vohveliraudasta.

–Loppupeleissä hankimme kalliin raudan, jota käytettiin puolitoista vuotta kuittitelineenä. Töpseliä ei koskaan laitettu seinään. Ei siitä sen jälkeen ole paljon puhuttu, Liukka nauraa.

Jollaksen kartanon rakennutti aikoinaan varatuomarina ja pankkiirina toiminut Viktor Alexander Tavaststjerna.
Yrittäjät kertovat, että kartanon tilojen kalustaminen ottaa oman aikansa.
Jollaksen kartanon puusaunassa järjestetään muun muassa hoitavia ja hemmottelevia saunailtoja.

Kuuden ruokalajin kartanoillallisia

Jollaksen kartanon lähes 400-neliön tilat mahdollistavat yrittäjille entistä monipuolisemman tekemisen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että lähikuukausille on luvassa muutakin kuin kahvinjuontia. Myös popmusiikin parissa Wia ja Tara -duona kunnostautuneet sisarukset paljastavat, että illallisten lisäksi kartanoon on suunnitteilla esimerkiksi intiimejä akustisia keikkoja, joogaa, brunsseja ja viinibaari-iltoja. Kasvilääkintää opiskelevat sisarukset kertovat, että tulevana kesänä pihalle saattaa ilmestyä muun muassa mehiläispesiä.

Tällä hetkellä kartanon maisemissa voi Kuuman yrittäjien ja koirien lisäksi törmätä myös keittiömestareihin, sillä tulevat pop up -illalliset loihtii ravintola Omadin tekijäkaarti. Asiakkaille tarjoillaan marraskuun aikana aasialaisvaikutteisia kuuden ruokalajin yllätys-menuja viinipaketteineen. Yrittäjien mukaan paikalliset ovat mielissään siitä, että Jollaksen kartanossa on taas elämää. Ennen Tuomolan pioneerikautta 1700-luvun lopulla valmistunut kartano oli tyhjillään useamman vuoden ajan.

– Meitä kaikkia täällä yhdistää rakkaus ruokaa ja ihmisten yhteen saattamista kohtaan. Haluamme vastata paikallisten toiveisiin. Avaamme illallisia lisää myyntiin ainakin isänpäiväksi ja pikkujoulukaudelle. Tutkimme, mikä kaikki on mahdollista ja mille on kysyntää, Kuuman yrittäjät kertovat.

Tehtävää ja projekteja riittää loppuvuodelle sen verran, että Sirén on jo muuttanut kartanoon asumaan. Myös Nyman aikoo pian muuttaa samaan osoitteeseen. Tähän mennessä yrittäjät ovat muun muassa maalanneet kartanon sisäseinien pintoja, sisustaneet huoneita ja rakennuttaneet saunatiloihin uudet puupenkit.

–Tämä on tällainen lifestylehomma. Olisi ehkä vähän etäistä tulla tänne vain availemaan ovia. Talon ylläpidon takia jonkun on parempi olla paikalla, Sirén kertoo.

Nyman aikoo äitinsä tavoin muuttaa kartanoon asumaan.
"Olemme tuoneet tänne estrogeeneja testosteronin tilalle", Sirén kuvailee.
Nyman nauttii siitä, että on päässyt kartanon myötä tutustumaan Jollaksen seutuun. "Ei täältä halua lähteä pois."

Kuvat ja teksti: Jenna Lehtonen