Aina ei tarvitse matkustaa kauas nähdäkseen lähelle. Itä-Helsinki on lähimatkailijalle unelmakohde, jossa ei normaalisti tarvitse väistellä ihmisiä, eikä jonottaa ravintolaan.

Uimarantoja, metsäpolkuja, huviloita, ostoskeskuksia, ravintoloita, puistoja...Vaikka Itä-Helsingissä olisi asunut koko ikänsä, alueelta löytää loputtomasti paikkoja, jotka voivat olla jopa paikallisille entuudestaan tuntemattomia. Koska koronapandemia laittoi suomalaisten kesäkalenterin uusiksi, Itä meidän toimitus päätti koota täsmävinkkejä niille, jotka haluavat seikkailla Itä-Helsingissä pidemmän kaavan mukaan. Vinkkien joukkoon mahtuu enemmän ja vähemmän tunnettuja paikallisnähtävyyksiä, eikä tämä lista suinkaan ole kaiken kattava. Kuten paikalliset tietävät, sielukas ja monipuolinen Itä-Helsinki on pullollaan vaihtoehtoja – jokaiseen makuun.

Vuosaaren klassikot

Aurinkolahden uimaranta

Kävele rantabulevardia pitkin, nauti jäätelöstä tai vuokraa sup-lauta. Aurinkolahden uimarantaa ei suotta kehuta Helsingin kauneimmaksi hiekkarannaksi. Kuumana kesäpäivänä parkkipaikan löytäminen voi olla hankalaa, mutta onneksi Aurinkolahteen kävelee Vuosaaren metroasemalta muutamassa minuutissa. Jos unohdat eväät kotiin, poikkea syömässä esimerkiksi Kahvila Kampelassa. Myös Olutravintola Solmu on kokeilun arvoinen paikka.


Mainos:


Aurinkolahden uimaranta
Aurinkolahden ranta-alue on aurinkoisina päivinä suosittu nähtävyys myös ulkopaikkakuntalaisille. Kuva: Jenna Lehtonen
Aurinkolahti on nykyään yksi Vuosaaren vetonauloista. Kuva: Jenna Lehtonen

Kallahdenniemi

Historiallisella Kallahdenniemen alueella sijaitsee kaksi luonnonsuojelualuetta, eli Kallahdenharju ja Kallahdenniemen rantaniitty. Mäntyjen peittämä alue kannattaa kävellä läpi niemen kärkeen saakka. Matkalla voi ihastella vanhoja rakennuksia, poiketa ravintola Mainingissa tai kiikaroida lintuja. Kallahden kupeesta löydät myös mainion Cafe Monami Beach Housen.

Kallahdenniemi
Kallahdenniemi on oivallinen retkipaikka koko perheelle. Kuva: Jenna Lehtonen
Kallahdenharju rauhoitettiin vuonna 1973. Kuva: Jenna Lehtonen

Uutela

Uutelan laaja ulkoilualue kätkee maisemiinsa muun muassa Skatan tilalla sijaitsevan suuren koirapuiston, juhlakartano Villa Vuosannan sekä Skatanniemen kalliot. Mikäli mielesi tekee grillata nuotiolla, hiljentyä meren äärellä tai lenkkeillä koiran kanssa, Uutelaan ihastut varmasti.

Uutelan luonto on yksi Itä-Helsingin valttikorteista. Kuva: Jenna Lehtonen

Mustavuori

Rotkoista ja linnoituksista tunnettu Mustavuori on noussut viime aikoina ennätykselliseen suosioon. Etenkin viikonloppuisin alueen parkkipaikat ovat täynnä. Isolla alueella kannattaa poiketa sivupoluilla ja vältellä ruuhkahuippuja.

Vuosaarenhuippu

Vuosaarenhuippu on paikka, josta voit bongata niin harvinaisia perhosia kuin kettujakin. Huipulta avautuu satamamaisema, jonka äärellä tekee mieli hiljentyä hetkeksi. Lähes 60 metrin korkeuteen kipuaminen ottaa aikansa, joten helteisenä päivänä vesipullo kannattaa napata mukaan. Muista varoa maastopyöräilijöitä!

Vuosaarenhuippu on suosittu paikka myös kuntourheilijoiden keskuudessa. Kuva: Jenna Lehtonen

Idän helmiä

Vartiokylän linnavuori

Vartioharjun alueella sijaitseva historiallinen linnavuori kätkee uumeniinsa taisteluhautoja ja jälkiä menneestä. Kävijän toivottaa tervetulleeksi kyltti, jossa muistutetaan, että linnavuori on peruja esihistoriallisen ajan lopulta tai keskiajan alusta. Paikka on myös rauhoitettu.

Linnavuoren huipulta näkee Vuosaareen asti. Kuva: Jenna Lehtonen

Ivana Helsingin kesäkahvila

Marjaniemeen muuttanut Ivana Helsinki ylläpitää kesäkahvilaa, joka on yleisölle auki keskiviikosta lauantaihin kello 12–18 aikavälillä. Paikalle ovat tervetulleita myös koirat. Jos Paola Suhosen vaatteet puhuttelevat, tämä kompleksi on nähtävä.

Tällaisen näkymän löydät osoitteesta Palopirtintie 15. Kuva: Jenna Lehtonen
Nämä vaatteet roikkuvat entisen uima-altaan päällä. Kuva: Jenna Lehtonen

Stansvikin kartanomiljöö

Helsingin Laajasalossa sijaitseva Stansvikin kartano on ollut pitkään Helsingin kaupungin omistuksessa. Päärakennusta vuokrataan pienimuotoisiin perhejuhliin ja kokouksiin. Kartanon kupeesta löytyy myös kaunis venelaituri ja mökkialue.

Stansvikin kartano on rakennettu 1800-luvun alussa. Kuva: Jenna Lehtonen
Stansvikissa ei ole tällä hetkellä ravintolatoimintaa. Kuva: Jenna Lehtonen

Ravintola Fornitaly

Mikäli arvostat aitoja italialaispizzoja, ne kannattaa käydä tilaamassa tästä vanhaan navettaan tehdystä pizzeriasta. Paikalla ei ole pöytiä tai tuoleja, joten varaudu herkuttelemaan jossain muualla. Fornitalyn pizzat ovat tunnetusti herkullisia!

Fornitaly on Jollaksen nähtävyys. Kuva: Jenna Lehtonen

Kruunuvuorenlampi

Kruunuvuoren entiseltä huvila-alueelta löytyy sielukas lampi, joka pääsee oikeuksiinsa varsinkin auringonlaskun aikaan loppukesällä. Tumman veden ja lähes koskemattoman luonnon keskellä vierailu voi tuntua elämykselliseltä. Jos pelkäät sammakoita, kokeile toista paikkaa.

Kruunuvuorenlammen luota on lyhyt matka merelle. Kuva: Jenna Lehtonen

Puotinharjun ostoskeskus, eli Puhos

Kun Puhos valmistui vuonna 1965, se oli Suomen suurin ostoskeskus. Toisin on nykyään. Peruskorjauksen tarpeessa oleva ostoskeskus on menettänyt entisen loistonsa, mutta karu miljöö puhuttelee silti monia. Puhoksesta löytyy muun muassa paljon kehuttuja etnisiä ruokapaikkoja. Paikkaa voi suositella etenkin betonibrutalismin ystäville.

Puhoksen ostarilta löydät Suomen ensimmäiset ulkoliukuportaat. Ne eivät tosin ole liikkuneet pitkään aikaan. Kuva: Jenna Lehtonen

Alakivenpuisto

Alakivenpuiston kohdalla sijaitsi vielä 1950–1960-luvuilla kaatopaikka. Kun paikan historiaan perehtyy enemmän, selviää myös se, että tienoo tunnetaan myös merkittävästä ympäristöonnettomuudesta. Alakiventieltä evakuoitiin satoja asukkaita 2000-luvulla. Nykyisin puistoalueeksi muuttunut kaatopaikka on hyvä paikka kuntoilla tai ulkoiluttaa koiraa.

Alakivenpuiston huipulta näkee hyvin Myllypuron miljöön. Kuva: Jenna Lehtonen

Kontulan kelkkapuisto

Kontulan kelkkapuisto toimii koko perheelle sopivana harrastus -ja ulkoilupaikkana läpi vuoden. Kesäaikaan puistossa törmää niin skeittareihin kuin koripalloilijoihin. Kukkulan huipulta löydät Rakkauden temppeli -nimisen ympäristötaideteoksen, joka on valmistunut vuonna 2003.

Kontulan kelkkapuisto
Kontulan alueelta löytyy kelkkapuiston lisäksi muitakin kiinnostavia kohteita. Kuva: Jenna Lehtonen

Tammisalo

Jos pyöräily on juttusi, Tammisaloon kannattaa tutustua polkien. Herttoniemen ja Laajasalon välissä sijaitseva noin 2200 asukkaan pientaloalue on idyllinen ja rauhallinen paikka kanavarantoineen. Lähikauppaa tai palveluita et Tammisalosta löydä, mutta sitäkin hienompia taloja kyllä.

Tammisalossa on lukuisia näyttäviä omakotitaloja. Kuva: Jenna Lehtonen
tammisalo
Mikäli haluat löytää rauhallisen lähimatkailukohteen, Tammisalo täyttää kriteerit. Kuva: Jenna Lehtonen

Toim. huom. Mikäli Itä-Helsinki lähimatkailukohteena kiinnostaa, löydät lisää vinkkejä esimerkiksi Marco Kososen ja Petri Stenmanin Itä meidän -kirjasta.

Lisää Itä-Helsingin lähimatkailuvinkkejä voit jättää lähettää osoitteeseen [email protected]