Itä-Helsingissä järjestetään Kivikon lähimetsää juhlistava metsäfestivaali 16.-29. toukokuuta. Festivaalialue levittäytyy metsän lisäksi Kontulan ostoskeskuksen ja ulkoilupuiston alueelle sekä kirjastoon ja D-Asemalle. Kahden viikon aikana ohjelmassa on luvassa eri järjestöjen, toimijoiden ja yksityishenkilöiden järjestämiä retkiä, esityksiä, työpajoja ja luentoja. Ohjelma soveltuu koko perheelle.

Idean takana on Kivikon metsän puolesta -verkosto, joka on syntynyt Kontulan, Kivikon ja Vesalan alueen asukkaiden huolesta lähimetsien tulevaisuutta kohtaan.

–Kivikon metsä on helsinkiläisille melko tuntematon, eikä ehkä siksi poliittista tai yleistä kiinnostusta metsän suojeluun ole syntynyt, Kivikon metsän puolesta -verkosto tiedottaa Facebook-sivustollaan.


Mainos:


Helsingin kaupunki rakentaa parhaillaan Kivikonlaitaan maa-ainesten kierrätyskenttää, minkä vuoksi alueella aloitettiin hakkuut viime vuoden lopussa. Kivikon metsään kohdistuu lähitulevaisuudessa useita metsäalaa pienentäviä suunnitelmia ja kaavoituksia, jotka huolettavat alueen asukkaita.

Kivikon metsän puolesta -verkoston tavoitteena on nostaa Kivikon metsä näkyville ja muistuttaa sen monimuotoisuudesta ja merkityksestä alueella, joka tunnetaan yhtenä Suomen suurimpana lähiönä.

Kivikonlaidan metsäalueelle on kaavoitettu hehtaarin kokoinen maa-ainesten kierrätyskenttä sekä metsän läpi kulkeva tie.

Metsäfestivaalin aikana kolme isompaa tapahtumapäivää

Hyvinvointia metsästä -päivän 22.5. ohjelmassa on metsäinen luento luonnon hyvinvointivaikutuksista tieteen näkökulmasta, voimaannuttava hyvinvointiretki metsässä ja Todellisuuden tutkimuskeskuksen Utopiakonsultaatio. 

Maanantaina 23.5. järjestetään Kontulan kirjastossa seminaari Näkökulmia luontosuhteeseen. Puhujina seminaarissa ovat taiteilija Kaisa Illukka, tutkija Amira Abou-Taleb ja tutkija Hannele Cantell. Keskustelun puheenjohtajana toimii tutkija Mira Grönroos

Lähimetsäpäivänä 28.5. Kivikon metsässä voi muun muassa kirjoittaa kirjeitä päättäjille lähimetsän puolesta, osallistua taidetyöpajoihin, Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen järjestämälle Lähimetsän lajintunnistusretkelle ja Todellisuuden tutkimuskeskuksen Utopiakonsultaatioon, sekä kuunnella runoja metsästä.

Kontulan kirjastossa esitetään neljänä päivänä Matilda Aaltosen ja Outimaija Hakalan videoteos Lajienvälisiä kohtaamisia. Sunnuntaina 28.5. teos esitetään kello 14.00, jonka jälkeen taiteilijoiden kanssa pidetään aiheeseen liittyvä keskustelutilaisuus. 

Viheryhteys-kävely 29.5. Herttoniemestä Hallainvuoren kautta Kivikon metsään ja Vantaan rajalle muistuttaa viherkäytävien merkityksestä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä ja kiinnittää huomiota viheralueiden pirstaloitumiseen. Kävelyllä on alustuksia ja esityksiä muun muassa seuraavilta esiintyjiltä: filosofi Elisa Aaltola, runoilija Pauliina Haasjoki, tanssija Riina Hannuksela ja  ympäristöteologi Panu Pihkala. Reitin varrella on myös Kaadetaan kaava, ei metsää! -kampanjan ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen ohjelmaa. 

Festivaalin koko ohjelma aikatauluineen löytyy täältä.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut valmistelee esitystä uudeksi luonnonsuojelualueeksi Kivikon ja Jakomäen rajalla sijaitsevalle kallioalueelle.

Kuvat: Jenna Lehtonen