Puotila ei ole kaupunginosa Vantaalla. Itä-Helsinkiin kuuluu muutakin kuin Kontula. Ei, ei, ei sinne ei tarvitse matkustaa bussilla. Nämä ovat lauseita, joita suustani on paennut useampaan otteeseen viimeisten liki 30 vuoden aikana. Olen pölyttynyt paikoilleni kuuntelemaan, kun espoolais-lauttasaarelaiset lippispojat selittävät, miten hankalaa itään on matkustaa.

En tiedä tarkalleen, kuinka moni Vuosaaren noin 40 000 asukkaasta havahtui aamulla uutiseen, joka kertoi kahden metrojunan välisestä törmäyksestä. Epäilen kuitenkin, että suhteellisen monta tuhatta tuosta väkimäärästä käyttää oranssia kulkupeliä lähes päivittäin. Tänään taannuttiin hetkeksi 1990-luvulle, kun unihiekkaa silmistään pyyhkivät matkustajat eivät laskeutuneet metroon, vaan nousivat bussiin.

Uutisten mukaan metrojunien törmäyksen ei ylimalkaan pitänyt olla mahdollista. Törmäyksen sattuessa toinen junista oli ollut pysähtyneenä osittain vaihtoraiteella, kun toinen juna oli törmännyt siihen tuupaten vaunun pois kiskoilta. Fiasko sattui aamuyön hämärinä tunteina, joten ketään Juhaa ei varsinaisesti leukaan sattunut.


Mainos:


Itä-Helsinki on tulevaisuudessa uusi musta

Lippispojille tiedoksi, Linjuripolkka on vanhentunut biisi. Itä-Helsinki metroineen on uusi musta. Idässä oltiin itse asiassa aikaansa edellä jo 1980-luvulla, jos verrataan läntiseen metropolitiikkaan. Vuosien saatossa ei-myöhästyneen radan varrelle on syntynyt kauppapaikka, joka on Helsingin Kaupungin tilastojen mukaan keskustan jälkeen toiseksi suurin. Tervetuloa Itikseen, erikoiskaupan keskittymään, jonne saapuu metrontuomia kulkureita ja väkeä Sipoosta, Porvoosta ja jopa Vantaalta saakka. Oranssi juna laskeutuu auringon mukana länteen vielä jonakin päivänä suoraan idästä, joten metrospektaakkeli koskettaa muuallakin kuin Pohjois-Vuosaaren ostarilla.

Yleensä itsestäänselvyydet huomaa vasta silloin, kun ne menettää. Aamun uutisähkystä huolimatta pystyin pokkana kävelemään Puotilan metroasemalle vain huomatakseni, että ovet ovat lukossa. Kipitin mukatuohtuneena Itäkeskukseen, jossa tuttu ja juuri turvallisen maineensa menettänyt vaunu avasi ovensa hengästyneelle blondille.

Viime viikkoina maailmassa on maalattu synkkien uutisten mustalla siveltimellä. Isossa mittakaavassa tuntuu olankohautukselta, että yhteys Vuosaari-Itäkeskus on hetkellisesti katkolla. Kukaan ei kuollut, eikä loukkaantunut. Itä-Helsingistä julkaistiin uutinen, jossa kukaan ei varastanut mitään tai heilunut puukon kanssa. Asiasta ei tiedottanut poliisi, vaan Helsingin kaupungin liikennelaitos.

Laskekaa lippiksenne. Itäinen suurpiiri on asukasluvultaan Helsingin suurin. Puotila on Helsingin vanhimpia lähiöitä. Marjaniemestä saa reilun sadan neliön rivitaloasunnon 242 000 euroa halvemmalla kuin vastaavankokoisen kerrostaloasunnon Töölöstä. Herttoniemessä järjestetään joka vuosi pihakirppistapahtuma, jossa saa vastapaistettuja munkkeja. Ei ihme, että osa meistä asuu idässä vapaaehtoisesti. Kyllä, kyllä, kyllä sinne pääsee metrolla.

*Kolumni on julkaistu alun perin Iltalehdessä vuonna 2016.