Suunnilleen satakunta ihmistä kokoontui sunnuntaina 8. tammikuuta Puotinharjun ja Puu-Myllypuron välissä sijaitsevan Matokallion huipulle vastustamaan alueelle kaavailtua jääurheilukeskusta. Paikalla kuvattiin Pelastetaan Matokallio -kansalaisliikkeen videon joukkokohtaus.

Helsingin kaupunki kaavailee Myllypuron Matokallioon mittavaa jääurheilukeskusta, joka toteutuessaan lohkaisisi suuren siivun arvokkaasta luontoalueesta. Jäähallihanke on herättänyt viime vuosina runsaasti erimielisyyksiä. Yleinen vastustus koskee hallin sijaintia, ei itse hanketta. Esimerkiksi Helsingin vihreiden mukaan vaihtoehtoinen paikka hallille voisi löytyä Vuosaaresta.

Pelastetaan Matokallio -kansalaisliikkeen tavoitteena on pelastaa Matokallio rakentamiselta. Sunnuntaina alueelle kerääntyi noin satakunta ihmistä, jotka osallistuivat paikan päällä kuvattavan videon joukkokohtaukseen. Videon ideoinut Evelina Lorek liikuttui nähdessään ihmisjoukon edessään Matokallion huipulla.


Mainos:


– Meitä on iso joukko ja joukossa on voimaa, hän kiitteli paikalle saapuneita.

Lumisen kallion huipulla nähtiin niin paikallisia koiranulkoiluttajia kuin lapsiperheitä.

Matokallio on monille alueen ihmisille tärkeä virkistyspaikka. Kuva: Jenna Lehtonen
Matokallioon saapui aamupäivälla satoja ihmisiä. Kuva: Jenna Lehtonen
Huipulla nähtiin myös runsaasti koiria. Kuva: Jenna Lehtonen

Toteutuessaan etenkin pika- ja taitoluistelijoita palveleva halli lohkaisisi Matosaaren metsä- ja kallioalueesta suuren siivun. Sen tieltä pitäisi louhia noin 80 000 kuutiometriä kalliota. Kansalaisliikkeen mukaan louhinta aiheuttaisi ympäristölle peruuttamattoman tuhon ja lisäksi merkittävän melu-, tärinä- ja pölyhaitan Myllykylän, Myllypuron ja Puotinharjun asukkaille. Matokalliota puolustava adressi on kerännyt tuhansia nimiä.

Jäähallihanke perustuu kaavaan, joka on vuodelta 2006. Hanketta varten on perustettu Myllypuron jääurheilukeskus Oy, jonka omistavat Luisteluliitto ja Taitoluisteluliitto.

Matokallion kohtalo on käsittelyssä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa 17. tammikuuta 2023.