Kaupallinen yhteistyö: Selkäfix Herttoniemi

Pitäisi venytellä, jumpata ja käydä salilla. Aika ei kuitenkaan käytännössä riitä kaikkeen, kun täytyy istua koneella, kantaa kamerareppua ja päivittää selkä kyyryssä sosiaalisen median kanavia. Syystä tai toisesta työ kiilaa usein oman hyvinvointini edelle, vaikka tiedostan, että yksinyrittäjälle terveyden menettäminen on kohtalokasta. Vaikka en juuri nyt kärsi kovista selkäkivuista, hartioista alaspäin tunnen itseni yhtä notkeaksi kuin lyhtypylväs. Päädyn hakemaan apua paikallisilta ammattilaisilta.

Pari päivää myöhemmin makaan mahallani vihreän hoitopöydän päällä ja katson sivulle, kun Joni Kolehmainen näyttää kännykkäkuvaa jaloistani. Kantapääni eivät osu yhteen. On juuri selvinnyt, että olen toispuoleinen eli tyypillinen Herttoniemen Selkäfixin asiakas. Täällä ovesta sisään astuvien keho on tarkoitus saada asentoon, johon se on alun perin luotu.

Luilla ja nivelillä ei ole mitään voimaa. Lihakset pitävät sinut siinä asennossa, jossa olet. Kun harjoitat lihasta, se kasvaa. Jos harjoitat toista puolta enemmän, se vetää sinut virheasentoon, jota vartalo yrittää tasapainottaa, viereeni ilmestynyt Pasi Pulkkinen opastaa.

Kolehmainen pyytää minut peilin eteen. Hän kertoo, että toinen olkapääni on alempana kuin toinen, eivätkä kylkeni ole symmetriset. Siitä voi jo päätellä, kummalla puolella lihaksistoni on heikommassa kunnossa. Koska olen vasenkätinen, oikeassa kädessäni ei ole yhtä paljon voimaa. Jos olisin pelannut lapsesta saakka jääkiekkoa ja pitänyt kädessäni mailaa tietyssä asennossa, näkymä peilistä voisi olla vielä selkeämpi.

Jotta ymmärtäisin kehoani paremmin, Kolehmainen havainnollistaa asioita tarttumalla tussiin. Hän piirtää taululle ihmisen selkärangan ja nikamat. Puhe kääntyy anatomian puolelle ja 1980-luvun punttiäijiin, jotka rasittivat kehoaan lähinnä penkkipunnerruksilla ja hauiskäännöillä. Kolehmainen ottaa kuminauhan ja näyttää sen avulla, miten lihakseni toimivat.

Vahvistuessaan lihas supistuu. Jos toinen puoli on toista vahvempi, siellä on myös kovempi veto. Mitä paksumpi ja kovempi lihas, sitä enemmän vetoa.

Palaan vähän viisaampana takaisin hoitopöydälle. Kolehmainen painaa käsillään alaselkääni niin, että tekee mieli kiroilla ääneen. Muistutan itseäni siitä, että nyt ei olla rentoutumassa missään kuumakivihieronnassa, vaan hakemassa apua vähän etuajassa. Mikäli Selkäliiton tiedotteisiin on uskominen, selkäkivut saapuvat ennemmin tai myöhemmin myös omaan elämääni. Tutkimusten mukaan yli 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipua elämänsä aikana. Ja minähän olen vasta 33-vuotias.

Selkäfix-metodi on Pulkkisen kehittämä hoitomuoto. Kuva: Jenna Lehtonen
Asiakkaita palvellaan Herttoniemessä koronasta huolimatta. Kuva: Jenna Lehtonen

Kohtaamisia hoitopöydällä

Sekä Pulkkinen että Kolehmainen tietävät, millaista on elää kivun kanssa. Vaivojen lisäksi miehiä yhdistää vahva urheilutausta. Pulkkinen on entinen jääkiekkoilija, Kolehmainen pelasi koripalloa kilpatasolle saakka. Pitkä taival oranssin pallon kanssa johti erilaisiin loukkaantumisiin, kuten revähdyksiin, murtumiin, haavaumiin ja tulehduksiin. Pari vuotta sitten hän lähti hakemaan apua Pulkkisen silloiselta vastaanotolta Tampereen Pirkkalasta.

Äitini googletti ja löysi Pasin netistä. Jo ensimmäisen käynnin jälleen suorempi ja pidempi fiilis kesti pidempään kuin aiemmin kiropraktikkokäyntien jälkeen, Kolehmainen kertoo.

Seuraavien käyntikertojen yhteydessä luottamus kasvoi, ja juttua riitti. Varalassa liikunnanohjausta opiskellut Kolehmainen innostui, kun Pulkkinen kertoi hänelle aikovansa perustaa selkävaivoihin keskittyneen yrityksen, johon hän oli kehittänyt ainutlaatuisen metodin. Aika pian kävi selväksi, että Kolehmaisesta tulisi yksi Selkäfix -yrityksen työntekijöistä.

Tästä miehestä tulee paras äijä näissä hommissa. Hänellä on jäätävä tiedonhalu, Pulkkinen kehuu nuorempaa Tampereelta Helsinkiin muuttanutta kollegaansa.

Molemmat heistä tietävät, että selkävaivoihin haetaan usein lohtua väärästä paikasta. Vaikka särkylääke voi auttaa hetkellisesti, pysyvää vaikutusta sillä ei saa.

Se surullinen puoli tässä on, kun ihminen muuttuu helposti riippuvaiseksi niistä lääkkeistä, joita määrätään. Sitä luulee, ettei voi enää elää ilman niitä. Silloin siitä tulee helposti tapa, jossa ei enää muista kuunnella omaa kehoaan ja sen kipuja, Kolehmainen miettii.

Tyypillisesti asiakasta vaivaa erilaiset selkäongelmat. Kuva: Jenna Lehtonen
Tampereelta kotoisin oleva Kolehmainen pelasi koripalloa kilpatasolla 13 vuotta. Kuva: Jenna Lehtonen

Liike on lääke

Ovesta lappaa väkeä sisään tasaiseen tahtiin, vaikka Itä-Helsingin toimipisteellä on ikää vasta muutama kuukausi. Yhdellä asiakkaalla on jumeja ja jomotusta, toisella välilevynpullistuma. Vaikka suurin osa hakeutuu Selkäfix -yrityksen tiloihin nimenomaan selkävaivojen takia, apua annetaan kaikissa toimipisteissä kokonaisvaltaisesti, kehoa kuunnellen. Monesti käy niin, että asiakas valittaa esimerkiksi olkapään kipua, mutta kivun varsinainen lähde sijaitsee aivan toisella puolella kehoa.

Kehnot elämäntavat, istumatyö ja ylipaino näkyvät vastaanotolla, mutta suurimpana ongelmana Pulkkinen ja Kolehmainen pitävät yksipuolisuutta. Sitä, ettei ihminen käytä kehoaan riittävän monipuolisesti. Staattinen istuminen johtaa helposti lonkankoukistajien lyhentymiseen ja siihen, että suurin osa painosta kohdistuu alaselkään.

Olisi hyvä, ettei ole pitkään samassa asennossa. Välillä voi istua ja välillä seistä. Ihmistä ei ole luotu istumaan, vaan olemaan kyykyssä, seisaallaan ja pitkällään, kuten aikoinaan metsästäjä-keräilijänä, Pulkkinen muistuttaa.

Käsittelyn päätteeksi oloni tuntuu raukealta. Tuntuu kuin veri olisi lähtenyt kiertämään päästä varpaisiin. Kun yritän myöhemmin selittää, missä olin käynyt, olen vaikeuksissa. Miten kuvailla hoitomuotoa, joka yhdistää montaa eri tekniikkaa? En ollut hierojalla, fysioterapeutilla, enkä jäsenkorjaajalla.

Tarjoan neljän ruokalajin illallisen sille tyypille, joka keksii, mitä me oikein ollaan. Tämä on niin kokonaisvaltaista hommaa, Pulkkinen nauraa.

Kun tunnin päätteeksi lähden kotiin, teen lupauksen itseni kanssa. Aion venytellä, jumpata ja käydä salilla. Ja ennen kaikkea palata Herttoniemeen.

Selkäfixin toimipisteitä löytyy myös esimerkiksi Tampereelta, Lahdesta ja Seinäjoelta. Kuva: Jenna Lehtonen