As. Oy Puotilantie 1:n syntymäpäiväjuhlia vietetään torstaina 18.8.2022, jolloin taloyhtiön keskipihalla järjestetään Taiteiden yön merkeissä 20 minuutin mittainen korttelikonsertti kello 17.00. Pihapiirin asukkaille tarkoitetun keikan esiintyjinä ovat trumpetisti Verneri Pohjola ja rumpali Mika Kallio. Esityksen jälkeen talonväelle tarjotaan pullakahvit.

Juhlavuottaan viettävä Puotilantie 1 on vuonna 1962 valmistunut kahden talon yhtiö, joka oli alun perin etenkin lapsiperheiden suosiossa. Taloyhtiön 40-vuotishistoriikissa todetaan, että myöhemmin yhtiöstä tuli eläkeläisten asuttama. Nyt, 2020-luvulla, pihalla nähdään jälleen leikki-ikäisiä, mutta ei toistasataa, kuten vielä 1960-luvulla. Lisäksi taloyhtiöstä löytyy yhä muutamia alkuperäisasukkaita, asukasaktiivi Hannele Inkinen kertoo tiedotteessa.

Yhtiöön kuuluu kaksi taloa. Kuva: Jenna Lehtonen

Olli Tuomolan toimittamassa taloyhtiön historiikissa muistutetaan sotien jälkeisestä asuntopulasta, joka näkyi myös Puotilassa. Koteja tarvitsivat niin Karjalan ja Petsamon evakot kuin sodista palaavat miehet, jotka perustivat perheitä. Vuonna 1949 perustettiin Asuntorakennusvaltuuskunta, ARAVA, ratkomaan ongelmia halpakorkoisilla ja pitkäaikaisilla lainoilla sekä takuilla.


Mainos:


Helsingin Reserviupseerit ry kutsui jäseniään perustamaan aravataloyhtiötä Puotilasta osoitetulle tontille, koska asuntopula oli vielä loppuvuonna 1959 ajankohtainen. Suunnitelmissa oli löytää 54 huoneiston merkitsijää asuntojen omistajiksi, ja niin myös kävi. Jotta asuntoa pystyi hakea, oli oltava joko rintamamies, sotaorpo tai siirtoväkeen kuuluva reservinupseeri.

Neuvotteluja ja kokoontumisia pidettiin ahkerasti vuosina 1960-1961. Virallisesti työt Puotilassa alkoivat 15. toukokuuta vuonna 1961. Ylätalo valmistui tammikuun lopulla 1962, ja alatalo kolme viikkoa myöhemmin. Yhtiöön otettiin myös vuokralaisia, koska seitsemän asuntoa oli varattu taloyhtiölle. Yhdessä niistä asui talonmies.

Korttelikonsertti järjestetään Puotilantie 1:n sisäpihalla. Kuva: Jenna Lehtonen

Ylätalosta löytyy edelleen väestönsuoja, jossa pidettiin aikoinaan jopa tansseja. Osa suojasta on toiminut melkein näihin päiviin saakka paikallisen reserviupseeriyhdistyksen ampumaratana. Nyt tilojen
käyttöä suunnitellaan uudelleen, sillä maailmantilanne kannustaa väestönsuojan päivittämiseen.

Suomen itsenäisyyspäivä ollut vuodesta 1962 lähtien merkittävä päivä taloyhtiössä, jota voi kutsua upseerien taloksi. Perinteen mukaan asukkaat kokoontuvat aamulla lipunnostoon, illalla sytytetään kynttilät ikkunoille. Yksi perinne on kuitenkin katkennut – taloon muuttavien mieshenkilöiden ei enää tarvitse esittää isännöitsijälle sotilaspassiaan.