Kun Mebe Rasidilta kysyy, kuka hänen videonsa kuvaa, vastaus naurattaa.

Lähin ohikulkija, hän väittää.

Istumme Rastilan kartanossa, jossa Rasid vierailee kuulemma ensimmäistä kertaa. Yleensä hän syö itähelsinkiläisissä pikaruokaravintoloissa, joissa tarjoillaan muun muassa pizzaa, hampurilaisia, friteerattua kanaa ja kebab-annoksia. Keittolounaiden ja porkkanakakkujen keskellä olemme vieraalla maalla, vaikka Rasid asuu melkein naapurissa.


Mainos:


Sosiaalisessa mediassa hänet tunnetaan koomikkona, joka tekee usein yhteistyötä paikallisten ravintoloitsijoiden ja elintarvikekauppojen kanssa. Videoillaan Rasid väärentää lounasseteleitä, pukee yllensä kokin vaatteet ja vierailee niin lihatiskillä kuin mehuhyllyllä.

Välissä katsoja kuulee vitsejä, joissa koomikko naljailee yleensä itselleen tai videon tilanneelle ravintolalle. Milloin ravintoloitsija on kuvitellut hänet Arman Alizadiksi, milloin hän ei onnistunut löytämään itämaisesta ruokakaupasta vaimoa itselleen.

Sosiaalisen median lisäksi Rasid on tuttu kasvo esimerkiksi Nelosen Stand up -komediashow:sta tai Uusi päivä -televisiosarjasta. Syksyllä 2018 hän perusti oman komediaklubin, joka kantaa nimeä Suomen hauskimmat mamut. Yhden ”kiintiösuomalaisen” lisäksi esiintyjälistalta on voinut bongata sellaisia nimiä, kuten Ray Zambino, Albert Kajava ja Fathi Ahmed.

Klubi jatkuu heti, kun koronatilanne rauhoittuu.

"Someseuraajani eivät tiedä, että fanitan muinaisen Rooman historiaa." Kuva: Jenna Lehtonen

Äidiltä peritty huumorintaju

Omien sanojensa mukaan komediamainosvideot ovat elättäneet kevytyrittäjänä toimivaa Rasidia viimeisimmän vuoden ajan, mutta lähiaikoina koomikko on harkinnut palkkatöihin hakeutumista. Syy siihen ei ole ainoastaan koronapandemia, mutta Rasid ei halua avata tilannettaan suurelle yleisölle.

Voisin mennä hetkeksi sellaiseen paikkaan, jossa voi sammuttaa aivot, eikä tarvitse olla luova. Stand upin tekemistä aion joka tapauksessa jatkaa.

Rasid kertoo nukkuneensa edellisyönä huonosti, mutta humoristisia heittoja tulee silti kuin liukuhihnalta. Välillä joutuu miettimään, milloin mies on tosissaan. Selvää on se, että huumori on hänen lajinsa. Siitä Rasid kiittää omaa äitiään, jolla on kuulemma roast-henkinen tyyli, joka on periytynyt seuraavalle sukupolvelle.

Äidillä on ihan legendaarisia juttuja. Hän saattaa ensin kehua sinua, ja sitten katsoa ihan muualle.

Kurdistanista Suomeen Rasid muutti perheineen 1990-luvulla, jolloin koti löytyi ensin Perniöstä, sitten Salosta. Yläastevuosinaan koululainen viihdytti itseään katsomalla televisiota. Kun sieltä tuli Late Night with Conan O’Brien -sarja, katse liimaantui kuvaruutuun.

Show:n lopussa esiintyi joskus stand up -koomikoita, joita katselin ja mietin, miten siistiä olisi tehdä samaa. Komedia ja viihde kiinnostivat jo silloin.

Stand up -koomikko Mebe Rasid tekee komediamainosvideoita ympäri Itä-Helsinkiä. Kuva: Jenna Lehtonen

Usko omaan tekemiseen on kova. Rasidilta ei tarvitse erikseen kysyä, onko hän kunnianhimoinen. Hän kertoo siitä itse. Juuri nyt motivaatiota löytyy enemmän viihteen tekemiseen kuin pizzerian pyörittämiseen. Siitäkin Rasid tietää jotakin, sillä vielä muutama vuosi sitten hän pyöritti sellaista veljiensä kanssa.

Se oli raskasta työtä, joka ei ollut minun juttuni.

”Kaikista ei ole koomikoiksi”

Itä-Helsinkiin jo nuoruusvuosinaan juurtunut mies teki ensimmäisen lyhyen stand up -keikkansa On the rocks -ravintolassa vuonna 2012. Ennen sitä hän kävi katsomassa useita klubikeikkoja ja harjoitteli esiintymistä peilin edessä.

Sittemmin hän on noussut lavalle ympäri Suomea, ja tutustunut samalla alan tekijöihin. Vaikka komiikka on vaikea laji, Rasid kehuu maamme tekijäkaartia vuolaasti. Niin on kuulemma tehnyt myös moni ulkomaalainen koomikko, joka on vieraillut Suomessa.

Meille ollaan kateellisia, koska klubit ovat hyviä. Koomikoita kohdellaan täällä reilummin. Jotkut ovat jopa yllättyneet siitä. Meillä on uskomattoman intohimoisia ja taitavia tyyppejä, jotka voivat tarjota kansalle niin paljon hyvää.

Klubien tuottaminen, näytteleminen ja stand up ovat kaikki asioita, joita Rasid tahtoo edustaa. Viime vuosina kynnys omaehtoiseen tekemiseen on madaltunut, kun huumorin tekeminen on muuttunut teknisesti helpommaksi.

Nyt kuka tahansa voi perustaa TikTok-tilin ja löytää yleisönsä hetkessä. Tekijät eivät ole enää niin riippuvaisia tv-näkyvyydestä. Rasid muistuttaa, että tunnetuimpien nimien taakse jää monia taitavia tekijöitä.

TikTok on siinä mielessä reilu sovellus, että jos juttusi on hyvä, se kyllä huomataan. Somen kautta voit rakentaa oman yleisösi, etkä ole riippuvainen tv-yhtiön tuottajista, jotka eivät välttämättä tunne komediakenttää lainkaan.

Rasid on opiskellut Helsingin evankelisen opistossa elova- ja tv-alaa. Kuva: Jenna Lehtonen

Armoton yleisö

Koomikko vertaa lavakuolemaa nyrkkeilyyn. Jos keikkaan ei valmistaudu, lavalla käy huonosti. Yleisö on armoton. On harhaluulo kuvitella, että stand up -koomikko nousee estradille valmistautumatta. Monia vitsejä hiotaan ja testaillaan pitkään.

Yleisö ei aina ymmärrä, että takana on usein satojen tuntien harjoittelu, sillä esiintymistä ei voi oppia pänttäämällä kirjoja. Rasidin mukaan komediaklubeilla pyörii ihmisiä, jotka ovat yrittäneet onnistumista jo vuosia.

Kaikista ei ole koomikoiksi. Sinun pitää saada kolme tai neljä naurua minuutissa, että pärjäät lavalla. Kokeneimmat komediafanit huomaavat, jos juttu on hyvin paketissa ja esityksessä on hyvä rytmi.

Muun muassa Jukka Lindström ja Ali Jahangiri lukeutuvat nimiin, joita Rasid mainitsee puheissaan. Hän kertoo saaneensa molemmilta konkareilta apua jo uransa alkutaipaleella. Kun keskustelu kääntyy stand upista Itä-Helsinkiin, Janne Oraviston nimi nousee ensimmäisenä esiin.

Rasid ylistää kollegoitaan samalla voimalla kuin Itä-Helsinkiä. Hän kertoo mielellään, minne Vuosaaressa kannattaa lähteä katsomaan stand uppia ja mistä löytyy alueen parhaimmat kävelyreitit. Heti perään Itiksen ja Kontulan palvelut saavat oman ylistyspuheensa.

Varjonyrkkeilyä harrastava koomikko on tuttu näky muun muassa Aurinkolahden rantabulevardilla ja Myllypuron Liikuntamyllyssä. Jos idässä siis törmää eloisaan kaveriin, joka nyrkkeilee ilman vastapuolta, kyseessä on todennäköisesti koomikko nimeltä Mebe.

Rakastan Itä-Helsinkiä. Kirjoita isolla siihen juttuun, että tämä on Helsingin paras paikka. Täällä on luontoa, parhaimmat ravintolat ja tilaa tehdä.

Koomikko Mebe Rasid Rastilassa
Koomikko Mebe tunnetaan humoristisista videoista, joita löytyy hänen kaikilta sometileiltään. Kuva: Jenna Lehtonen