Rotukissojen ulkonäkökeskeisestä jalostuksesta ei puhuta tarpeeksi, uskoo Itä-Helsingissä asuva Elena Liski. Hän omistaa Eevee-kissan, joka on syönyt kipulääkkeitä 5-vuotiaasta lähtien.

Sillä on suuret keltaiset silmät, pyöreä pää ja luppakorvat. Eevee ei ole pehmolelu, vaikka se vähän siltä näyttää. Eevee on scottish fold -rotuinen kissa, jonka omistaa Herttoniemessä asuva Elena Liski, 34. Kun hän avaa vieraalle kotiovensa, eteen tassuttelee karvainen vastaanottokomitea. Eevee köpöttelee taaempana, kun ragdoll Queena ojentaa etutassuaan ilmaan kuin huomiota kerjäävä koira.

Päällisin puolin molemmat rotukissat vaikuttavat juuri sellaisilta syliin napattavilta söpöliineiltä, joille tekee mieli lässyttää vuorokauden ympäri. Todellisuudessa luppakorvainen Eevee on kuitenkin vakavasti sairas 11-vuotias kissa, joka on syönyt kipulääkkeitä viimeiset kuusi vuotta. Se maksaa kovaa hintaa siitä, millaiseksi se on ihmisten toimesta jalostettu.

– Ei ole olemassa tervettä scottish foldia, Liski kertoo.

Vakavaan nivelrikkoon johtava osteokondrodysplasia aiheuttaa Eeveelle muun muassa niveloireita, ruston liikakasvua ja kroonista kipua. Geenimutaation aiheuttamalla sairaudella viitataan luun ja ruston kehityshäiriöön. Sen vuoksi Eeveen korvalehdet taittuvat alaspäin ja etutassut kiertyvät sivulle.

Scottish fold ja scottish straight, eli skotlannin luppakorva ja skotlannin suorakorva ovat saman rodun eri variaatioita. Yhteen pentueeseen voi syntyä sekä pystykorvaisia että luppakorvaisia kissoja. Terveysongelmia rodulle aiheuttaa myös brakykefaalinen eli lyhytkalloinen päänmuoto ja silmät, jotka tulehtuvat usein.

– Meillä oli juuri monta kuukautta kestänyt silmätulehdusrupeama. Seuraava on taas alkamassa.

Eeveen terveystilanteen vuoksi Liski välttelee kissan nostamista. Queena sen sijaan viihtyy sylissä. Kuva: Jenna Lehtonen
”On paljon ihmisiä, jotka eivät osaa etsiä tietoa rotukissojen sairauksista. Monelle ne tulevat täytenä yllätyksenä", Liski toteaa. Kuva: Jenna Lehtonen

Kodinvaihtajakissat saivat uuden kodin

Liski ei tiennyt rodun terveyshaasteista vielä silloin, kun hän hankki nykyiset rescue-kissansa vuonna 2016. Siihen aikaan hän opiskeli valtiotieteitä Ruotsissa. Yhtenä päivänä hän törmäsi netissä ilmoitukseen, jonka kuvan kohdalle oli pakko pysähtyä. Ilmoituksen jättäjä oli Saksasta Lundiin päätynyt nainen, joka etsi uutta kotia kahdelle 4-vuotiaalle kissalle. Ne näyttivät kuvassa vastustamattoman suloisilta.


Mainos:


– Kun näen söpöjä kodittomia eläimiä, minun on vaikea pysyä housuissani. Vannon aina, etten enää ota uusia eläimiä, mutta sitten päädyn hankkimaan sellaisia. Olen todella eläinrakas ihminen.

Liski kertoo, että kissat muuttivat hänen luokseen pienestä kaksiosta. Ne olivat eläneet samassa taloudessa saksanpaimenkoiran, corgin, liskojen ja lintujen seurassa. Ympäristö oli ollut kaikille eläimille stressaava. Kissojen silloinen omistaja onneksi ymmärsi, ettei tilanne ollut enää hänen hallinnassaan. Kun kissat lopulta jäivät Liskin luo asumaan, kumpikaan niistä ei osannut leikkiä. Eevee ja Queena olivat aluksi pelokkaita ja hiljaisia.

– Kissat avasivat suutaan, mutta ääntä ei lähtenyt. Se on tosi tyypillistä tällaisille kodinvaihtajille, Liski sanoo.

Nyt samat kissatoverukset kirmaavat lattialla ja mouruavat halutessaan huomiota. Siinä missä Queena jatkaa ralliaan sohvan päälle, Eevee keskeyttää leikin kuin taikaiskusta. Aamun lääkeannos on vielä saamatta. Toisin kuin voisi luulla, kissa ottaa annosruiskun mielellään suuhun. Ehkä se tietää, että sen jälkeen olotila on vähän parempi.

Eevee saattaa lopettaa leikin kesken, jos sille tulee epämukava olo. Kuva: Jenna Lehtonen
Vaikka Liskin kissoilta löytyy passit, alkuperäinen kasvattaja on mysteeri. "Queena ja Eevee eivät ole ensimmäisiä rotukissoja, jotka ovat tulleet minulle kodinvaihtajina. Yllättävän usein ihmiset kyllästyvät nätteihin rotukissoihin, jotka eivät olekaan leluja ja patsaita." Kuva: Jenna Lehtonen
Scottish foldien luppakorvaisuuden aiheuttaa geenimutaatio. Kuva: Jenna Lehtonen

Söpöyden kääntöpuoli

Vaikka Eevee on sairas, sen elämänlaatu on omistajansa mukaan edelleen kunnossa. Kissa ei ole flegmaattinen ja kaiken aikaa nukkuva potilas, vaan hepuleita saava perheenjäsen, joka on saanut kipulääkityksestä helpotusta perinnöllisiin vaivoihinsa.

– Eevee elää edelleen ihan hyvää elämää, mutta joka kerta eläinlääkärissä yritän kysellä mahdollisimman paljon. Painotan sitä, että minulle voi sanoa suoraan, jos kissan täytyy kuolla.  Kukaan eläinlääkäri ei vain sitä vastuuta halua ottaa, ja toki ymmärrän sen.

Vielä vuonna 2016 scottish fold -rotu oli Liskille tuttu lähinnä Ed Sheeranin ja Taylor Swiftin kaltaisten julkisuuden henkilöiden ja somemeemien kautta. Eeveen terveysongelmat valkenivat vähitellen, kun kissan käytös poikkesi lajitoveristaan. Eevee näytti hankalalta. Se ei liikkunut samalla tavalla kuin Queena, vaan saattoi yhtäkkiä pysähtyä kesken leikin ja jäädä makaamaan lattialle.

– Siihen aikaan esimerkiksi Wikipedian rotukuvauksista ei löytynyt mitään faktatietoa scottish foldien sairauksista.

Nykyään löytyy, kiitos muun muassa Liskin. Hän on yksi niistä lemmikinomistajista, joka mieluummin puhuu ulkonäkökeskeisen jalostuksen tuottamista ongelmista kuin vaikenee niistä. Vaikka tutkitun tiedon määrä on vuosien aikana lisääntynyt, monien sisäsiittoisten kissa- ja koirarotujen terveystilanne on muuttunut entistä tukalammaksi myös Suomessa. Liski haluaa kaikin keinoin tuoda esiin sen, miten ongelmallista sairaiden rotujen ylläpitäminen on.

– Tunnen muitakin scottish fold -kissojen omistajia ja monelle tuntuu olevan haastavaa hyväksyä rotuun liittyvät ongelmat. Kokemus on se, että tällaisia juttuja voi olla, mutta ne eivät koskaan ole sillä omalla eläimellä. Sille tulee helposti sokeaksi, miten paha oma tilanne voi olla. 

Yhtenä ongelmana Liski pitää sitä, miten heikosti ihmiset osaavat tunnistaa oman lemmikin kipukäytöstä. Hän käyttää esimerkkinä aviopuolisoaan, joka ei hiljattain tunnistanut Queena-kissan hätää. Kun Liski huolestui lemmikkinsä oudosta käytöksestä, puoliso kutsui reaktiota panikoimiseksi. Kaksi päivää myöhemmin kissa päätyi isoon leikkaukseen. 

– Kutsumme kissojamme välillä Bora Boraksi ja Malediiveiksi, kun häämatkarahastomme on isketty eläinlääkärikuluihin, Liski hymyilee.

scottish_fold_kissa
Ulkomuotojalostus voi tutkimusten mukaan heikentää kissan kasvojen ilmeillä tapahtuvaa kommunikointia. Kuva: Jenna Lehtonen
Liski on suorittanut kriittisen eläintutkimuksen opintojakson Lundin yliopistossa. Hän suhtautuu kriittisesti eläinten eugeniikkaan. Kuva: Jenna Lehtonen

Scottish fold kiellettyjen listalla

Suomessa scottish foldeja ei hyväksytä Suomen Kissaliitto ry:n rekisteriin, koska rodun kasvattamista pidetään epäeettisenä. Siitä huolimatta maailman suurimman rotukissarekisterin suomalainen jäsenjärjestö Cat Fanciers of Finland ry hyväksyy rodun, ja myös pimeiltä markkinoilta löytyy helposti pentujen myynti-ilmoituksia.

Liskin mielestä jotkut kasvattajat antavat pennunostajille omaa etuaan edistävää tietoa, joka ei perustu tieteelliseen näyttöön. Hän toivoo, ettei sairailla eläimillä teetettäisi yhtäkään pentuetta. Sellaiselle kasvatustoiminnalle pitäisi olla nollatoleranssi.

– Jos rodusta ei löydy terveitä yksilöitä, niin tarvitseeko uusia pentuja enää teettää?

 Osteokondrodysplasia ei vaikuta ainoastaan Eeveen korviin, vaan koko kissaan.

– Eläimen kroppa alkaa mennä samalla tavalla kippuraan kuin korvat. Kasvattajat toki tekevät lobbaustyötä, jonka mukaan suora- ja luppakorvaisia foldeja yhdistämällä perinnöllisiltä luustosairauksilta vältyttäisiin. Tästä ei kuitenkaan ole mitään konkreettista näyttöä, vaan se on kasvattajien keksimä pseudotieteellinen oikeutus nykymenolle. Vaikka luppakorvamutaatio tulisi vain pennun toiselta vanhemmalta, niilläkin kissoilla on alttius sairastua erittäin nuorina nivel- ja rusto-ongelmiin.

Ulkomailla vuosia asunut herttoniemeläinen muistuttaa, että kissojen lähtömaassa, Saksassa, eläinten terveys- ja hyvinvointiasiat ovat vielä retuperällä. Hän on yrittänyt jäljittää kissojensa alkuperää – tuloksetta. Vaikka kissoilta löytyy mikrosirut ja passit, niiden kasvattaja on edelleen mysteeri.

Saksassa, Ruotsissa, Espanjassa ja Suomessa majailleet Queena ja Eevee elävät nyt arkeaan Itä-Helsingissä, jonne Liski aikoo todennäköisesti asettua argentiinalaisen puolisonsa kanssa pidemmäksi aikaa. Molemmat viihtyvät alueella niin hyvin, että haussa on yhteinen omistusasunto.

– Olen asunut lähes koko ikäni meren äärellä. Itä-Helsinki on aina ollut minulle jonkinlainen tukikohta, koska suoritin täällä yläasteen ja lukion.

Liski epäilee, että Eeveen elämä päättyy lähitulevaisuudessa. ”Haluan, että kissan ruumis menee tieteelliseen käyttöön. Luurangosta voi sitten päätellä, miten hirveitä juttuja ihmiset eläimille tekevät.” Kuva: Jenna Lehtonen