Itäkeskus sai joukkoonsa ravintolatulokkaan, jonka lounas yllättää edullisuudellaan. Box Stoa aikoo hurmata itähelsinkiläiset hampurilaisillaan, jotka on äänestetty Suomen parhaimpien joukkoon. Uudet aukioloajat ja laajennettu menu otettiin käyttöön asiakkaiden toiveesta.

Mainos: Box Stoa

– Käykö teillä S-etukortti?

Kysymys sai toimitusjohtaja Riika Pikkuvirran naurahtamaan. Vastaus asiakkaalle oli niin yksiselitteinen, että lopulta tiskin molemmilla puolilla oli pokassa pitelemistä.

Ei, Itäkeskuksen Kulttuurikeskus Stoan tiloihin tammikuussa avattu Box Stoa -ravintola ei kuulu mihinkään ketjuun. Kyseessä on Pikkuvirran ja ravintolatoimenjohtajana työskentelevän Jukka Finnin luotsaaman yrityksen kolmas ravintola. Tunnetuin niistä lienee Sipoon Box Café & Grill, jonka hampurilaiset ovat päässeet Burger Lovers Finland -äänestyksen kymmenen kärkeen. Sipoon ja Itäkeskuksen lisäksi ravintola löytyy myös Hakaniemestä, jossa sijaitsee Box Tuohi.

– Me olemme pieni perheyritys, laajennettu sellainen, Pikkuvirta kertoo.

Laajennettu -sanan käytön ymmärtää, kun tutustuu Box-ravintoloiden henkilöstöpolitiikkaan. Pikkuvirta ja Finni ovat entinen aviopari. Työntekijöiden joukosta löytyy ex-pariskunnan lapsia, lasten puolisoita sekä kavereita ja jopa molempien yrittäjien nykyiset puolisot. Yhtälö toimii niin hyvin, että useat asiakkaat ovat tulleet erikseen kiittelemään henkilökunnan hyvästä hengestä. Se ulottuu nykyään myös Itä-Helsinkiin, vaikka vielä viime vuoden lopussa näytti siltä, että kaksi ravintola saa riittää. Toisin kävi.

”Rouheus sopii meille”, Pikkuvirta sanoo. Hän kertoo ihastuneensa Kulttuurikeskus Stoan tiloihin jo silloin, kun hän vielä työskenteli Marimekolla.

Kumottu päätös

Pikkuvirta ja Finni bongasivat toisistaan tietämättä saman ilmoituksen sosiaalisesta mediasta. Kulttuurikeskus Stoaan etsittiin uutta ravintolayrittäjää. Elettiin lokakuun loppua, ja takana oli Nevaksen golfkeskuksen yhteydessä toimineen Kolo-ravintolan lopettaminen. Oli juuri sellainen hetki, jolloin yrittäjien oli tarkoitus hengähtää ja keräillä voimia. Lopulta niin sanottu hengähdystauko kesti vain parisen kuukautta.

– Pitäisikö tarttua tähän, siitä se lähti. Intuitio johdatteli meitä, ja lopulta kumosimme oman voimakkaan päätöksemme, Pikkuvirta ja Finni sanovat.

Nyt he pyörittävät kolmatta ravintolaansa kulttuurikeskuksen tiloissa siihen tahtiin, että sekä aukioloajat että ruokalista laajenivat hiljattain. Se tarkoittaa sitä, että Stoassa voi lounastaa pitkälle iltapäivään, eikä nälkäisenä tarvitse poistua paikalta edes lauantaisin. Asiakkaiden toiveisiin reagoitiin Finnin suosimalla ”änyyteenyt” -taktiikalla. Sitä hyödynnettiin silloinkin, kun paikalle saapui suunnilleen kaikelle allerginen oleva ruokailija. Hänen eteensä kannettiin annos, jota ei listalta löydy. Kaikki olivat tyytyväisiä.

Finni ja Pikkuvirta tapasivat toisensa aikoinaan yhteisen tuttavan kautta. Siihen aikaan Pikkuvirta asui vielä Rovaniemellä, josta hän on lähtöisin. Nykyisin yrittäjät asuvat molemmat tahoillaan Sipoon suunnalla.

Taustalla taideala

On iltapäivä, ja aurinko paistaa Box Stoan ravintolasaliin niin, että tuntuu jo kesältä. Keittiössä jammaillaan Queenin Don't Stop Me Now -kappaleen tahtiin ja valmistetaan seuraavia annoksia. Yksi asiakas lukee kirjaa, toinen tarkastelee salaattipöydän antimia. Kun käteensä saa lasillisen luomuviiniä, tekee mieli leikkiä lomaa ja kaivaa aurinkolasit esiin.

Entisenä taidekoulun kasvattina, kuvataideopettajana ja kuvataiteilijana Pikkuvirta ymmärtää, mitä tekee Box Stoan miljööstä erityisen. Hänellä on siihen silmää.

– Tällainen paikka sopii luovalle ihmiselle. Täällä on valoa ja tilaa ajatella. Joskus on mukavaa vain istua ja katsella erilaisia ihmisiä.

Harva asiakas tietää, että ennen ravintola-alan yrittäjyyttä Pikkuvirta työskenteli päivätöissä muun muassa Microsoftilla ja Marimekolla. Lisäksi häneltä löytyy toinenkin yritys – Art-Hub – joka keskittyy nimensä mukaisesti taiteeseen. Monipuolisesta taustasta on hyötyä alalla, joka tunnetaan kovasta kilpailusta. Nähtäväksi jää, missä vaiheessa Pikkuvirta toteuttaa Box Stoan ensimmäisen paints and drinks -tapahtuman, jossa asiakkaat saavat nauttia cocktaileista ja maalaamisesta samaan aikaan.

Box Stoan hampurilaisvalikoima on kattava. Majoneesit ja hillot syntyvät omassa keittiössä. Olipa sitten vegaani tai lihansyöjä, menu sisältää vaihtoehtoja. Niin ikään olut- ja viinivalikoima on laaja.
Runsas salaattipöytä sisältyy lounaaseen.

Runsas lounas, edullinen hinta

Yrittäjäkaksikon osaamista täydentää ravintola-alalla yli 40 vuotta toiminut Finni, jolle Itä-Helsingin kulmat ovat jo nuoruusvuosilta tuttuja. Kun parikymppisinä toisensa tavannut pari myöhemmin 2000-luvun alussa erosi, Pikkuvirta ei omien sanojensa mukaan osannut keittää edes kananmunia. Nykyään tilanne on toisenlainen. Box-ravintoloissa ei tunneta sellaisia raja-aitoja, joita alalla aikoinaan oli. Periaate on se, että tarvittaessa kokkikin voi toimia tarjoilijana. Papereiden ja pätevyyden sijaan yrittäjiä kiinnostaa henkilökunnan asenne työntekoon.

– Tärkeintä on se, että haluaa oppia. Ei se, mitä osaat, Finni korostaa.

Samaan hengenvetoon käy selväksi, mitkä seikat ovat Box-ravintoloiden oleellisimmat ainesosat. Kahdesta ei tingitä. Ensimmäisenä tulee henkilöstö, toisena raaka-aineet. Periaate on molemmissa se, että mitään ei tehdä, jos tarpeeksi hyvää ei löydy. Perheyrityksen arvomaailma heijastuu ihmisistä ruokaan, sillä kotimaisuusaste on korkealla ja tavarantoimittajat ovat niin ikään perheyrityksiä. Konsepti toimii, sillä tulevista kesätyöntekijöistä lähes kaikki ovat tuttuja edelliskesiltä.

– Henkilöstö on isoin juttumme. Me emme hae työntekijöitä, kun meiltä ei lähdetä, yrittäjät kertovat.

Tavoitteena on, että myöskään asiakkaat eivät lähde. Eteenpäin katsovat ja innovatiiviset yrittäjät toivovat, että Box Stoa vakiinnuttaa paikkansa Itä-Helsingin ravintolamaailmassa ja palvelee kulttuurikeskuksen yhteydessä myös tulevaisuudessa häämöttävän remontin jälkeen. Ainakin elementit siihen ovat kasassa, sillä emoravintola Box Café & Grillistä kopioitu pidetty ruokalista takaa jatkossa sen, että keittiöstä löytyy vaihtoehtoja jokaiseen makuun. Nälkä tulee jo pelkästä tuoksusta.

Lounas Box Stoassa maksaa 13,50 euroa. Sillä hinnalla saa esimerkiksi hampurilaisen, ranskalaiset, salaattipöydän, kahvin ja jälkiruoan. Kassalla ei tee mieli vilauttaa minkään väristä etukorttia. Tekee mieli tulla uudestaan.

Box Stoa haluaa pysyä ajan hermolla. Siksi ruokalista elää ja asiakkaita kuunnellaan tarkalla korvalla myös tulevaisuudessa.

Box Stoan uudet aukioloajat:

Ma-to 9.00-20.00. Keittiö 11.00-19.30.

Pe 9.00-18.00. Keittiö 11.00-17.30.

La 10.00-16.00. Keittiö 10.00-15.30.

Lisäksi ravintola löytyy Woltista ja palvelee tapahtumien yhteydessä tarvittaessa pidempäänkin, myös sunnuntaisin. Koirat ovat ravintolaan tervetulleita.