Toimitus kokosi pienen listan Itä-Helsingin vähemmän tunnetuista luontokohteista. Nämä nähtävyydet saattavat olla sellaisia, joista et vielä ole kuullutkaan!

Kun miettii Itä-Helsingin tunnetuimpia paikkoja, monelle tulee ensimmäisenä mieleen Vuosaaren Uutela tai Mustavuori. Koronapandemian myötä kyseiset luontokohteet ovat löytäneet myös ei-paikalliset, joten etenkin aurinkoisina viikonloppuina metsäpolut ovat ruuhkautuneet. Moni ei tiedä, että Itä-Helsinki kätkee sisälleen myös sellaisia nähtävyyksiä, joita edes kaikki paikalliset eivät tunne. Seuraavalta listalta löydät viisi erilaista paikkaa, jotka ovat vähintään yhtä kiinnostavia kuin ne kaikista suosituimmat nähtävyydet.

Matosaari Jollaksessa

Meripelastusyhdistys osti Matosaaren rakennukset kaupungilta viime vuonna. Kuva: Jenna Lehtonen

Jollas89-hotellin nurkilta lähtevä Matosaarentie johdattaa kulkijansa Matosaareen, jonka historia on varsin värikäs. Nykyään kaikille avoimen virkistysalueen paalupaikalla pitää majaa Helsingin meripelastusyhdistys, mutta miljöö on kenen tahansa käytettävissä ulkoiluun. Paikalta löytyy niin Krimin sodan aikaisia muureja kuin jäänteet vuonna 1963 tuhoutuneesta loistohuvilasta.


Mainos:


Tullisaaren uimapaikka ja Pyysaari

Pyysaaren uimapaikka on poikkeuksellisen pieni. Kuva: Jenna Lehtonen

Helsingin kaupungin omistama Pyysaari tunnetaan sympaattisesta ravintolastaan, joka on palvellut muun muassa veneilijöitä 1950-luvulta lähtien. Saari on toiminut vuodesta 1930 lähtien Helsingin Työväen pursiseuran tukikohtana ja venesatamana. Pyysaaresta on lyhyt matka sekä Tullisaaren uimapaikalle että Aino Ackténin huvilalle. Kun kiipeää kallion päälle, maisema kantautuu pitkälle Herttoniemeen ja Kulosaareen.

Porvariskuninkaan puistoalue ja uimaranta

Ville Tefkenin uimahuone kuuluu Helsingin kaupunginmuseon adoptoitavien monumenttien joukkoon. Kuva: Jenna Lehtonen

Jollaksessa sijaitseva Porvariskuninkaan uimaranta on kenties yksi Itä-Helsingin kauneimmista uimarannoista laitureineen. Pelkästään Villa Tefken -niminen uimahuone on näkemisen arvoinen. Vierestä löytyy myös Porvariskuninkaan puisto, jossa sijaitsi aikoinaan vuonna 1995 palanut Tefken huvila, jonka omistivat aikoinaan Hedvig ja Hannes Gebhardt. Vanhan puutarhan rauniot muistuttavat paikan historiasta.

Vuosaaren näköalatasanne

Auringonnousunranta sijaitsee Vuosaaren sataman kupeessa. Kuva: Jenna Lehtonen

Jos Vuosaarenhuippu tuntuu jo liian nähdyltä paikalta, niin lähistöltä löytyy toinenkin kiinnostava vaihtoehto. Paikalle kannattaa saapua polkupyörän kanssa tai kävellen, sillä kovin lähelle näköalatasannetta autoa ei saa. Aivan Vuosaaren sataman vieressä oleva auringounnousunranta on nimensä veroinen paikka, jossa voi ihmetellä niin lokkien lentoa kuin rahtilaivoja. Vierestä löytyy myös Varissaari ja Kalkkisaari.

Marielundinpuisto Vuosaaressa

Marielundinpuisto on kauneimmillaan, kun kirsikkapuut kukkivat. Kuva: Jenna Lehtonen

Sillä välin kun Roihuvuoren Kirsikkapuistossa jonotettiin puiden alle, Vuosaaren Marielundin kirsikkapuiden alla sai levittää piknikpeiton nurmikolle ilman ruuhkaa. Iso puistoalue palvelee niin lapsiperheiden, lenkkeilijöiden kuin koiranulkoiluttajien tarpeita. Puisto on hehkeimmillään kirsikkapuiden kukinta-aikaan. Vierestä löytyy myös viehättävä rivitaloalue sekä hyvät ulkoilumahdollisuudet esimerkiksi Vuosaaren golfkentän suunnalle.

Vuoranta

Vuoranta valmistui 1970-luvulla. Kuva: Jenna Lehtonen

Meri-Rastilassa sijaitseva Alkon entinen koulutuskeskus on päässyt viime vuosina rappeutumaan pahemman kerran. Myös hotellina ja vastaanottokeskuksena toiminut kiinteistö on ollut tyhjillään jo pitkään. Paraatipaikalla siijaitseva Vuoranta saatetaan tulevaisuudessa muuttaa palvelu- ja hoiva-asumiskäyttöön. Nähtäväksi jää, ehditäänkö huonoon kuntoon päässyt rakennus pelastaa ennen kuin on liian myöhäistä.