Vuotalon Keskiviikkokinossa voi 16. marraskuuta nähdä Teemu Nikin loistavan elokuvan Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia. Elokuva on mahdollista katsoa myös näkörajoitteisille suunnatulla kuvailutulkkauksella.

Elokuva on ennen kaikkea audiovisuaalinen taiteenlaji. Se ei ole tekstiä, vaan se on kuvaa ja ääntä. Katsojan lisäksi tämä helposti unohtuu joskus jopa elokuvantekijältä. Mutta Teemu Nikiltä se ei ole unohtunut.

Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia on tiivis ja ytimekäs kuvaus pyörätuoliin sidotusta ja sokeutuneesta Jaakosta. Roolin näyttelee Petri Poikolainen, jolle on tosielämässä käynyt MS-taudin seurauksena samoin kuin hahmolleen.


Mainos:


Elokuvatuotanto sai alkunsa käsikirjoittaja-ohjaaja Nikin ja näyttelijä Poikolaisen yhteisestä halusta tehdä elokuva, joka antaisi teatterilavoilta ja tv-kameroiden edestä vetäytyneelle Poikolaiselle tilaisuuden vielä näytellä. Poikolainen kuitenkin painotti tuolloin, ettei ollut kiinnostunut minkäänlaisesta opetusspesiaalista tai – hänen sanojaan suoraan lainaten – ”paraelokuvasta”. Onneksi sellaisesta ei ollut kiinnostunut Nikkikään. Aiheesta oli tärkeää tehdä oikea elokuva.

Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia todella on oikea elokuva. Jopa oikeampi kuin useimmat sen aikalaiset, joiden pääosassa ei ole sokeaa pyörätuolilla kulkevaa näyttelijää. Nikki on näyttelijänsä kokemuksia kuuntelemalla löytänyt kirjoittamalleen tarinalle loistavia ilmaisukeinoja. Kamera rajaa kuvat tarkkaan antaen ympäröivistä asioista vain suuntaa antavia vihjeitä. Kaikki, mihin päähenkilöllä ei ole suoraa kontaktia, jolla kohteita voisi hahmottaa, hukkuu kohinaan. Äänet johdattavat mutta eivät kerro koko totuutta.

Keskiviikkona 16. marraskuuta elokuvan voi nähdä Vuotalon Keskiviikkokinossa kello 18.00. Esitykseen on vapaa pääsy, ja Movie Reading Appin avulla elokuvaan on tarjolla myös kuvailutulkkaus, joten edes näkörajoitteisuus ei ole katsomiskokemuksen esteenä.

Petri Poikolainen teki elokuvassa paluun jättämiinsä näyttelijäntöihin. Kuva: Niina Virtanen

Lue lisää elokuvasta Vuotalon sivuilta.