Kontti Itäkeskus tarjoaa entisille pitkäaikaistyöttömille ja osatyökykyisille työmahdollisuuksia. Vesalasta ponnistava Anne Saarinen on yksi heistä.

Kun ovista astuu sisään, eteen aukeaa avara mutta tavarantäyteinen tila. Kassojen vasemmalla puolella on lukitut lasivitriinit, joiden sisälle on aseteltu niin arvokkaita silkkihuiveja kuin posliiniesineitä. Muutaman askeleen päästä eteen aukeaa kodintavaraosasto, joka on Itäkeskuksen Kontissa työskentelevän Anne Saarisen, 56, valtakunta. Täällä, kahvikuppien, lautasten ja liinavaatteiden keskellä, hän on työskennellyt vuodesta 2021 lähtien.

Ennen nykyistä pestiään Mellunmäessä asuva Saarinen teki 30 vuoden ajan varastotyötä, johon kuului muun muassa trukin kuljettamista ja laatikoiden keräilyä. Vuosikymmeniä kestänyt fyysinen työ johti lopulta kehon kulumiin, nivelrikkoon ja lonkan repeämään. Yksi vuosi meni kokonaan niin, että liikkuminen onnistui ainoastaan kävelysauvojen avulla. Saarinen oli tuttu näky lääkäreiden vastaanotoilla. Ura oli pakko miettiä uusiksi. 

– Kroppani sanoi sopimuksen irti vanhasta työpaikasta. Ehdin olla kuusi vuotta työttömänä ennen kuin pääsin tänne, Saarinen kertoo.

Hän ei ole ainoa konttilainen, jolla on takanaan pitkä työttömyysjakso. Suomen Punaisen Ristin Kontti-ketjun perusidea piilee siinä, että kierrätysmyymälät antavat uusia mahdollisuuksia niin ihmisille, tavaroille kuin kumppaneille. Olipa sitten tavaranlahjoittaja tai ostaja, Kontissa asioiva osallistuu eräänlaiseen auttamisen ketjuun.

Kontti Itäkeskus myymälä
Kontti-myymälöiden esillepano suunnitellaan mahdollisimman selkeäksi. Kuva: Jenna Lehtonen

Alle viiden euron aarteita

Myymäläpäällikkö Emilia Lyytikäinen kertoo, että Itäkeskuksen Kontti työllistää tällä hetkellä noin 70 henkeä, joista osa on työkokeilijoita. Vakituisessa työsuhteessa on työnjohto. Myymälän työntekijöistä monet ovat osatyökykyisiä. Se tarkoittaa sitä, että jokaisen työtehtävät räätälöidään henkilökohtaisesti niin, että ne tukevat työkykyä ja ovat turvallisia.   

– Kaikki etenee perehdytyksen kautta. Joissakin myymälöissä työskentelee myös vapaaehtoisia ja opiskelijaharjoittelijoita. Kaiken kaikkiaan Kontti-ketju tarjoaa vuoden aikana erilaisia työ- ja koulutusmahdollisuuksia noin tuhannelle ihmiselle, Lyytikäinen sanoo.

Kodintavaroiden parissa työskentelevä Saarinen on yksi niistä itähelsinkiläisistä, joihin voi törmätä Itäkeskuksen Kontin käytävillä. Työpäivä alkaa usein astioiden pesulla, lajittelulla ja hinnoittelulla. Kaikki tämä tapahtuu myymälän asiakkaiden silmien ulottumattomissa. Suuren liiketilan uumenista löytyy puoli, jossa punaiseen liiviin pukeutuneet työntekijät silittävät vaatteita, nostelevat laatikoita ja työntävät rullakoita.


Mainos:


Lahjoitettuja aarteita löytyy joka lähtöön. Osa tuotteista tulee yhteistyökumppaneilta. Se selittää, miksi rekeillä roikkuu monesti täysin uusia merkkivaatteita, joista löytyy alkuperäiset hintalaput. Vaikka Kontissa myydään myös arvokkaampia tuotteita, kuten esimerkiksi tauluja ja huonekaluja, valtaosa tuotteista myydään alle viidellä eurolla, ja keskiostoksen hinta pyörii 13 euron tietämissä.

Itäkeskuksen Kontti-myymälän tiloissa toimi aikaisemmin Gigantti. Kuva: Jenna Lehtonen
Henkilökunnan puolelta löytyy loputon määrä tavaraa, joka odottaa esillepanoa. Kuva: Jenna Lehtonen

Lahjoitettua tavaraa

Lounasajan jälkeen Itäkeskuksen Kontissa asioi useampi ihminen. Hiljaisia hetkiä ei juurikaan näy, sillä kävijöitä riittää tasaisesti sekä arkena että viikonloppuna. Viime vuosien aikana paikan päällä on näkynyt entistä enemmän nuorempaa väkeä. Löytöjä voi tehdä koska tahansa, sillä uusia tuotteita kannetaan myymälän puolelle tasaiseen tahtiin. On tuuripeliä, sattuuko paikalle juuri silloin, kun gallerian tai museon lahjoitukset päätyvät myyntiin. Lahjoituksia voi tuoda paikalle kuka tahansa, eikä tavaran alkuperästä aina ole tarkkaa tietoa.

Joskus myytäväksi tulee erikoisempia tavaroita, kuten sairaalasänkyjä ja lääkärin vanhoja instrumentteja. Lahjoitetuista tavaroista saatu tuotto päätyy Suomen Punaisen Ristin kotimaan auttamistoimintaan ja katastrofirahastoon. Silloin kun lahjoitustuote ei päädy esille Kontti-myymälään, se voidaan lähettää logistiikkakeskuksen kautta avustuskohteisiin maailmalle. Seula on kuitenkin tiukka. Narutoppien sijaan Suomesta lähetetään maailmalle muun muassa talvitakkeja.

Saarisen mukaan kodinosaston kestosuosikkien joukkoon lukeutuvat imurit ja mikrot. Ne menevät yleensä nopeasti kaupaksi. Samaa voi sanoa matoista. Sen sijaan kirjahyllyt liikkuvat hitaammin. Ehkä se kertoo jotakin ajasta, jossa elämme. Yhdenvertaisuus ja tasapuolisuus näkyy siinä, että henkilökunnalla ei ole myytäviin tuotteisiin minkäänlaista etuostomahdollisuutta.

– Joskus olen todennut asiakkaalle kassalla, että hänen löytämänsä asu sopisi minullekin, Saarinen nauraa.

"Mihinkäs sitä Itä-Helsingistä lähtisi, täällä olen viihtynyt", Saarinen tuumaa. Kuva: Jenna Lehtonen

Liiketila, jossa Kontti toimii, on parhaillaan myynnissä.