Kulosaaren yhteiskoulun iltavahtimestari Hannu Virtanen halusi ilahduttaa koulun henkilökuntaa, oppilaita ja paikallisia näyttävällä valoasetelmalla. Ja ehkä vähän itseäänkin, sillä hän asuu työpaikallaan.

Onko se enkeli? Vaiko sittenkin supersankari? Pensaaseen pujoteltu valonauha-asetelma näyttää hieman erilaiselta eri kulmista katsottuna. Tuuli heiluttelee välillä pensaan oksia niin, että valot liikkuvat.

Kun pimeä laskeutuu, osa Kulosaaren yhteiskoulun piha-alueesta alkaa hehkua. Aiemmin harmaan kallion ja asfalttipihan sävyttämää ympäristöä valaisi pelkkä liiketunnistimella varustettu lamppu. Tunnelma muuttuu kuitenkin kertaheitolla, kun päivän hämärtyessä päälle syttyy 5000 led-lamppua.

Valotempauksen idean ja toteutuksen takana on Kulosaaren yhteiskoulun iltavahtimestari, saarelaisten ”talkkarina” tuntema Hannu Virtanen, 58.

– Idea valoista lähti koulun uudesta lisärakennuksesta, joka valmistui vuosi sitten. Katselin sen edustaa ja tuumin, että sitä voisi vähän piristää. Muutenkin piha kaipasi valoa näin pimeänä vuodenaikana, Hannu kertoo.

Hannu pyöritti ja kiinnitti valonauhoja nippusiteillä mustaan kierreportaikkoon ja kaiteisiin, asetteli led-nauhoja kallioille, pensaisiin ja puiden ympärille. Aikaa työhön kului nelisen tuntia.

Muutama voimasanakin pääsi työnteossa, varsinkin silloin, kun Hannu kääri auki 50 metrin mittaisia sekoittuneita piuhoja.

– Ei tämä projekti lähtenyt käsistä, mutta ei se kovin kaukana siitä ollut. Ensin laitoin vähän valoja, sitten vähän lisää. Ja vielä lisää. Liikaa valoja ei kuitenkaan kannata laittaa, vaan juuri sopivasti.


Mainos:


Ja kun kerran tehdään, tehdään kunnolla: Hannu lattoi osan valoista paikalleen niin napakasti, että ne ovat valmiudessa palvelemaan myös ensi syksynä iltojen pimetessä.

– Kiitosta on tullut sekä koulun henkilökunnalta, alueen asukkailta että oppilailta. On mukavaa ilahduttaa ihmisiä.

Iltavahtimestari Hannu Virtanen päätti piristää Kulosaaren yhteiskoulun uuden lisärakennuksen pimeää ympäristöä kausivaloilla. Kuva: Jenna Lehtonen

Saarelaisten suosikki

Muutama teini-ikäinen Kulosaaren yhteiskoulun oppilas kulkee Hannun ohi ja huikkaa tälle heipat. Koulun talkkari onkin kulosaarelaisten keskuudessa tunnettu hahmo. Kulosaari-yhdistys nimitti Hannun vuoden kulosaarelaiseksi vuonna 2017.

Hannu itse uskoo, että hänet tunnetaan, koska hän työskentelee saaren keskiössä. Valtaosa kulosaarelaisista kun käy pyörähtämässä viikon aikana hänen työpaikallaan.

Vuonna 1955 valmistuneessa koulurakennuksessa järjestetään koulupäivien jälkeen iltaohjelmaa, kuten erilaisia urheiluharrastuksia ja kokouksia. Sen lisäksi aivan vieressä on urheiluhalli ulkopelikenttineen.

– Tässä on paljon asioita sadan metrin säteellä. Usein teen täällä erilaisia ulkotöitä, joten paikallisten kanssa tulee luonnostaan vaihdettua muutama sananen. Myös koululaisten kanssa tulen hyvin toimeen, heitämme juttua puolin ja toisin. Se kuuluu kuvioon.

Kulosaaressa asuu 3800 ihmistä. ”Heistä melkein jokainen tuntee minut talkkarina”, Hannu arvelee. Kuva: Jenna Lehtonen
Kulosaaren yhteiskoulun päärakennus valmistui vuonna 1955. Se on suojeltu, eikä sitä saa muuttaa. Hannu ja kollegat ovat laittaneet näyttävät led-valot myös koulun juhlasaliin. Kuva: Jenna Lehtonen

Koti koululla

Hannu on Kulosaaren yhteiskoulun alueen valvova silmä työvuorojensa ajan klo 14.30–22, mutta käytännössä vuorokauden ympäri, sillä hän asuu koululla.

Hannu onkin Helsingissä ja Suomen mittapuullakin harvinaisuus, sillä kovin moni koulun talkkari ei enää työpaikallaan asu. Hannulla kuitenkin on koulun yhteydessä kaksio.

Kodissa on asunut yhtäjaksoisesti talonmies rakennuksen valmistumisesta asti, siis vuodesta 1955. Hannu on ollut kaksion asukas viimeiset kahdeksan vuotta, sillä hän aloitti iltavahtimestarin työt vuonna 2011.

– Sitä en sitten tiedä, katkeaako perinne minun jälkeeni, kun jään eläkkeelle, 58-vuotias Hannu pohtii.

Hannu kertoo, että suuri kiinteistö on pelastunut erilaisilta vahingoilta moneenkin otteeseen siksi, että hän on ollut paikan päällä puuttumassa ongelmiin. Vanhasta, suojellusta rakennuksesta löytyy sekä uutta että vanhaa tekniikkaa, jonka toimintamekanismeja eivät tunne muut juuri kuin Hannu.

Ilkivaltaan Hannu ei ole juurikaan törmännyt, mutta vesivahinkoja kiinteistössä on meinannut sattua moneen otteeseen.

– Harvemmin putket tai patterit alkavat vuotaa päivällä silloin, kun paikalla on paljon silmäpareja. Minulle on todettu, että olen säästänyt satoja tuhansia euroja, kun olen päässyt puuttumaan vesivahinkoon tarpeeksi ajoissa.

Virtasen asunnon edessä on hänestä tehty muotokuva. Saman oven takana on asunut talonmies 1950-luvulta lähtien. Kuva: Jenna Lehtonen

Töissä myös somessa

Ennen nykyistä työtään Hannu ehti työskennellä 20 vuotta vuorotöissä turvallisuusalalla. Silloin hän ehti sopeutua yötöihin ja muutenkin epäperinteisiin työaikoihin.

– Olen tottunut tekemään töitä silloin, kun muut eivät niitä tee. Se on ihan fine, se on oma valintani.

Hannu ajattelee, että talkkarin työhön kuuluu olla vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Nykyaika on tuonut siihenkin uudenlaisen ulottuvuuden: sosiaalisen median.

Hannu osallistuu aktiivisesti somekeskusteluihin paikallisissa Facebook-ryhmissä. Siellä hän saattaa ilahduttaa paikallisia esimerkiksi luontokuvilla, joita hän on jakanut somessa useita satoja.

– Hiljattain kettu ihmetteli minua koulun ulko-ovilla keskellä päivää. Täällä juoksentelee myös peuroja. Sellainen alue tämä Kulosaari on.

Hannu keskustelee saarelaisten kanssa paitsi kasvokkain, myös sosiaalisessa mediassa. ”Vaikka olen somessa vapaa-ajalla, edustan silti koulua. Siksi pitää vähän miettiä, miten siellä käyttäydyn.” Kuva: Jenna Lehtonen

Kulosaaressa avataan joulukuun ensimmäisenä päivänä paikallisten oma jouluvalokalenteri. Joka päivä valaistaan uusi kohde. Lisätietoa löydät tapahtumakalenteristamme.