Kruunuvuorenrannassa asuva Saara Kinnunen uskalsi tehdä sen, mistä moni vain haaveilee – alkaa yrittäjäksi unelma-alallaan. ”Parasta työssäni on, että olen löytänyt intohimoni”, kultaseppäartesaani sanoo.

Laajasalolainen kultaseppäartesaani Saara Kinnunen, 59, näyttää työpöytäänsä kiinnitettyä käsivalssia, jolla hän ohentaa hopealevyä, muokkaa hopealankaa ja lisää kuviointia korujen pintaan. Puiselta työpöydältä löytyy myös ohut saha, viiloja ja vasaroita sekä erilaisten korujen aihioita.

Saaran työhuone sijaitsee hänen kodissaan Kruunuvuorenrannassa. Ikkunoista levittäytyy näkymä ympäröivään, mäkiseen havumetsään. Mieleen tulee pikemminkin Kuusamo kuin se, miten lyhyt matka on Helsingin keskustaan.

Mäen alla, vain kivenheiton päässä, sijaitsee merenranta. Sen äärellä Saara käy usein ihailemassa maisemia ja hakemassa inspiraatiota koruilleen.

Saara, 59, on toteuttanut nyt kahden vuoden ajan unelmaansa. Hän on alanvaihtaja, joka työskenteli aiemmin pitkään asiakaspalvelun ja asiakaskokemuksen kehittämistehtävissä.

Veto hopeakorujen valmistusta kohtaan oli lopulta niin suuri, että Saara päätti tehdä sen, mistä moni vain haaveilee – alkaa unelma-alallaan täysipäiväiseksi yrittäjäksi.

– Parasta työssäni on, että olen löytänyt intohimoni. On ihana asia, kun voin tuottaa ihmisille iloa, Saara sanoo.

Saara on parhaillaan myös finalisti Vuoden Koru 2024 -kilpailussa. Finalistit valitsee ammattiraati, lopullisen voittajan äänestää yleisö. Saara on finalisteista ainut helsinkiläinen.


Mainos:


– Kyllähän tällainen tunnustus tuntuu pienyrittäjästä mielettömän hienolta ja antaa potkua jatkaa. Kun kuulin finaalipaikasta, teki mieli hihkua, mutta ympärilläni oli ihmisiä ja tieto oli silloin vielä salaista. En meinannut pysyä nahoissani.

Saaran työhuoneen näkymät ovat kadehdittavan hienot. ”Ammennan koruilleni paljon inspiraatiota luonnosta.” Kuva: Jenna Lehtonen
Hopeakorujen valmistus vaatii sorminäppäryyttä ja tarkkuutta. ”Olen aina nauttinut käsillä tekemisestä, siksi korujen valmistuskin tuntuu niin hyvältä”, Saara Kinnunen sanoo. Kuva: Jenna Lehtonen

Unelmat vaativat päättäväisyyttä

Alun perin Saara innostui hopeakorujen tekemisestä osallistuessaan kansanopiston korunvalmistuskurssille. Hän päätyi sinne, kun tytär muutti pois kotoa ja aikaa vapautui enemmän omille harrastuksille.

– Kun sain ensimmäistä kertaa käteeni kultasepän sahan, olin heti ihan liekeissä. Mitä kaikkea voinkaan luoda? Sama tunne vallitsee edelleen.

Ensin Saara teki kaulaketjuja ja sormuksia omaksi ilokseen, mutta nälkä kasvoi syödessä. Vuonna 2019 hän haki ja pääsi jalometallialan artesaanikoulutukseen Espooseen. Vuonna 2021 hän valmistui, irtisanoutui aiemmasta työstään ja perusti yrityksensä Hopia Silverin.

Nyt Saara myy korujaan sekä verkkokaupassa, erilaisilla messuilla ja myyjäisillä että showroomissaan Korkeavuorenkadulla. Hän valmistaa uniikkeja koruja myös tilauksesta.

Yrittäjyys unelma-ammatissa on Saaran mukaan ollut melkoista tunteiden vuoristorataa. Hiljaisina aikoina mieleen hiipii epätoivo: Kiinnostavatko koruni ketään? Onko tässä mitään järkeä?

– Kun tällaiset ajatukset lähtevät laukalle, yrittäjältä vaaditaan päättäväisyyttä. Ei saa liikaa murehtia, vaan pitää miettiä, voinko oikeasti tehdä asialle jotain. Myös läheisten tuki auttaa. En voi liikaa kiittää miestäni, joka on suhteessamme järjen ääni.

Epätoivoisten hetkien kääntöpuolena ovat toisaalta isot onnistumiset, kuten se, että Saaran koruja nähtiin juuri Linnan juhlissa. Niitä käytti Suomen Olympiakomiten toimitusjohtaja Taina Susiluoto, Laajasalosta hänkin.

Saara on alanvaihtaja, joka päätti kaksi vuotta sitten perustaa oman yrityksen Hopia Silverin. Tänä vuonna hänen korujaan nähtiin Linnan juhlissa. Kuva: Jenna Lehtonen
Yhden korun tekeminen voi viedä tunteja tai päiviä, vaativuudesta riippuen. Kuva: Jenna Lehtonen

Koti keskellä luontoa

Aiemmin Saara asui omakotitalossa, josta oli ajatus muuttaa Helsingin keskustaan. Yhdessä miehensä kanssa hän alkoi kuitenkin pohtia, mihin he kantakaupunkia oikeastaan tarvitsisivat.

– Totesimme, että meille oikeasti tärkeää on päästä ulos luontoon.

Nykyinen koti löytyikin Laajasalosta Kruunuvuorenrannasta. Kyseessä on avara ylimmän kerroksen neliö, jossa on ikkunalliset kulmahuoneet kahteen eri ilmansuuntaan ja kaksi parveketta.

– Taloa rakennettiin pandemia-aikaan, emmekä päässeet näkemään asuntoa sisältä ollenkaan. Kurkimme sitä kadulta käsin ja pohdimme, miten valo osuu sinne eri aikoina.

Työt Saara aloittaa työhuoneellaan yleensä heti aamukahvin jälkeen ja lopettaa ne noin kuuden tunnin päästä, jos malttaa.

Vaikka Saara on jo lähellä eläkeikää, ajatus eläkkeestä tuntuu hänestä lähes mahdottomalta. Näillä näkymin hän aikoo jatkaa korujen tekemistä niin pitkään kuin olo sen sallii.

– Olen vain niin kiitollinen päästessäni tekemään tätä.

Saaran avara koti sijaitsee Laajasalossa Kruunuvuorenrantaan pari vuotta sitten valmistuneessa kerrostalossa. Ylimmän kerroksen päätyasunnossa seinänaapureita ei juuri ole. Kuva: Jenna Lehtonen
Saara on viihtynyt puolisonsa kanssa valoisassa kodissa, josta on lyhyt matka luonnonhelmaan. Kuva: Jenna Lehtonen
Saara kilpailee Vuoden koru 2024 -finalistina. Näistä aihioista muodostuu kilpailutyö nimeltään Rantapolulla. Kuva: Jenna Lehtonen

Saaran vinkit yrittäjyydestä haaveileville

  • Luota intuitioon. Jos tunnet vastustamatonta vetoa jotain asiaa kohtaan, usko sitä. Intuition kuuntelu on yrittäjänä todella tärkeää.
  • Tee taustatyöt kunnolla. Kartoita rahatilanteesi realistisesti: millaiset valmiudet sinulla on riskinottoon? Laske myös, paljonko rahaa menisi esimerkiksi materiaaleihin, tilavuokraan ja markkinointiin.
  • Kartoita henkistä kanttiasi. Pohdi, mitä olet valmis kestämään ja mitä et. Yrittäjyys vaatii luonteenlujuutta. Kukaan ei osannut ennakkoon aavistaa esimerkiksi pandemiaa.
  • Ole järjestelmällinen. Älä pyöritä yritystäsi tunteella, vaan järjellä. Pidä huolta siitä, että tiedät reaaliajassa paljonko yrityksesi on plussalla tai miinuksella.
  • Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka luovat sinuun uskoa. Kannustusjoukkojen voima on yrittäjälle hyvin tärkeää, sillä yksin ei jaksa kukaan. Kuule positiivinen palaute.

Vuoden koru 2024 -kilpailu ratkeaa 27. tammikuuta. Äänestykseen voit osallistua täällä.