Myllypurolainen Kulttuurimylly on valtavaan tarjontaansa nähden jäänyt erittäin vähälle huomiolle. Sen toiminta on koostunut tähän asti pääosin kulttuuritarjonnasta lapsiperheille ja eläkeläisille, mutta marraskuusta alkaen ohjelmisto vahvistuu Itä-Helsingin ensimmäisellä jatkuvasti toimivalla arthouse-elokuvateatterilla.

Kulttuurimylly? Mikä ihme se on?

Nimi ei soita kelloja, vaikka kulttuurikeskuksen katuosoite on Myllypurossa aivan ostarin kupeessa, tarkkaan ottaen Liikuntamyllyn tiloissa, jotka eivät voi jäädä ohi kulkiessa huomaamatta.

Rakennuksen kellarista paljastuukin yllättäen kokonainen kulttuurikeskus kahviloineen päivineen. Eikä toimintaa johtava taiteilija Maria Baric malta odottaa, että pääsee kertomaan kaikista Kulttuurimyllyn tarjoamista esityksistä ja ohjelmanumeroista.

Käy nopeasti ilmi, että niitä on paljon.

Siis todella paljon. Muutaman viime vuoden aikana seinien sisällä on nähty teatteria, tanssia, musiikkia, komediaa, zumbaa, elokuvia, lapsiperhetoimintaa, eläkeläistoimintaa...unohtamatta tietenkään sitä, että toimintaa ylläpitävä Maria Baric Company kiertää ahkerasti Kulttuurimyllyn lisäksi myös kaupunkijuhlia, päiväkoteja, hoivakoteja…

Kulttuurimylly sijaitsee Liikuntamyllyn kellarikerroksessa. Tiloihin pääsee nopeimmin C-sisäänkäynnin kautta aivan Liikuntamyllyn pääoven vierestä, mutta esteetön sisäänkäynti tapahtuu parkkipaikkojen puolelta A1-oven kautta. Kuva: Jenna Lehtonen

”Jaahas, sieltä tulee Maria Baric Company”

Ensin on kuitenkin otettava selvää, kuka onkaan Maria Baric. Hän on Kulttuurimyllyn perustaja ja sen näytelmiä tuottavan Maria Baric Companyn nokkahahmo, mutta mistä hän oikein on putkahtanut teattereineen Liikuntamyllyn kellariin?

Baric opiskeli nuorena musiikkia pääsoittimenaan viulu, jonka rinnalle tulivat pian myös lauluopinnot. Eikä aikaakaan, kun hän siirtyikin jo säveltäminen.


Mainos:


– Huomasin, että harjoituksissa kyllästyin aina nopeasti asteikkojen ja valmiiden sävelmien harjoitteluun, kun musiikki vei minut yhtäkkiä mukanaan ja aloinkin improvisoida mieluummin aivan omia sinfonioitani. Minua ei koskaan kiinnostanut läheskään yhtä paljon sellainen musiikki, jonka joku muu oli jo tehnyt valmiiksi. Ennen pitkää aloin nähdä sävellykset tarinoina ja näyttämökuvina, joiden ympärille loin näyttämöteoksen käsikirjoituksen ja visuaalisen suunnittelun.

Näin palaset loksahtivat yhteen, ja musiikki muuttui hiljalleen monitaiteiseksi teatteriksi. Kun opiskelijat varasivat tutkintokonsertteja varten koulun harjoitustiloja ja saleja käyttöönsä kukin vuorollaan, kaikkien muiden varauksissa koulun vahtimestari sai yleensä kantaa paikalle ainoastaan nuottitelineen tai varmistaa pianon vireen.

– Sitten taas omiin pyyntöihini liittyi usein valkokankaita, valonheittimiä ja kerran jopa kattorakenteiden kestävyysmittaus akrobatiaköydellä laskeutuvaa sirkustaiteilijaa varten. Aiheuttamani työnmäärän myötä vahtimestarien keskuudessa syntyi vitsi, että ’jaahas, sieltä tulee taas Maria Baric Company’, hän nauraa.

Kun Baricin luomien näyttämöteosten ympärille syntyi lopulta kokonainen ammattiteatteri, oli ainoastaan soveliasta nimetä myös yhtiö tuon vahtimestarien vitsin mukaan.

Kulttuurimylly pyrkii monin tavoin osallistavaan taiteeseen. Esimerkiksi kulttuuriseen vanhustyöhön on kuulunut omissa tiloissa tapahtuvien esitysten lisäksi myös kiertäviä näytöksiä hoivakodeissa. Kuva: Jenna Lehtonen

Kulttuurimylly viihdyttää katsojia vauvasta vaariin

Vuodesta 2006 alkaen Maria Baric Company toimi kiertävänä teatterina ilman omia tiloja. Harras toive kiinteästä kodista kuitenkin toteutui vuonna 2018, kun Liikuntamyllyn alakerrasta löytyi sopiva paikka. Kulttuurimyllyyn avattiin kaksi teatterisalia, joista kumpikin sai satuhahmon nimen: isompi on Feeniks, egyptiläisen mytologian ylväs tulilintu; pienempi puolestaan Pegasos, kreikkalaisen taruston siivekäs hevonen.

Koska kyseessä on yleishyödyllinen kulttuuriyhdistys, se saa nykyään toiminta-avustusta sekä kaupungilta että valtiolta. Baric kertoo, että avustus ei kuitenkaan kata kaikkea toimintaa, vaan tulot tulevat useista pienistä puroista.

– Yritämme koko ajan kasvattaa omavaraisuusastettamme, jotta toiminnan pitkäjänteinen kehittäminen helpottuisi. Avustuksista kun ei koskaan tiedä, miten niiden käy seuraavana vuonna.

Omavaraisuustavoitteesta huolimatta lipunhinnat on pyritty pitämään maltillisina, jotta näytöksiin osallistuminen ei jäisi asiakkailla kiinni heidän varallisuudestaan.

– Yhdenvertaisuus on meille tärkeä arvo, jonka eteen haluamme tehdä työtä. Samalla tietenkin toivomme, että myös ne, jotka pystyvät maksamaan itse, löytävät tiensä tänne entistä paremmin, Baric tarkentaa.

Vähäisestä julkisuudesta huolimatta Kulttuurimyllyn tiettyjen esitysten yleisömäärät ovat Baricin mukaan olleet jopa kiitettävän hyviä. Tällä hetkellä ohjelmistossa pyörivä koko perheen nukketeatterikonsertti Salaisuuksien sateenvarjo on vetänyt ison salin useaan kertaan käytännössä täyteen asti. Eikä sitä saavuteta helpolla, sillä vaikka sali näyttääkin ensivilkaisulta pieneltä, Baric kertoo, että sisälle on parhaimmillaan saatu mahdutettua jopa 130 katsojaa.

Näissä tapauksissa on toki auttanut se, että Kulttuurimyllyn ehdoton vahvuusalue on lastenkulttuuri, minkä ansiosta osa yleisöstä kykenee istumaan tarvittaessa lattiapaikoilla tyynyjen päällä.

Kino Kulttuurimylly -konseptissa teatterisalit muuntautuvat elokuvateattereiksi. Toiminta käynnistyy 21. marraskuuta 2023, kun Kulttuurimylly viettää viisivuotispäiväänsä. Kuva: Jenna Lehtonen
Teoksia tuotetaan usein yhteydessä alueprojekteihin. Maria Baric Company on muun muassa esittänyt Helsingin kaupunkijuhlissa tuhansien katsojien yleisöille katuesityksiä, joihin kuuluu jopa tuliteatteria. Kuva: Jenna Lehtonen

Kulttuuria, kahvia ja kuulumisia

– Lastenkulttuurissa onnistumiset mitataan hyvin selkeästi, sillä lapset ovat maailman rehellisin yleisö. Toisin kuin monesti aikuisilla, lasten palautteen voi aistia aidoista reaktioista jo välittömästi esityksen aikana, Maria Baric toteaa.

Mutta lastenkulttuuri ei silti ole Kulttuurimyllyn ainoa tuote. Maria Baric Company tuottaa myös erittäin laajasti ikäihmisille suunnattu kulttuuria, josta osa on kiertävää toimintaa. Kulttuurimyllyn tällaisesta ohjelmistosta esimerkkinä voi kuitenkin mainita Eläkeläisten kinoklubin.

Elokuvanäytösten ohessa pyöritetään pienimuotoista kulttuurikahvilaa, joka on auki yhtä lailla myös lapsiperheille heille suunnatuissa ohjelmissa. Sekä näytelmissä että elokuvissa käytetään väliaikaa, jotta yleisö pääsee kahvion puolelle tutustumaan.

Baric kuvailee toimintaa eräänlaisena hyvän mielen loungena.

– Täällä pääsee tapaamaan muita samassa elämäntilanteessa olevia. Olemme herkällä korvalla kuunnelleet alueen ihmisiä ja suunnitelleet ohjelmistoamme sen mukaan, minkälaisia heidän tarpeensa ja toiveensa ovat.

Kahden vahvuusalueen – lapsiperheiden ja eläkeläisten – ohelle on jo hetken aikaa pohdittu palapelin kolmatta, puuttuvaa palaa: aikuisia katsojia, jotka eivät välttämättä kuulu kumpaankaan aiemmin mainituista yleisöryhmistä.

Nyt tuo Kulttuurimyllyn viimeinen yhdistävä pala on viimein saapumassa. Se kantaa nimeä Kino Kulttuurimylly.

Liikuntamyllyn alakerrasta löytyvät tilat soveltuvat monenlaiseen tekemiseen. Kuva: Jenna Lehtonen
Isoimpaan saliin mahtuu väkeä. Kuva: Jenna Lehtonen

Kino Kulttuurimylly täydentää tarjonnan

Kino Kulttuurimylly -konseptissa kumpikin Kulttuurimyllyn näytössaleista muuttuu näytösten ajaksi elokuvateatteriksi. Nousevien katsomoiden lisäksi lattiapinta-alaa päästään hyödyntämään rennoilla pöytäpaikoilla. Ohjelmisto tulee koostumaan sekä laadukkaista ensi-ilta elokuvista että vanhoista klassikoista.

– Koska alue, jossa toimimme, on hyvin monikulttuurinen, otamme ohjelmistovalinnoissa huomioon senkin, Baric lisää.

Kino Kulttuurimylly avaa ensi kertaa ovensa 21. marraskuuta. Ajankohta on valittu tuplajuhlien nimissä, sillä kyseessä on samalla koko Kulttuurimyllyn viisivuotispäivä. Vastaavanlaista arthouse-elokuvateatterin konseptia ei Itä-Helsingissä toistaiseksi ole tarjolla, sillä lajiin erikoistuneet toimijat keskittyvät pääosin kantakaupunkiin. Mutta erottuakseen joukosta muullakin kuin vain sijainnilla Kulttuurimylly haluaa pitää kiinni omaleimaisesta tyylistään.

– Samaan tapaan kuin muissakin esityksissämme, haluamme tarjota katsojille myös hyvän mielen kohtaamispaikan. Esimerkiksi vieraskielisen näytöksen yhteyteen on tarkoitus järjestää tapahtumaluonteisesti kielikahvilatoimintaa, jossa kohtaavat kyseistä kieltä puhuvat yhteisöt sekä kaikki kielestä kiinnostuneet. Näin näytöksistä tulee omia pieniä kulttuurikupliaan.

Yhtenä ongelmana Kulttuurimyllyn tunnettuuden kasvattamisessa ja yleisöjen vakiinnuttamisessa onkin ollut nimenomaan toiminnan satunnaisuus. Maria Baric Companyn kiertäessä muissa kohteissa esitystensä kanssa, ovet on jouduttu pitämään usein esitysten puutteessa kiinni. Tätäkin ongelmaa taklataan osaltaan nyt kinon avulla, sillä elokuvanäytökset mahdollistavat päivittäisen toiminnan.

– Meillä on tähän asti ollut välillä sellainen tunne, että huhuilemme vähän yksin, kun sana olemassaolostamme ei ole vielä kiirinyt kovin laajasti uskollisten kanta-asiakkaidemme ryhmän ulkopuolelle. Olemme olleet jo pitkään Myllypuron salainen helmi.

Remontoiduista tiloista löytyy myös esiintyjien käyttöön tarkoitettu huone. Kuva: Jenna Lehtonen