Kaupallinen yhteistyö: Kunkku-Sähkö

Pihavalaistuksen toteuttaminen vaatii monesti ammattilaisen näkemystä. Itähelsinkiläinen sähköasentaja Kim Granholm auttaa niin pienemmissä kuin isommissa pihavalaistusprojekteissa.

Pihavalaistus on luultavasti viimeinen asia, jota ihminen ajattelee keskikesän paahtavassa auringonpaisteessa. Elokuun pimenevien iltojen aikaan mieleen saattaa kuitenkin palata vanha sanonta: sen minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Totuus pätee myös monen omakotitaloasujan tontilla. Jos pihavalaistusta ei ole tehty talon rakennusvaiheessa, sitä tullaan myöhemmin pimeässä kauheasti kaipaamaan.


Itä-Helsingissä Kunkku-Sähkö -nimistä yritystä luotsaava sähköasentaja Kim Granholm muistuttaa, että pihavalaistusta ei kannata jättää harkittavaksi hamaan tulevaisuuteen.

Granholm suosittelee, että pihavalaistusta suunnittelevan kannattaa tarttua tuumasta toimeen jo hyvissä ajoin ennen syksyä ja epävakaata säätä. Pihavalaistuksen merkityksen huomaa viimeistään vuoden pimeimpään aikaan, kun ulkona tekisi mieli kaivaa taskulamppu esiin. Moni havahtuu, kun pihatiellä ei enää näe omia askeleitaan.

– Yllättävän paljon löytyy sellaisia pihoja, joissa valaistusta ei ole aikoinaan mietitty lainkaan.

Parhaassa tapauksessa pihavalaisimet nostavat kiinteistön arvoa, luovat turvallisuutta ja korostavat tontin parhaita puolia. Siksi niihin kannattaa panostaa, edes vähän.

Kunkku-Sähkön kokemuksen mukaan pylväsvalaisimet pitävät pintansa vuodesta toiseen.

Vaatimaton valaisu


Granholmin mielestä suomalainen vaatimattomuus näkyy myös pihavalaistuksen suunnittelussa – tai lähinnä sen puutteessa. Monesti täällä ollaan tyytyväisiä, jos pihalta löytyy edes se yksi ruosteinen pylväsvalo, joka valaisee tontin pimeintä nurkkaa. Harva tulee edes ajatelleeksi mahdollisuuksia, jotka ovat sähköasentajalle peruskauraa. Granholm heittää ilmoille esimerkin, että pistorasian voi asentaa vaikka kivimuuriin, jolloin etätöiden tekeminen onnistuu kotipihalta käsin kädenkäänteessä.

– Me suomalaiset olemme vähään tyytyväisiä. Jos terassille ja pihalle saadaan yhdet valaisimet, siitä ollaan jo iloisia.

Usein kyseessä on budjettiasia. Viime vuosina rakennusmateriaalien ja -tarvikkeiden hinnat ovat nousseet. Tämä näkyy myös sähköalan tuotteissa. Jos mielii pihalleen arvokkaampaa design-valaisinta, lompakon paksuuden on syytä olla kunnossa. Granholm kuitenkin toppuuttelee ja sanoo, että jo sadan euron panoksella saa hyvän pylväsvalaisimen pihalleen. Sähköasentaja voi myös joissain tapauksissa keksiä sellaisen ratkaisun, joka ei vaadi kaivamista ja kaapeleita.

Millaisiin kustannuksiin asiakkaan on sitten syytä varautua, jos tekee kaivuutyöt valmiiksi ennen sähköasentajan saapumista?

– Edullisimmillaan muutaman pylväsvalaisimen voi saada asennuksineen pihalleen noin 1500 eurolla. Tuolloin puhutaan suunnilleen päivän työpanoksesta, Granholm kertoo.

Hänen mukaansa valaisinmuotoilu otti harppauksen eteenpäin, kun led-valot tulivat markkinoille. Nykyään erilaisia ulkovaloja voidaan asentaa jopa kulkuteille niin, että autolla voi ajaa niiden yli. Väri- ja muotovaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun ja tarpeeseen.

Kaapelia ja maatukea varten pihalle kaivetaan monesti jonkinlainen oja.
Pihavalojen sähkökytkin voidaan asentaa esimerkiksi katetulle terassille.

Korosta pihan parhaita puolia


Valaisimia harkitsevan on syytä varautua laajaan hintahaitariin ja valintaprosessiin, joka voi ottaa aikaa. Kannattaa huomioida myös kiinteistön tyyli. Vanhan rintamamiestalon pihalle sopivat erilaiset valonlähteet kuin modernin kivitalon viereen. Mikäli valaisimet hankkii itse, kannattaa tarkistaa, että polttimet ovat vaihdettavia. Silloin värisävyyn ja tehoon voi vielä vaikuttaa. Toinen huomionarvoinen seikka on se, että sisälle tarkoitettuja valaisimia ei ole syytä asentaa ulos sään armoille terassille.

Vaikka pihavalojen asentaminen tuntuisi uudiskohteen rakennusvaiheessa kaukaiselta ajatukselta, sähköä varten kannattaa laittaa maahan putkia, joita pitkin kaapelijohdot on helppo asentaa jälkikäteen. Kaivuusavotta on yleensä isompi urakka, jos tontilta täytyy poistaa nurmikkoa ja siirtää kivilaattoja. Mitä enemmän työ vaatii valmistelua, sitä suuremmaksi kasvavat kustannukset. Pitkän uran sähköalalla tehnyt Granholm tietää, että osa asiakkaista tarttuu lapionvarteen mielellään, toiset taas haluavat ulkoistaa kaiken mahdollisen.

Kunkku-Sähkön palvelut eivät keskity ainoastaan valaisinten asentamiseen, vaan apua saa myös suunnitteluun. Granholmin mukaan yksityisasiakkaat kysyvät yleensä ensimmäisenä siitä, mihin valaisimia ylimalkaan voi tai kannattaa sijoittaa. Kulkureittien väliin, sisääntuloon, pihan paraatipaikalle, maahan upotettuna, puiden alle tai vaikka talon seinustalle, kuuluu vastaus. Vaihtoehtoja riittää yhtä paljon kuin taloja ja asukkaita.

– Valoa kannattaa laittaa sinne, mihin sitä tarvitaan, Granholm sanoo.

Hämäräkytkimestä, liiketunnistimesta tai ajastimesta voi olla monenlaista hyötyä syyspimeiden aikaan. Äkisti syttyvät valot voivat pelästyttää varkaan tai ohjata ensivisiitille saapuvan vieraan oikean oven taakse. Joskus oikea ratkaisu on asentaa valonkatkaisin, jolloin asukas voi itse hallita sitä, milloin pihavalot ovat päällä ja milloin eivät.  

Ennen kuin ottaa yhteyttä sähköasentajaan, kannattaa miettiä, millaisiin tarpeisiin valoa tarvitsee ja minkä tyylisiä valaisimia pihalleen toivoo. Valveutuneet urakoitsijat, kuten Kunkku-Sähkö, hoitavat tarvittaessa koko prosessin avaimet käteen -periaatteella. Granholm kertoo, että hän pystyy antamaan alustavan hinta-arvion potentiaaliselle asiakkaalle kuvan tai videon perusteella.

Kunkku-Sähkö on toteuttanut pihavalaistuksen moneen itähelsinkiläiskotiin.
Pylväsvalaisimet sopivat muun muassa piha-alueille, kulkuväylille ja julkisivujen valaistukseen.

Ota yhteyttä Kunkku-Sähköön