Kansanedustaja Noora Fagerström nostaa taustansa Itä-Helsingissä esiin aina silloin, kun hän haluaa jakaa ryysyistä rikkauksiin -tarinansa. Samaan aikaan hän kuitenkin myös arvostelee kasvuympäristöään Myllypuroa.

Kokoomuksen kansanedustaja, Jungle Juice Barin perustaja Noora Fagerström ei tunnu osaavan päättää, mitä hän itähelsinkiläisellä taustallaan tekisi. Rankka lapsuus ja nuoruus Myllypurossa vaikuttaisi olevan kätevää nostaa esiin silloin, kun hän haluaa jakaa ryysyistä rikkauksiin -tarinansa. Samaan aikaan rivien välistä on luettavissa, että hän ylenkatsoo itätaustaansa.

Viikonloppuna Fagerström antoi Iltalehdelle haastattelun, jossa hän muun muassa totesi menestymisen olevan ”asenteesta kiinni”. Hänen mukaansa on ”ymmärrettävää, että menoleikkaukset osuvat pienempituloisiin.”

Kansanedustaja käyttää haastattelussa itseään esimerkkinä siitä, että kuka tahansa voi menestyä – onhan hänkin kasvanut levottomassa Myllypurossa ja hänellä oli alkoholisti-isä, joka kuoli Fagerströmin ollessa teini-ikäinen.

Jos minä olen pärjännyt, muutkin voivat pärjätä on kuitenkin kestämätön argumentti, sillä se keskittyy vain yksilöön itseensä. Ajatuksessa sivuutetaan täysin ymmärrys haasteista, joita moni Fagerströmiä haavoittuvammassa asemassa oleva ihminen kohtaa. Siinä löyhkäävät vahvasti omat, tunnistamattomat etuoikeudet.

On melkoista oman edun kalastelua, että miljonääri kerää samaan aikaan sympatioita ja uskottavuuspisteitä rankalla Itä-Helsinki -taustallaan, mutta silti Duunitorille antamassaan haastattelussa hän tuomitsee Itä-Helsingin.

”Olen nähnyt läheltä, mihin viina voi pahimmillaan johtaa. Kun isä kuoli, päätin, etten halua samanlaista kohtaloa. En aikonut kasvattaa omia lapsiani Myllypurossa. Halusin pois sieltä ja aloinkin tietoisesti nostamaan keskiarvoani, jotta pääsisin parempiin kouluihin”, Fagerström sanoo Duunitorille.

Taustastaan Fagerström on kertonut myös hänestä ilmestyneessä elämäkerrassa Menestysresepti – Noora Fagerströmin tarina (Bazar Kustannus ja Bonfire Books 2022).


Mainos:


Ikävä Itä-Helsinki -mielikuvilla maalailu on epäreilua. Se omalta osaltaan vahvistaa virheellistä mielikuvaa siitä, että Itä-Helsingissä ja Myllypurossa asuu vain osattomia ihmisiä. Se ei myöskään vie julkista keskustelua Itä-Helsingistä millään tasolla eteenpäin, mitä kansanedustajalta voisi odottaa.

Mediaa on turha syyttää omista sitaateista

Fagerström on haastattelun ilmestymisen jälkeen julkaissut Instagramissa somepäivityksen, jossa hän kertoo pitäneensä Iltalehden artikkelia kamalana ja järkyttyneensä saatuaan tekstin tarkistettavaksi. Hän kertoo kuitenkin korjanneensa tekstistä asiavirheet.

Tämä alkaa olla jo tuttu tyyli nykyisessä oikeistohallituksessa – poliitikot syyttävät mediaa sanojensa vääristelystä sen sijaan, että he kantaisivat itse vastuun teoistaan.

Iltalehden toimittaja ei ole keksinyt päästään Noora Fagerströmin sitaatteja, muutenhan kansanedustajalla olisi ollut oikeus korjata ne artikkelia etukäteen tarkistaessaan. Journalistit kun noudattavat Julkisen sanan neuvoston määrittelemiä ohjeita.

Fakta on, että Fagerström on täydessä ymmärryksessä suostunut haastatteluun ja saanut vielä lukea sen läpi ennen julkaisua faktavirheet korjaten. Haastattelussa on siis toimittu Journalistin ohjeiden mukaan täysin oikein.

Fagerströmiä saa toki harmittaa, ettei teksti ollut mieluinen, mutta uhriutuminen on turhaa. Kansanedustajana Fagerstörm on yhteiskuntamme vallan ytimessä, ja silloin media valvoo häntä ja kollegoita erityisen herkällä silmällä.

Fagerström ei ole vastuussa aviomiehensä kirjoituksista

Vieläkin lisää kierroksia Fagerströmin haastattelu otti, kun hänen aviopuolisonsa Petteri Fagerström alkoi lähetellä tappouhkauksia vaimonsa näkemyksiä kyseenalaistaville tahoille. Muun muassa Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas) sekä sarjakuvataiteilija, aktivisti Heidi Suotsalo ovat julkaisseet somekanavissaan Petteri Fagerströmin vihaisia viesteistä, kertoo Iltalehti.

Petteri Fagerstöm on sittemmin pahoitellut kirjoituksiaan, ja anteeksi on rientänyt somessa pyytämään myös Noora Fagerström. Keskustelu molempien Instagram-kanavissa sen sijaan jatkuu. Noora Fagerstörmin julkaisun yhteydestä löytyy kymmenittäin kommentteja, joissa kansanedustaja tuomitaan miehensä kirjoituksista.

Noora Fagerström ei kuitenkaan voi olla vastuussa aviomiehensä uhkaavista kirjoituksista. On epäreilua syyttää ja vaatia häntä vastuuseen niistä – sen voi kantaa ainoastaan Petteri Fagerström. Noora Fagerström puolestaan on edelleenkin vastuussa omista, haastattelussa sanotuista mielipiteistään.