Kortteliravinteli Armiina vahvistaa Vuosaaren ravintolatarjontaa ja kuuntelee asiakkaitaan herkällä korvalla. Rentoon ilmapiirin satsaava ravintola on juuri julkaissut uuden menun, joka tarjoaa entistä enemmän valinnanvaraa sekä illallisella että lounaalla.

Mainos: Armiina

Laadukkaan illallisravintolan löytäminen ei enää nykyään Itä-Helsingissäkään tarkoita, että on väkisin matkattava hälyiseen keskustaan. Tyylikkään ja tunnelmallisen ravintolan voi löytää vaikkapa rauhalliselta asuinkadulta Vuosaaresta.

– Haluamme tuoda ne kaivatut arjen luksuksen hetket lähemmäs ihmisten kotia, kertoo ravintoloitsija Sallamari Pietilä.

Pietilän ja hänen yhtiökumppaneidensa Henri ja Janita Hytösen ansiosta Vuosaaren ravintolatarjonta on tänä syksynä laajentunut uudella Kortteliravinteli Armiinalla – viihtyisällä ja siistillä bistrolla, joka ei perusta kankeista etiketeistä vaan panostaa hyvään ruokaan ja kaikille viihtyisään ilmapiiriin.

Armiina-ravintola. Kuva: Jenna Lehtonen
Armiina on kiilannut lyhyessä ajassa monen vuosaarelaisen lempiravintolaksi.

Vuosaaren Armiina-ravintola on tyylikäs mutta rento

Pääyrittäjä konseptin takana ja koko hankkeen varsinainen isä on Henri Hytönen, joka avasi vuosi sitten marraskuussa ensimmäisen oman ravintolansa, valtavan määrän kehuja keränneen Vinteron, Vantaan Tikkurilaan. Nykyään sen takana vaikuttaa sama osakaskolmikko, jonka työnjälkeä myös Vuosaareen vastikään avattu Armiina on.

Hytösten ravintoloitsijapariskunnassa Henrin tausta ja osaaminen ovat keittiössä, kun taas hänen vaimonsa Janita keskittyy hallinnollisiin tehtäviin. Ravintolapäällikkönä työskentelevä kolmas osakas Sallamari Pietilä puolestaan vastaa salihenkilökunnasta. Varsinaiset ruoka-annokset toteuttaa keittiömestari Christian Lepomäki tiimeineen.

Ajatus avata uusi ravintola nimenomaan Vuosaareen tuli alun perin Pietilältä, joka asuu itse Fallbackassa. Hän halusi tuoda Vinteron kaltaista konseptia juuri Itä-Helsinkiin, jossa tarjonta laadukkaista ravintoloista on ollut asukasmäärään nähden jo pitkään aivan liian vähäistä.

Pietilä kuitenkin lisää, että ravintolan laadukkuutta ei pidä missään nimessä käsittää väärin. Armiinan ehdottomana prioriteettina on nautinto, ei tyhjänpäiväinen hienostelu.

– Vaikka meillä onkin kaunis sisustus ja pöydissä on kynttilät, tämä on ennen kaikkea rento paikka. Myös pelkällä juomalla poikkeaminen tai nopea yhden annoksen ruokailu on täysin sallittua. Jokainen asiakas on meille tervetullut juuri sellaisena kuin hän on.

Vuosaaren ravintolat saivat joukkoonsa tulokkaan, joka vastaa monien paikallisten makutoiveisiin.

Ei itsepäisiä visioita vaan ravintola asiakkaan ehdoilla

Ravintoloitsijat kertovat, että Armiina on tarkoitushakuisesti ravintola ilman kiveen hakattua konseptia. Vaikutteita on toki imetty hyvistä ravintoloista pitkin Eurooppaa, mutta tarkkaa esikuvaa ei ole, vaan kokonaisuus syntyy avoimin mielin ja asiakasta kuunnellen.

– Tarkoituksemme ei ole toteuttaa mitään suurta pyhää visiota vaan olla tässä nimenomaan asiakasta varten. Paras konsepti syntyy vuoropuhelun avulla, Pietilä toteaa.

Koska ravintola sijaitsee rauhallisella paikalla Vuosaaressa, piilossa kaikkein vilkkaimmilta ohikulkuväyliltä, aivan erityinen painoarvo on asiakkaiden kokemuksilla, joiden ansiosta nämä laittavat sanan kiertämään ja tulevat itsekin syömään aina uudelleen ja uudelleen.

– Olen ottanut salihenkilökunnan kanssa mallia siitä, miten asiakas kohdataan Etelä-Euroopan palvelukulttuurissa. Tarjoilija on rennosti oma itsensä ilman pönötystä ja turhaa etikettiä. Kaikilla on mukavampi olla, kun heitetään yhdessä vapautuneesti läppää eikä tehdä ihmisten välisestä kanssakäymisestä mitään suoritusta, Pietilä toteaa.

Tässä vaiheessa Henri Hytönen nyökyttää yhtiökumppaninsa sanoille ja lisää:

– Koska hieman yhä haemme lopullista suuntaa, olemme kuunnelleet todella herkällä korvalla asiakkaitamme myös ruokalistan osalta. Olemme juuri nimittäin julkaisseet uuden listan, jota on lievästi muokattu aiemmasta toistuneiden toiveiden perusteella.

Keittiötiimissä vallitsee hyvä henki, joka välittyy asiakkaille asti.

Uusi menu tarjoaa laajemman valinnanvaran

Aiemmin Armiinan ainoa illallismenu oli neljän suolaisen ruokalajin kokonaisuus. Jälkiruoan pystyi tilaamaan loppuun listalta erikseen. Nyt tarjolla on kuitenkin kaksi menuvaihtoehtoa: neljän ja viiden ruokalajin versiot, joissa kummassakin viimeinen osa on makeaa. Laajemmassa menussa lisänä on alku- ja pääruokien välissä tarjoiltava herkullinen risotto.

Tilaaminen onnistuu myös á la carte -listalta, ja päiväsaikaan on tarjolla erillinen lounasvalikoima. Siihen perustajat ovat tehneet myös tuoreita muutoksia. Alkuperäinen ajatus nimittäin keskittyi lähinnä juhlaviin pitkiin lounaisiin – sellaisiin, jotka istuvat erityistilaisuuksiin ja tärkeisiin neuvotteluihin. Hyvin nopeasti kävi kuitenkin ilmi, että asiakaskunnassa oli paljon niitäkin, jotka jäivät kaipaamaan moniosaisen aterian sijaan yksinkertaisempaa annosvaihtoehtoa.

Tämän takia lounaslistaan on nyt lisätty mukaan vaihtuva pasta-annos, joka tehdään tyylillä ja italialaisia perinteitä kunnioittaen, mutta jonka valmistaminen ja nauttiminen on riittävän nopeaa ja hinta niin kohtuullinen, että se palvelee tavanomaiselle lounastauolle lähtevääkin työntekijää.

Raaka-aineet kaikkiin ruokalajeihin pyritään tilaamaan mahdollisuuksien mukaan kotimaasta tai vähintään mahdollisimman läheltä. Sama pätee myös juomavalikoimaan. Viinit ovat kaikki eurooppalaisia, ja talon pääyhteistyökumppani oluissa, Maku Brewing, sijaitsee niinkin lähellä kuin Tuusulassa.

Armiina sijaitsee Vuosaaren Kahvikorttelissa, osoitteessa Kahvipavunkuja 2.

Palaute on enemmän kuin tervetullutta

Juuri tällaisen jatkuvan kehityksen toivossa ravintoloitsijat kehottavatkin asiakkaitaan jättämään aktiivisesti palautetta, sillä palautteesta he oppivat, millaiseksi asiakaskunta ravintolan mieltää ja mitä siltä odotetaan.

Kun kyseessä on pieni perheyritys, eikä suuren ketjun vaatimuksia toteuttava ravintola, omistajien ei tarvitse murehtia alkuunkaan kankeista muutosprosesseista. Toiveet on mahdollista toteuttaa tarpeen vaatiessa nopeastikin.

Ravintoloitsija Henri Hytönen rohkaiseekin kaikkia hyvä ruoan ja juoman ystäviä:

– Suomessa on ennen ollut vähän sellainen tapa vain rutiinin vuoksi kysyä asiakkailta, maistuiko, ja oletusarvo on, että siihen vastataan kyllä kiitos. Me emme todellakaan odota sitä, vaan tarjoilijamme keräävät asiakkailta mielellään rehellisiä mielipiteitä, koska se on ainoa tapa, jolla voimme kehittyä entisestään.

Armiinan uusi menu julkaistiin marraskuussa.

Oletko kiinnostunut Itä-Helsingin ravintoloista? Kurkkaa lista tarjonnasta täältä.