Vietätkö syyslomaa kotikulmilla? Ei hätää, Itä-Helsingin luontokohteet ovat helposti saavutettavissa myös lehtien kellastuessa. Solmi siis lenkkarinauhat, pakkaa eväät ja lähde retkelle lähiluontoon. Itä-Helsingin toimitus kokosi viisi suositusta paikoista, jotka eivät ole niitä kaikkien tuntemia luontokohteita. Unohda ruuhkainen Uutela ja kokeile välillä jotain ihan muuta.

Meri Rastilan muinaisranta

Meri-Rastilan muinaisrantaan on kävelymatka Rastilan metroasemalta. Kuva: Jenna Lehtonen

Meri-Rastilan muinaisranta on Vuosaaren sillan eteläpuolelta löytyvä geologinen nähtävyys, joka on helppo ohittaa huomaamatta sitä lainkaan. Paikalla ei ole opaskylttejä, joten metsätietä tallaavan kannattaa tarkkailla maisemaa eteenpäin kulkiessaan. Meri-Rastilan muinaisrantakivikolla on ikää noin 7000 vuotta, ja se sijaitsee nykyisin 30 metriä merenpinnan yläpuolella. Suuria ja pieniä kivilohkareita löytyy maisemaa halkovan metsätien molemmin puolin. Mikäli muinaisrannan luo haluaa lähteä autoillen, lähin parkkipaikka löytyy Märssykujan päädystä.

Auringonnousunrannan näköalatasanne

Jos et kärsi korkeanpaikankammosta, tämä Vuosaaressa sijaitseva näköalatasanne kannattaa kokea. Kuva: Jenna Lehtonen

Vuosaaren satama ja Vuosaarenhuippu ovat monelle tuttuja luontokohteita Itä-Helsingistä, mutta samaa ei voi sanoa lähellä sijaitsevasta näköalatasanteesta, joka löytyy aivan sataman kupeesta. Paikkaa etsivän kannattaa katsoa karttaa ennen kuin lähtee suunnistamaan paikalle Tryvikintietä pitkin. Perille ei pääse autolla, vaan viimeinen viimeinen suora on käveltävä hiekkatietä pitkin. Matkalla voi ihastella urbaaneja betoniseiniä sekä kauniita merimaisemia.


Mainos:


Ramsinniemen lehto

Ramsinniemen lehto on alue, josta voi tehdä hyviä lintuhavaintoja. Kuva: Jenna Lehtonen

Vuosaaressa sijaitseva Ramsinniemen lehto on poikkeuksellinen luonnonsuojelualue, jossa voi nauttia hiljaisuudesta ja meren kohinasta ilman ulkoilijaruuhkia. Pieni mutta suojeltu miljöö kätkee sisäänsä monipuolisen palan luontoa, johon mahtuu niin vanhoja saarnipuita kuin varjoisaa kuusikkoa. Kun kävelee lähemmäs rantaa, maisemaan ilmestyy Roivuvuoren vesitorni. Paikalta löytyy myös opastaulu, jossa kerrotaan alueesta enemmän.

Matosaari

Matosaareen ei pääse autolla. Lähin parkialue löytyy Jollaksessa sijaitsevan hotellin vierestä. Kuva: Jenna Lehtonen

Ennen vanhaan Matosaari oli yksityisomisteinen, mutta nykyään miljöö on kaikille avoin luontokohde, jossa päivystää Helsingin meripelastusyhdistys. Keskeltä saarta löytää edelleen Villa Sommarro -nimisen huvilan kivijalan. Itse huvila tuhoutui rajussa tulipalossa joulukuussa 1963. Matosaaresta voit lukea lisää Helsingin Sanomista, jonne päätoimittajamme Jenna Lehtonen toimitti alueesta jutun keväällä 2021.

Kivikon luolat

Kivikossa sijaitsee useampia luolia, joiden löytäminen voi olla ensikertalaiselle haastavaa. Kuva: Jenna Lehtonen

Jos olet historian ystävä, Kivikon ulkoilupuisto ja sen ensimmäisen maailmansodan aikaiset linnoitusrakennelmat kannattaa katsastaa. Löydät Patterikujan päästä kivipäällysteisen tykkitien, joka johdattaa kallioille, joiden kupeesta pääset jatkamaan luolien, kalliokirjoitusten ja taisteluhautojen äärelle. Mikäli et halua eksyä, oppaaksi kannattaa ottaa esimerkiksi Jokisen Pauli, jolle Kivikon luolat ovat erittäin tuttuja.

Kaipaatko lisää vinkkejä idän luontokohteista? Löydät niitä täältä.