Kun uiminen pelottaa, koira viestii siitä omalla tavallaan. Jos omistaja ei tunnista lemmikkinsä elekieltä, tilanne voi mennä entistä huonompaan suuntaan. Vuosaaressa asuva koirakonsultti Lina Nikula tietää, miten koiran uintipelkoa voi hälventää.

Kaupallinen yhteistyö: Koirakonsultti Lina Nikula

Jokainen on joskus törmännyt tilanteeseen, jossa uimista kammoava koira pudotetaan laiturilta veteen. Sellainen toimintapa ei auta koiraa, päinvastoin. Monesti pakottaminen ja veteen väkisin vieminen lisää koiran pelkoa ja ahdistusta. Monia itähelsinkiläisiä koiranomistajia työssään auttava koirakonsultti Lina Nikula muistuttaa, että edistystä tapahtuu yleensä eniten silloin, kun edetään koiran ehdoilla.

– Pakottaminen on aina huono vaihtoehto. Kannattaa unohtaa kokonaan se ajatus, että kyllä koira tottuu. Tämä pätee ihan kaikkeen. Koiraa ei saa koskaan heittää veteen. Joskus ajatellaan, että joku vesikoira tai noutaja automaattisesti voi tai haluaa uida. Se ei aina pidä paikkansa. Uiminen kannattaa ihan jokaisen koiran kanssa aloittaa pikkuhiljaa ja varmistaa, että koira on rento ja sillä on hauskaa.

Vaikka monet koirat rakastavat rannoilla kahlaamista, uimista ja vesileikkejä, toisille koirille vesi on jo itsessään inhottava elementti. Nikula törmää työssään tällaisiin koiriin yllättävän usein. Joskus koiran negatiivisen tunnetilan taustalla on ikävä kokemus. Joskus vesi voi koiran mielestä tuntua tassun alla liian jännittävältä.

Koiraa saa uittaa kaikkialla muualla paitsi yksityisillä tai yleisillä uimarannoilla. Itä-Helsingissä Herttoniemen koirapuisto on yksi sallittu paikka, mutta koirapuisto voi Nikulan mukaan olla stressaava vaihtoehto uimisen opetteluun.

Tarkkaile koiran tunnetiloja

Jos peseminen pelottaa koiraa, omistaja voi suihkun sijaan kaataa vettä valmiiksi ämpäriin ja pestä koiran kädellä, kauhan tai pesusienen avulla. Nikula kertoo, että suihkussa käymisen ja pesemisen voi opettaa omaehtoiseksi, jolloin lisääntynyt hallinnan tunne tuo koiralle lisää rohkeutta. Olipa sitten suihkussa tai rannalla, koiran tunnetiloja kannattaa tarkkailla.

– Veteen voi tutustua esimerkiksi rauhallisen leikin avulla matalalla rannalla. Jos koiraa jännittää, sitä ei kannata painostaa. Mikään hyvä ei synny pakottamalla tai painostamalla. Myös houkuttelu namien avulla voi olla huono vaihtoehto. Se voi luoda ristiriidan.

Leikki on yleensä hyvä lääke pelon lievitykseen. Mitä paremmin koiranomistaja tunnistaa lemmikkinsä elekielen, sen varmemmilla vesillä ollaan. Kouluttajan apu on monesti paikallaan silloin, kun omistaja ei ymmärrä, milloin koira on epävarma tai ylivirittynyt. Nikula korostaa, että hyvä kouluttaja osaa edetä koiran tasolla ja neuvoa kärsimätöntä omistajaa, joka haluaa nähdä tuloksia heti.

Monet Itä-Helsingissä asuvat koiranomistajat ovat hyötyneet Nikulan palveluista.

Uiminen on monelle koiralle mieluisaa

Entäs sitten, jos koira rakastaa uimista vähän liikaakin? Nikulan mukaan vesi on tunteita herättävä elementti, joka saa osan koirista ylikierroksille. Liiallisen innokas koira voi olla vaaraksi sekä itselleen että omistajalleen. On tärkeää varmistaa, ettei koira pääse vahingoittamaan itseään esimerkiksi tuntemattomien vesistöjen lähellä. Omistajan kannattaa tutustua rantaan ensin itse ja pitää samalla koiran viretaso kohtuullisena.

– Ennen kuin päästää innokkaan koiran uimaan, kannattaa varmistaa paikan turvallisuus. Uintijaksot on syytä tauottaa ja pitää lyhyinä. Uiminen on koiralle kuitenkin todella raskas liikuntamuoto.

Liukkaat kalliot tai esimerkiksi veden alla olevat terävät kivet voivat olla hengenvaarallisia etenkin sellaiselle koiralle, joka kiihtyy veden äärellä. Koiran väsyttäminen kovalla liikunnalla on Nikulan mukaan huono idea, koska nopeatempoinen liikunta nostaa myös stressitasoja. Se näyttäytyy ylivilkkautena, jolloin loukkautumisen riski on suuri.

Koiraa kannattaa uittaa matalassa vedessä, mieluiten hiekkarannalla tai koirauimalassa.

Tarjoa lajityypillistä käyttäytymistä

Koiralle pitää tarjota mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä, kuten nuuskuttelua ja ruoan virikkeistämistä. Haistelu myös rauhoittaa koiraa uintikertojen välissä. Uinnista nauttivalle koiralle voi välillä piilottaa makupaloja maastoon. Keppien tai lelujen heittäminen nostattaa kierroksia. Siksi jatkuva vedestä noutaminen ei aina ole viisain valinta.

– Sitä voi tehdä pari kertaa, jonka jälkeen kannattaa pitää tauko. Jos koira uiskentelee ilman heittelyä, heittelyn voi myös jättää kokonaan pois, Nikula vinkkaa.

Hän suosittelee vesileikkeihin koirille tarkoitettuja kelluvia leluja, jotka ovat huomattavasti turvallisempia kuin maasta löydetyt puukepit. Pahimmassa tapauksessa keppiä pureskeleva koira voi saada ikenen väliin haavan tai hammasvaurion, joka vaatii eläinlääkärikäynnin. Tämän päivän koiranomistajilta vaaditaan erityistä valveutuneisuutta, sillä rannoilla piilee myös sinilevävaara.

Nikula kertoo, että koiranomistajat voivat ottaa häneen yhteyttä matalalla kynnyksellä. Jos omistaa vettä ja uimista pelkäävän koiran, siihen on apua tarjolla.

– Tulen mielelläni mukaan rannalle tai uimalaan varmistamaan, että kokemus on koiralle myönteinen. Minuun saa olla yhteydessä, jos tällainen yksityistunti kiinnostaa.

”Usein asiakkaani painivat erilaisten pelkotilojen kanssa. Yleisimpiä ovat yksinolon haasteet, remmirähjäys ja vieraiden ihmisten pelko. Autossa matkustaminen ja käsittely ovat myös yleisiä aiheita, joiden parissa työskentelen. Monesti asiakkaat haluavat apua ihan tavallisissa, arkeen liittyvissä asioissa", Nikula kertoo.

Kuka?

Lina Nikula on Vuosaaressa asuva koirakonsultti, joka tarjoaa käytösneuvontaa tavallisille koiranomistajille. Hänelle on tärkeää, että koira ja koiran ihminen löytävät yhteisen sävelen, ja että omistaja saa sellaisia työkaluja, joita oikeasti osaa ja haluaa käyttää. Nikula tarjoaa myös henkilökohtaista neuvontaa pennun, kodinvaihtajan tai rescuekoiran omistajille. "Kaikki menetelmäni perustuvat positiiviseen vahvistamiseen. Sovellan positiivista vahvistamista myös ihmisiin, eli kannustan, tuen ja pyrin innostamaan. En koskaan halua arvostella tai nöyryyttää ihmistä, joka pyytää minulta apua. Se on tärkeimpiä arvojani. Koiran omistaminen ei ole helppoa, mutta sen pitäisi olla hauskaa ja perustua molemminpuoliseen vuorovaikutukseen. Tätä pyrin työssäni edistämään.

Tutustu Linaan ja hänen palveluihinsa täällä.