Helsingin kaupunki aloitti syyskuussa tutkimukset Vartiokylänlahden nykytilasta. Tavoitteena on selvittää, miten Puotilanrannan uusi asuinalue vaikuttaa Vartiokylänlahden vedenalaiseen luontoon ja rantoihin.

Kaupunki käynnisti syyskuussa Vartiokylänlahden alueella tutkimukset, jotka jatkuvat rantojen kartoituksella ensi kesän aikana. Uusien tutkimusten avulla selvitetään, missä kunnossa Vartiokylänlahti on. Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että vedenalaista luontoa tutkitaan nyt poikkeuksellisen laajasti ja perusteellisesti nykyteknologian avulla. Syy ekologisesti merkittävän vedenalaisen meriluontoalueen tutkimiseen löytyy tulevasta Puotilanrannan asuinalueesta.

Puotilanrannan rakentamisen yhteydessä Vartiokylänlahdelle tehdään meritäyttöjä. Matala sisälahti on herkkä ympäristön muutoksille, ja alueen vedenlaatu on jo välttävässä kunnossa. Tulevat vesistövaikutukset ovat nyt selvityksen alla. Tutkimuksissa kuvataan Vartiokylänlahden nykytila ja arvioidaan Puotilanrannan rakentamisen vaikutuksia Vartiokylänlahden vedenalaiseen luontoon ja sen rantoihin. Vaikutuksia arvioidaan vedenlaatuun, pohjaeläimistöön, vesikasvillisuuteen ja kalastoon liittyen.

Tutkittava alue kattaa Meri-Rastilan rannan, Marjaniemen itärannan ja Vuosaaren sillan pohjoispuolen. Ensimmäistä kertaa tutkitaan kokonaisvaltaisesti myös Vartiokylänlahteen laskevien purojen valuma-alueita, joilla on suora vaikutus lahden tilaan.

Kaupungin mukaan kartoituksessa tutkitaan rantakasvillisuus, purojen valuma-alueet, merenpohja ja vesi. Tutkimuksia tehdään muun muassa näytteiden, videomateriaalin ja kahlauksen avulla. Kala-ja simpukkalajien osalta hyödynnetään eDNA-menetelmää, jonka avulla tutkitaan merestä löytyviä eläinten soluja. Niiden avulla voidaan tunnistaa joko lajiryhmiä tai yksittäisiä lajeja. Käytännön tutkimustyön tekee Suomen johtava vedenalaiseen tutkimukseen erikoistunut yritys Alleco oy.

Puotilan venesataman alueelle suunnitellaan uusia kerrostaloasuntoja 2 700 asukkaalle. Yksi kortteleista sijoitetaan tekosaarelle.